Sinema tarihinin en çok konuşulan filmlerine imza atan Christopher Nolan son yılların sivrilen yönetmenleri arasındadır. Yönetmenlik kariyerine ek olarak senarist, yapımcı, editör ve görüntü yönetmeni olarak da filmlerine katkı sunan ünlü isim filmleri ile dünyada milyonlarca dolar gişe hasılat başarısı elde etmiştir.

1970 yılında Londra’da doğan ünlü yönetmen Londra ve Chicago’da geçen çocukluk yıllarının ardından yedi yaşında babasının kamerasını ödünç alarak ilk film denemelerine başlar. İngiliz Edebiyatı bölümünde okurken okulun film kulübüne katılan Christopher Nolan burada birçok kısa film çekme şansı yakalar. 1998 yılında bir yazarın hikayesini anlatan The Following ile ilk yönetmenlik denemesini gerçekleştiren Nolan sinema dünyasından olumlu tepkiler alır. Ardından Newmarket Films ile anlaşan yönetmen 2000’li yıllarda Memento adlı filmi çekerek tüm ilgiyi üzerine toplar. Filmi ile Altın Küre ve En İyi Senaryo dallarında Oscar kazanan ünlü isim sinema dünyasının en çok adından söz ettiren yönetmenlerinden biri olmayı başarır.

Nolan filmlerinde gerilim ögelerine yer verirken aynı zamanda etik değerlere de vurgu yapar. Doğal mekanlarda çekim yapan Nolan belgesellerde kullanılan özel aydınlatma stilini tercih eder. Yönetmenin filmlerinde yer verdiği karakter profilleri yalnızlık ve suçluluk gibi durumlarla karşılaşan tiplemelerdir. Filmlerde karmaşık konular ve sessiz diyaloglar çokça vurgulanır. Peki en çok izlenen Nolan filmleri neler? Yönetmenin önde gelen filmlerini aşağıda bulabilirsin:


Oppenheimer

Yıl: 2023

Süre: 3s

IMDb: 8.4

Son dönemlerde Nolan filmleri denince akla ilk gelen yapım Oppenheimer filmidir. American Prometheus kitabından sinemaya uyarlanan Oppenheimer yönetmenin hasılat rekorları kırmış yapımlarından biri olma özelliği taşır. Biyografi, gerilim ve tarih türünde çekilen film Amerikalı fizikçi Oppenheimer’ın hayatını odağına alır. Yapımda ünlü fizikçinin atom bombasını icat etme serüveni ve sonrasında yaşadıkları beyaz perdeye aktarılır. Filmin oyuncu kadrosunda Cillian Murphy, Matt Damon ve Emily Blunt gibi isimler göze çarpar.

 

Tenet

 

Yıl: 2020

Süre: 2s 30dk

IMDb: 7.3

Ünlü yönetmenin aksiyon ve bilim kurgu türündeki yapımlarından biri de Tenet filmidir. Karmaşık bir zaman mekaniği üzerine kurulu olan filmde bir ajan dünyayı yok etmeye çalışan tehditlerle mücadele eder. Bunu yaparken ise zaman geçişlerini kullanır. Zihinsel oyunları odağına alan yapım aynı zamanda heyecanlı aksiyon sahneleri ve görsel zenginliği ile de öne çıkar. Yapımda John David Washington, Elizabeth Debicki ve Robert Pattinson başrollerdedir.


Dunkirk

 

Yıl: 2017

Süre: 1s 46dk

IMDb: 7.8

Nolan’ın savaş konulu yapımlarından biri olan Dunkirk İkinci Dünya Savaşı’nda geçer. Savaşta gerçekleşen Dunkirk operasyonunu merceğine alan yapım savaş sahneleri ve aksiyon ögeleriyle doludur. Yönetmen filmde sadece savaş sahnelerine değil, aynı zamanda savaştaki kişilerin psikolojilerine de odaklanır. Profillerin iç dünyasını başarılı bir şekilde ekrana yansıtan yapım mücadele ve dayanışma gibi unsurları izleyiciyle buluşturur. Nolan savaşı kendine özgü anlatma biçimi ile sinema dünyasından övgü toplamıştır.


Interstellar

 

Yıl: 2014

Süre: 2s 49dk

IMDb: 8.7

Distopik yapımlardan biri olan Interstellar yönetmenin kardeşi ile iş birliği içinde çektiği filmler arasındadır. Gelecekte geçen yapımda insanlık kıtlık ve salgın hastalık gibi tehditlerle mücadele eder. İnsanlık bu tehditlere karşı yeni bir gezegene yerleşme arayışına girer. Bilim kurgu ve dram türündeki yapımda paralel evren unsurlarına yer verilir. Evrende yer alan solucan delikleri teorisinden ilhamla ekrana aktarılan yapımda bir grup astronotun başından geçenler mercek altına alınır. Filmde Matthew McConaughey ve Anne Hathaway gibi isimler başroldedir.


Inception

 

Yıl: 2010

Süre: 2s 28dk

IMDb: 8.8

Gişede hasılat rekorları kırmış filmlerden biri olan Inception efsanevi aksiyon ve bilim kurgu yapımlarından biri olarak kabul edilir. Yönetmenin en kült filmleri arasında gösterilen yapım rüya ve bilinçaltı konularını masaya yatırır. Nolan’ın kaleminden çıkan eserde gerçeklik ve rüya arasındaki sorgulamalar dikkat çeker. Dört dalda Oscar kazanan filmde görsel sahneler de övgü toplamıştır. Yapımda Leonardo DiCaprio, Elliot Page ve Joseph Gordon-Levitt başrolleri paylaşır.

The Dark Knight

 

Yıl: 2008

Süre: 2s 32 dk

IMDb: 9.0

Nolan’ın The Dark Knight serisinden ikincisi olan film efsanevi Gotham şehrinde geçer. Şehri suçlulara karşı savunan Batman ve onun karşısındaki Joker karakterinin maceralarını odağına alan filmde Batman adaletsizlikle savaşma rolünü üstlenir. Yapımda Joker karakterine hayat veren Heath Ledger başarılı performansıyla Oscar ödülü kazanmıştır. Aksiyon sahneleri ve karakterlerin oyunculuklarıyla adından söz ettiren filmde Christian Bale, Heath Ledger, Michael Cane gibi isimler oyuncu kadrosunda bulunur.


Prestige

 

 

Yıl: 2006

Süre: 2s 10dk

IMDb: 8.5

19. yüzyıl Londra’sında geçen film sihirbazların saygın statüde olduğu bir dönemi anlatır. İki sihirbazın arasındaki rekabeti konu edinen yapım psikoloji ve gerilim unsurlarını başarılı bir şekilde harmanlar. Ekrana yansıtılan dönem atmosferi ve karakterlerin ego çatışması filme tarz katan ve ilgi çeken diğer ögeler arasındadır. Film pek çok sinema eleştirmenine göre yönetmenin en iyi yapımları arasında gösterilir. Christian Bale, Hugh Jackman ve Scarlett Johansson filmin oyuncu kadrosunda yer alır.


Batman Begins

 

Yıl: 2005

Süre: 2s 20dk

IMDb: 8.2 

Ailesi öldürülen Bruce’un Asya’ya taşınmasıyla başlayan filmde Batman’ın etrafındaki düşmanlardan ziyade kendi iç hesaplaşmasını yapması ve Batman’a dönüşme hikayesi anlatılır. Batman kısa sürede Gotham şehrinin karanlık yüzüyle tanışır. Gerilim ve aksiyon ögelerinin bolca ekranda yer aldığı yapımda Batman’in adaletsizlikle savaşmak için dövüş eğitimi aldığı sahneler de ilgi uyandırır. Yapımın oyuncu kadrosunda Christian Bale, Michael Cane ve Ken Watanabe dikkat çeker.


Insomnia

 

Yıl: 2002

Süre: 1s 58dk

IMDb: 7.2

Psikolojik Nolan filmleri arasında yer alan Insomnia Los Angeles’ta yaşayan iki dedektifin bir cinayet araştırması için Alaska’ya gönderilmesini anlatır. Gizem, dram gibi ögelerin öne çıktığı filmde suç ve ahlak gibi kavramlar da irdelenir. Yapımda Alaska’nın coğrafi şartlarına ayak uydurmakta sorun yaşayan dedektiflerden biri uykusuzluk çekmeye başlar. Ancak onun gibi birisi daha aynı problemden muzdariptir. Filmde Al Pacino, Robin Williams ve Hilary Swank gibi isimler başroldedir.


Memento


Yıl: 2000

Süre: 1s 53dk

IMDb: 8.4

Yönetmenin kariyerindeki ilk filmlerden biri olan Memento Nolan’ı zirveye taşıyan yapımlar arasında önemli bir yere sahiptir. Psikolojik gerilim doneleriyle bezenmiş olan yapım hafıza kaybına uğrayan Leonard adlı bir karakterin başından geçenleri ekrana aktarır. Bir tür unutkanlık hastalığına tutulan Leonard karısının öldürülmesi dahil pek çok olayı hatırlamakta güçlük çeker. Ancak Leonard karısının katilini bulmakta ısrarcıdır. Psikolojik travmaların karmaşıklığını sorgulayan filmin oyuncu kadrosunda Guy Pearce, Carrie Anne Moss ve Joe Pantoliano başrolleri paylaşır. Film sinema tutkunları ve eleştirmenlerden övgü almıştır.

Sen de Nolan filmleri ve diğer sürükleyici yapımları kesintisiz bir internet bağlantısıyla izlemek için Millenicom ile tanış! Millenicom’un Türk Telekom ve Superonline altyapısı ile seninle buluşturduğu farklı fiber internet paketlerini inceleyebilirsin. Fiber 16, Fiber 35 ve Fiber 100 paketleri arasından ihtiyacına en uygun olanı seçebilir, evde akıcı film seyretme keyfini hemen yaşayabilirsin.