Sevdiğimiz şarkıları Mp3 olarak indirip elektronik cihazlarımızda biriktirdiğimiz ve sıkıldıkça eskileri silip yenilerini yüklediğimiz günleri neredeyse unutacağız. Dünyanın her yerinde çalınan parçaların bir tık uzağımızda olduğu bugün, istediğimiz şarkıları dinlemek, listeler oluşturmak ve sevdiğimiz sanatçıların güncel çalışmalarını takip etmek müzik uygulamaları sayesinde oldukça kolay. Pek çok şarkının anında ulaşılabilir olmasını sağlayan müzik dinleme uygulamaları ile aradığımız tarzda listeler, remix’ler ve hatta podcast’ler her an elimizin altında. Biz de bu yazımızda bahsi geçen bu uygulamalar arasında en popüler olan 8 tanesini sizler için derledik.  

 

Spotify

Spotify

Popülerlik sırasında başı çeken Spotify, müzikseverlerle buluştuğu 2006 yılından beri kendini sürekli geliştiren ücretsiz müzik dinleme uygulamaları arasında. Özellikle 2016 yılından beri her Aralık ayında kullanıcılarına sunduğu Wrapped eklentisi ile geçmiş yıl boyunca dinlediğiniz şarkılarla ilgili verilerinizi görerek sosyal medyada arkadaşlarınızla paylaşmanızı sağlıyor. Müzik dinlemeyi interaktif hale getiren uygulamanın birlikte liste oluşturma ve takip ettiğiniz kişilerin dinledikleri şarkıları eş zamanlı görebilme gibi özellikleri de mevcut.

Ücretli ve ücretsiz olmak üzere iki farklı üyelik tipi bulunan uygulamada, ücretli Premium hesabına geçiş yaptığınız anda hiçbir sınırlama olmadan müzik dinleyebiliyorsunuz. Reklamsız ve çevrim dışı dinleme imkânı sunan Premium üyeliğine Bireysel, Duo, Aile ve Öğrenci paketlerinden biri ile sahip olmak mümkün. Ayrıca İsveç menşeli uygulama yeni kullanıcılarına 60 günlük ücretsiz deneme teklifinde bulunuyor.

 

YouTube Music

Youtube Music

Google ailesine ait Youtube’un 2015 yılında çıkardığı Youtube Music uygulaması, özellikle müziği video ile birleştirmeyi sevenlerin tercih ettiği bir platform. Ücretsiz üyelik halinde dahi listeler oluşturabildiğiniz ve her müziğe erişiminizin bulunduğu Youtube Music’i kullananların ilk seferde fark etmiş olabileceği zorluklarından birisi ücretsiz üyelikte uygulamanın arka planda çalışmaya devam etmemesi olabilir.

Premium üyelik ile bu sorunu ortadan kaldıran Youtube, ücretli üyelik paketinde reklam olmadan kesintisiz müzik keyfi, arka planda dinlemeye devam etme ve çevrim dışı dinlemek üzere müzik indirme özelliklerini sunuyor. 2 aylık ücretsiz deneme süresinin ardından ayda 29.99 TL’ye Premium üye olabileceğiniz uygulamanın farklı ekonomik avantajlara sahip Yıllık, Aile ve Öğrenci planları da bulunuyor.

 

Soundcloud

SoundCloud

Yine İsveç’ten çıkan bir başka uygulama olan SoundCloud, 2008 yılından beri sadece müzik dinlemek için değil ayrıca müziğini yükleyip dünyayla paylaşmak için de sıklıkla kullanılan bir uygulama. Müzik üreticileri ile fanları bir araya getiren uygulamada en yeni parçalar, demolar, podcast’ler ve daha fazlası mevcut.

Standart kullanım imkânı sunan ücretsiz üyeliğin yanı sıra ayda €2.50’dan başlayan Next Plus ve Pro üyelik paketleri de mevcut. Platform, ücretli üyelik halinde müziğiniz ile para kazanmanızı ve profesyonel bir müzik deneyimi yaşamanızı destekliyor. Oldukça geniş bir portföyü bulunan SoundCloud içerisinde her zevke hitap eden şarkı, müzik listeleri ve setlere ulaşmak mümkün.

 

Shazam

Shazam

Listemizdeki diğer müzik dinleme platformları arasında farklılığıyla öne çıkan Shazam, en bilinen müzik tanıma uygulamalarından birisi. Kısa bir örneğin dinletilmesi üzerine şarkının ismini bulup getiren bu harika uygulama 2018’den beri Apple’a ait. Tamamen ücretsiz şekilde kullanılabilen Shazam’da doğrudan müzik dinlemek mümkün olmasa da liste oluşturmak ve bulduğunuz şarkıları tek tıkla Spotify veya Apple Music üzerinden dinlemek mümkün.

 

fizy

Fizy

Türk menşeli Fizy, 2008 yılından bu yana milyonlarca şarkı, klip ve radyo kanalı içeriğini kullanıcılarıyla buluşturan dijital müzik platformlarından birisi. Youtube Music ile benzer özelliklere sahip olan uygulamada ne yazık ki ücretsiz paket mevcut değil. Fizy’nin de diğer platformlar gibi Duo, Premium ve Öğrenci gibi farklı üyelik paketleri bulunuyor. Üstelik her bir pakette ilk ay ücretsiz faydalanma imkânı da sunuluyor.

 

Deezer

Deezer

Fransız uygulama Deezer, çevrim içi ve çevrim dışı müzik dinleyebileceğiniz platformlardan bir tanesi. Ücretsiz üyelik oluşturarak müzik, podcast ve radyo içeriklerine erişmeniz, dinlediklerinize göre yapılan öneriler içerisinden binlerce yeni içeriğe ulaşmanız mümkün. 1 ay ücretsiz deneme imkânı sunan Premium üyelikte ise reklamsız dinleme keyfinin yanı sıra favori parçalarınızı indirerek çevrim dışı dinleme olanağı da sunuluyor.

 

Apple Music

Apple Music

Müzik, ses ve video kliplere bir arada ulaşabileceğiniz bir diğer uygulama ise Apple Music. Farklı modlara göre oluşturan müzik listelerinin bulunduğu, canlı performansların ve radyo yayınların yer aldığı uygulama 1 ay ücretsiz deneme fırsatına sahip. Öğrenci, Bireysel ve Aile üyelikleri bulunan uygulamanın her üç paketi de 100 milyonun üzerinde şarkıya erişim sağlıyor.

Dolby Atmos özellikli uzamsal ses teknolojisi ve Siri desteği gibi özellikleri ile kullanıcıların ilgisini çekmeyi başaran Apple, Music uygulamasında uzmanlar tarafından derlenen 30.000’den fazla çalma listesini müzikseverlerle buluşturuyor.

 

Amazon Music

Amazon Music

En iyi müzik dinleme uygulamaları listemizin son üyesi Amazon Music, 2007 yılından beri faaliyette olan bir başka platform. Farklı podcast ve müzik içerikleri ile özelleştirilmiş bir müzik dinleme deneyimi sunan uygulamada en yeni çıkanları takip edebilir, dinlediklerinize benzer sanatçı ve müzikleri keşfedebilirsiniz. Amazon Prime üyelerine ücretsiz olan uygulama ne yazık ki henüz Türkiye’de aktif hale gelmedi.

Gördüğünüz üzere, genel olarak ücretsiz üyelik ile günümüzde popüler hale gelen müzik dinleme uygulamalarından faydalanmak mümkün. Ancak müzik zevkim reklamlarla kesintiye uğramasın, indirdiğim şarkıları her an çevrim dışı dinleme imkânım olsun ve ek avantajlardan yararlanabileyim diyenler için ücretli üyelik yaptırmanın gerektiğini söyleyebiliriz. Aylık ücretleri ortalama 20 TL civarında değişen bu uygulamalar avantajlı paketlerle de kullanıcıların aklını çelmeyi başarıyor.