Telefonun ya da bilgisayarınızdan başka bir cihaza dosya transferi yaparken herkesin uyguladığı bir kısım yöntemler vardır. E-mail, bluetooth ya da whatsapp, genel olarak herkes tarafından bilinen dosya aktarım araçlarıdır. Tabi, sayılan dosya aktarım araçlarının tamamı internet kotasının düşmesine neden olur. Wi-fi direct ise internet kotanızın azalmadan dosya transferi yapmanıza yarar. Söz konusu sistem, iki cihazın wi-fi direct özelliği ile birbirine bağlanarak veri transferi yapmasına imkân sağlar.

Wi-fi direct kullanırken bir erişim noktasına oluşturmanıza gerek yoktur. Bilgisayarınızdan ya da telefonunuzdan bu yöntemi kullanarak hızlı ve etkin bir şekilde veri transferi yapabilirsiniz. Hiçbir ücret ödemeden kullanabileceğiniz wi-fi direct sistemini, bu özelliğe sahip olan tüm teknik elemanlar ile kullanabilirsiniz. Güvenli ve pratik bir veri transferi yapmak için aşağıdaki hususlara dikkat etmeniz gerekir.

 

  • Veri aktarımı yapılacak her iki cihazın bağlandığı wi-fi noktasının aynı olduğuna emin olun.
  • Wi-fi ayarlarına girerek wi-fi direct özelliğini aktive edin.
  • Cihazların ağ üzerinde birbirini bularak eşleşmesini sağlayın.
  • Dosya paylaşma seçeneğinden wi-fi direct tercihini yaparak veri aktarımının başlamasını sağlayın.

 

Wifi Direct Nedir?

Dosya transferi yaparken kullanacağınız teknolojilerden biri olan wi-fi direct, günümüzün modern imkânlarından biridir. Diğer veri transfer ekipmanlarına nazaran çok daha hızlı olması sebebiyle birçok kişi bu transfer yöntemini tercih eder. Söz konusu teknoloji 2000’li yılların başında geliştirilmiş olup iki cihaz arasında veri aktarımı sağlayan modern bir yöntemdir.

Wi-fi direct teknolojisi kimi zaman bluetooth sistemi ile karıştırılabilir. Fakat iki sistem arasında çok önemli farklılıklar vardır. Söz konusu farklılıklardan en önemlisi wi-fi direct sisteminin bluetooth sistemine nazaran çok daha hızlı olmasıdır. Wi-fi direct 256 bit AES şifreleme sistemi ile çalışır. Bluetooth teknolojisinde ise bu hız 5 bit ile gerçekleşir. Bu da verilerin çok daha hızlı ve güvenli şekilde transfer edilmesini sağlar. Yüksek çözünürlükte olan video ve fotoğrafların bu sistem sayesinde çok kolay bir şekilde transferi gerçekleştirilebilir.

Wi-fi direct, her telefon ve bilgisayar tarafından desteklenmez. Örneğin Apple cihazlarında bu sistem kullanılamaz. Bu nedenle wi-fi direct sistemi ile veri transferi yapmak için öncelikle kullanılan her iki cihazda da bu özeliğin olduğu kontrol edilmelidir. Apple cihazlarında ise bu özelliğe benzer başka bir bağlantı sistemi vardır. Genel olarak tüm andoid işletim sistemlerinde wi-fi direct özelliği vardır.

 

Wifi Direct Ne İşe Yarar?

Wi-fi direct, bluetooth teknolojisine nazaran çok daha gelişmiş bir sistemdir. İki cihaz arasındaki veri transferi, bağlı olunan kablosuz ağ üzerinden gerçekleşir. Wi-fi direct, hızlı, pratik ve güvenilir bir şekilde veri aktarımını sağlar. Bilgisayar ya da telefonunuzdaki dosya, fotoğraf, video gibi içerikleri bu sistem sayesinde hızlı bir şekilde diğer cihaza aktarabilirsiniz. Veri transferini hızlı ve doğru bir şekilde yapması nedeniyle bu sistem, çoğu android kullanıcısı tarafından tercih edilir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi her iki cihazda da mutlaka wi-fi direct teknolojisinin olması gerekir. Bu da kullanılacak cihazların wi-fi ayarları menüsünden anlaşılabilir. Cihazınızda wi-fi direct özelliği mevcutsa veri aktarımı saniyeler içerisinde gerçekleştirilebilir. Neden veri transferinde bu sistemi kullanmalıyım diye düşünüyorsanız aşağıdaki maddelerde bu sorunuzun cevabını bulabilirsiniz.

 

  • Wi-fi direct özelliği açıkken internet kotanız düşmez.
  • Çok hızlı ve pratik bir veri transfer yöntemidir.
  • Herhangi bir erişim noktası tesis edilmesine gerek yoktur.
  • Yüksek çözünürlükteki görseller ve boyut olarak büyük dosyalar herhangi bir tahribata uğramadan diğer cihaza gönderilebilir.
  • Sistemin kendine özel bir şifreleme ağı olduğu için çok güvenlidir.
  • Wi-fi direct özelliği olan yazıcılardan kablosuz çıktı alınabilir.
  • Bu özelliğe sahip olan televizyonlara telefon ya da bilgisayardan ekran yansıtması yapılabilir.

 

Wifi Direct Nasıl Kullanılır?

Wi-fi direct sisteminin temel kullanım amacı hızlı şekilde veri transferi yapmasıdır. Yukarıda da açıklandığı gibi öncelikle cihazlarda bu özelliğin olup olmadığının kontrolü yapılmalıdır. Bu özelliğe sahip olan cihazları kolay bir şekilde eşleştirebilirsiniz. Somut bir şekilde ifade etmek gerekirse bu sistem ile 2 GB boyutundaki bir veriyi yaklaşık 1 dk gibi bir zamanda diğer cihaza gönderebilirsiniz. Günümüzde veri transfer yöntemleri arasında en gelişmiş ve güvenli sistem wi-fi wirect’tir. Eğer cihazınızda wi-fi direct özelliği yoksa bulut depolama sistemlerinden istifade ederek de veri transferini gerçekleştirebilirsiniz.