Oyun sektörünün bilgisayardan konsola doğru genişlemesine paralel olarak oyun severlerin seçim yapmakta zorlanacakları kadar çok sayıda yeni oyun geliştirildi. Oyun şirketlerinin milyon dolarlar harcadıkları bu yapıtlar arasında kimi unutulmaz klasikler, yeni soluklar ve sürükleyici seriler adını oyun tarihine kazıdı. Hatta öyle ki, yalnızca PlayStation, Xbox ya da bilgisayar için çıkarılan bazı yapımlar hakkındaki oyun önerileri PC ve konsol tercihlerini de değiştirmeye başladı.

Hem geliştiriciler hem de oyuncular açısından bir tutkuya dönüşen oyun sektöründe yolunuzu bulmak ise kimi zaman pek de kolay olmayabiliyor. Biz de bu yüzden tüm zamanların en yüksek eleştiri notlarına sahip oyunlarından oluşan oyun önerileri listemizi meraklıları için derledik. Konuları, grafikleri, karakter gelişimleri ile övgüye layık görülen bu yapıtlardan hangilerinin denemeye değer olduğuna dair oyun önerisi arayanlar için 12 oyunluk bu listenin yol gösterici ve merak uyandırıcı olmasını umuyoruz. Keyifli okumalar dileriz.

 

Valorant

Geliştirici: Riot Games

Tür: Birinci Şahıs Nişancı

Çıkış Tarihi: 2 Haziran 2020

Platform: Bilgisayar

Çok oyunculu takımlar oluşturarak online maçlara girdiğiniz Valorant, FPS yani birinci şahıs nişancı (first person shooter) tahtına yerleşen CSGO’nun tahtını salladı diyebiliriz. Karakterlerin çeşitli silahlar ve özel yeteneklerini kullanarak görev hedeflerini tamamladığı oyunda rekabetçi maçlara girerek rakiplerinizi yere sermeniz gerekiyor. 5’e 5 takımlarla yaklaşık 25 round oynanan maçlarda takımlardan biri bomba kurmaya, diğeri ise çözmeye, hatta öncelikle bombayı kurdurmamaya çalışıyor. Eli CSGO’ya alışmış olanlar için silah ekonomisi, harita tasarımı ve atış stilleri ile CSGO’yu aratmayan Valorant’ın vuruş ayarlarına alışmak biraz zaman alabilse de online oyunlar arasında mutlaka denenmesi gerekenlerden biri diyebiliriz.

 

Genshin Impact

Geliştirici: Shanghai miHoYo YingTie Technology Co.,Ltd., Shanghai miHoYo YingTie Technology Co.,Ltd. , miHoYo

Tür: RPG, Aksiyon, Macera

Çıkış Tarihi: 27 Eylül 2020

Platform: Bilgisayar, PS4, PS5, Nintendo Switch

Özellikle anime severlerin muhtemelen daha önce adını duymuş olduğu Genshin Impact, Teyvat dünyasına ulaşan bir gezgin olarak hayatta kalma mücadelesi verdiğiniz bir rol yapma (role playing) oyunu. Oyunun ilk seviyesinde bir sahilde uyanarak kaybolan kardeşinizi bulmaya çalıştığınız oyunda meyve toplayarak, aletler icat ederek ve canlı ya da cansız pek çok tehlike ile savaşarak seviye atlıyorsunuz. İlerleyen seviyelerde her biri kendisine has dövüş becerileri ve yetenekler barındıran yeni karakterlerin açılmasıyla Teyvat dünyası oyuncularına ilham verici açılımlar sunuyor.

 

League of Legends

Geliştirici: Riot Games

Tür: MOBA

Çıkış Tarihi: 27 Ekim 2009

Platform: Bilgisayar

En ünlü ücretsiz PC oyunları arasında olan League of Legends, çevrimiçi çok oyunculu savaş arenası yani MOBA (Multiplayer Online Battle Arena) oyunları arasında hala adından en çok söz ettirenlerden biri. League of Legends, şampiyon adı verilen karakter çeşitliliği, seviye atlama sistemi ve stratejik kurgusu ile oyuncuları içine hapseden bir evren yaratıyor. 3 kademeli bir haritada ilerleyen oyun, 5’e 5 takımlar halinde haritadan fırlayan düşmanlara ve karşı takım oyuncularına karşı taktiksel yaklaşımlar geliştirmenizi gerektiriyor. 2009 yılından bu yana eskimeyen League of Legends’ın alanında en büyük rakibi olarak ise Dota gösteriliyor.

 

Assassin's Creed

Geliştirici: Ubisoft

Tür: Açık dünya RPG, Aksiyon, Macera

Çıkış Tarihi: 13 Ekim 2007

Platform: Bilgisayar, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X

20 adet Assassin’s Creed oyununu 15 yıl içerisinde çıkaran Ubisoft, açık dünya formatında geliştirdiği bu seri ile hem ağır eleştirilere hem de değerli övgülere konu oldu. İlk çıktığı yıllarda, yaratıcı tırmanma mekanikleri ve bilim kurgu – tarih etrafında şekillenen hikâyesi ile büyük ilgi toplayan Assassin’s Creed, etkileyici grafikleri ile derinlikli bir açık dünya RPG kurgusu sunuyor. Hangi Assassin’s Creed oyunundan başlayacağını bilemeyenler için 2020 yılına damgasını vuran Viking rol yapma oyunu Assassin's Creed Valhalla’yı oyun tavsiyeleri listemizin başlarında yer vermeye değer görüyoruz.

 

Lost Ark

Geliştirici: Tripod Studio, Smilegate

Tür: MMO, RPG, Aksiyon

Çıkış Tarihi: 4 Aralık 2019

Platform: Bilgisayar

Steam’in en çok oynanan oyunları arasında yer alan Lost Ark, geliştirilmesi için 85 milyon Dolar harcanmış bir başyapıt. Bu üç boyutlu Devasa Oyunculu Çevrimiçi Rol Yapma Oyununda (Massively Multiplayer Online Role Playing - MMORPG) hem evrenle ve evrendeki düşmanlarla hem de diğer oyuncularla kıyasıya bir mücadeleye giriyorsunuz. Karakteriniz özelliklerini belirleyerek beceri, dövüş stili, silah ve ekipmanlarınızı seçtikten sonra Ark’ın gücünü ele geçirmeye çalışan karanlık güçlere ve düşmanlara karşı savaşınız başlıyor. Ücretsiz oyunlar arasında yer alan Lost Ark, başta Kore, Japonya ve Rusya’da oynanabiliyorken Amazon Games’in duyurusu ile 2022 itibarıyla dünyanın batısında da favori bilgisayar oyunları arasına girmiştir.

Elden Ring

Geliştirici: FromSoftware

Tür:  RPG, Aksiyon

Çıkış Tarihi: 25 Şubat 2022

Platform: Bilgisayar, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X

Japonyalı video oyunu geliştiricisi FromSoftware, Elden Ring ile 2022 yılına efsanevi bir giriş yapmış oldu. Üçüncü şahıs bakış açısıyla oynanan oyunda, açık dünyayı serbestçe keşfederken Elden yüzüğünü onararak yeni Elden Lord’u olmaya çalışıyorsunuz. Strateji ve aksiyonun iç içe geçtiği Elden Ring, adeta oyuncularını saatler boyunca ekran başına kilitliyor. Sadece birkaç ay içerisinde satış rekorları kıran oyun Yılın Oyunu başta olmak üzere çeşitli ödüllere layık görüldü.

 

Cyberpunk 2077

Geliştirici: CD Projekt Red

Tür:  RPG, Aksiyon

Çıkış Tarihi: 10 Aralık 2020

Platform: Bilgisayar, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X

Distopik bir bilim kurgu oyunu olan Cyberpunk serisinin ilk oyunu 1988’de çıkmıştı. The Witcher’in geliştiricisi CD Project Red tarafından 2020’de çıkarılan Cyberkpunk 2077, açık dünya oyunlarına sürükleyici bir hikâye ile damgasını vurgu. Night City isimli karanlık bir metropolde geçen kurgu, kanun kaçağı V’nin ölümsüzlük peşindeki yolculuğunu anlatıyor. Tek kişilik oyunda karakterin becerilerini, siber kıyafetlerini ve oyun tarzını belirledikten sonra yapacağınız tercihlere göre şehri keşfetmeye başlıyorsunuz.

 

Red Dead Redemption 2

Geliştirici: Rockstar Studios

Tür:  Aksiyon, Macera

Çıkış Tarihi: 26 Ekim 2018

Platform: Bilgisayar, PS4, Xbox One, Stadia

Oyun meraklısı olsun olmasın herkesin mutlaka adını bir kez duymuş olduğu Grand Theft Auto V’in geliştiricisi tarafından çıkarılan Red Dead Redemption 2, 1800’lü yılların sonlarında Amerika kıtasında bir çete üyesi olan kanun kaçağı  Arthur Morgan’ın hikâyesini konu alıyor. Red Dead serisinin ilk oyunu Red Dead Revolver 2004 yılında ve Red Dead Redemption ise 2010 yılında çıkmıştı. Çıkış tarihinden itibaren 3 gün içerisinde 725 milyon Dolar gelir elde eden Red Dead Redemption 2, serinin diğer oyunlarını geride bıraktı. Kovboy oyunlarından haz almayanların bile ilgisini çekebilecek bu yapıt, etkileyici grafikleri ile en iyi oyunlar arasında yer almayı hak ediyor.

 

God of War

Geliştirici: Santa Monica Studio, Ready at Dawn, Javaground/SOE-LA

Tür: Aksiyon, Macera

Çıkış Tarihi: 22 Mart 2005

Platform: Bilgisayar, PS2, PS3, PS4, PS5

İlk defa 2005 yılında PlayStation 2 konsolunda çıkan ve yayınlanan 9 seri ile PlayStation’da imza haline gelen God of War, 2018 versiyonu için PC sürümünü çıkarmış olsa da bazı oyun sevdalıları için oyun konsolu seçeneğini teke düşürmüştü. Ana üçlemeyi oluşturan God of War 1, 2 ve 3 sırasıyla 2005, 2007 ve 2010 yıllarında piyasaya sürüldü. Oyunun ilk hikâyesi Olimpos Tanrılarına hizmet ederek 10 yıl geçiren Spartalı Asker Kratos'un, Savaş Tanrısı Ares'i yenmek için gerekli olan Pandora'nın kutusunu aramaya çıkışıyla başlıyor. Yunan mitolojisinden esinlenen hikâyesiyle döneminde eleştirmenlerden tam not alan oyunun ilk ve son versiyonları arasındaki grafik gelişimi görenleri hayran bırakıyor.

 

God of War Ragnarok

Geliştirici: Santa Monica Studio

Tür: Aksiyon, Macera

Çıkış Tarihi: 9 Kasım 2022

Platform: PS4, PS5

Serinin son çıkan oyunu God of War Ragnarok, serinin diğer oyunlarından farklı olarak İskandinav mitolojisinden esinleniyor. Son yıllarda gelişen grafiklerle birlikte görsel alanda büyük ilerleme kaydeden oyunda, her detay en ince ayrıntısına kadar gerçekçilikle tasarlanarak oyuncuya gösteriliyor. Bunun yanı sıra, oyundaki yaratık ve düşman çeşitliliğindeki artış da oyun zevkini bir üst düzeye çıkarıyor. Son olarak, God of War Ragnarok 2018 tarihli God of War oyununun devamı niteliğinde olduğundan sırayı takip ederek oynamanızı tavsiye ediyoruz.

 

Dying Light 2

Geliştirici: Techland

Tür:  RPG, Aksiyon, Korku

Çıkış Tarihi: 4 Şubat 2022

Platform: Bilgisayar, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X, Nintendo Switch

Zombi istilasına uğramış bir açık dünya oyunu olan Dying Light 2, serinin ilk filminden 22 yıl sonra çıkarılmıştır. Oyuncular Avrupa’da yer alan bu açık dünyayı serbestçe keşfederken, ana karakter Aiden Caldwell’in parkur yetenekleri ile gerçekçi bir oyun deneyimi yaşıyor. Zekice kurgulanan animasyonları ile oyuncuyu içine çeken Dying Light 2, birinci versiyona göre kat kat büyütülmüş bir haritada saatlerce sürecek bir keşif yolculuğuna çıkarıyor. Gerçekçi ve gelişmiş zıplama, tırmanma ve karakter esneklikleri ile oyunculardan tam puan alan Dying Light 2’yi ister konsolda ister PC’de oynamaya başlayabilirsiniz.

 

The Last of Us

Geliştirici: Naughty Dog

Tür: Aksiyon, Macera

Çıkış Tarihi: 14 Haziran 2013

Platform: PS3, PS4

Kıyamet sonrası Amerika’sında geçen hikaye, baş kahraman Joel’in 14 yaşındaki Ellie ile hayatta kalan düşman insan ırkına ve yamyam yaratıklara karşı savaşını konu ediniyor. Üçüncü şahıs bakış açışıyla oynanan oyun tek ve çok oyunculu modlarda oynanabiliyor. Birçok ödüle layık görülen oyunda, uzun namlulu tüfekler ve molotof gibi ekipmanlar kullanabiliyorsunuz. Oyuncular ve eleştirmenler tarafından övgülere boğulan ve 2013 yılından beri etkileyiciliğini sürdürmeye devam eden The Last of Us’ın adını hala pek çok platformun 2022 oyun önerileri arasında görüyoruz.

Yukarıda detaylarını açıkladığımız oyunlar son 20 yıl içerisinde adından en çok söz ettiren ve oyun sektörüne adını altın harflerle kazımış olan yapıtlar arasında yer alıyor. Çeşitlilik anlamında oldukça doyurucu ve farklı konseptler sunan bu oyunlar arasından mitolojiden stratejiye, zombi istilasından animeye kadar farklı içeriklere ulaşmanız mümkün. Üstelik Xbox veya PS’a sahip olmayanlar için bilgisayar kurulum seçeneği de sunan oyunlar mevcut.

Eğer hala denemedikleriniz varsa, bu 12 oyuna mutlaka bir şans vermenizi ve yaratıcı kurguları içerisinde kendinizi ve oyun tutkunuzu yeniden keşfetmenizi öneririz. Millenicom’un yüksek hızlı fiber internet paketleri sayesinde saatler süren oyun deneyiminiz boyunca kesintisiz bağlantının keyfini çıkarabilirsiniz. İnternet hızını ve kesintileri dert etmeden oyunun zevkine varmak istiyorsanız hemen Millenicom’un internet adresini ziyaret ederek size en uygun paketi anında seçebilirsiniz.