Tüm internet kullanıcıları, herhangi bir kota olmadan, özgür şekilde bu eşsiz teknolojiyi kullanmak isterler. Bu anlamda telekomünikasyon şirketleri de müşterilerine cazip kampanyalar sunmayı ihmal etmezler. Ancak hemen hemen tüm kullanıcılar belli bir veri kullanımından sonra duran ya da hızı düşen internet paketlerine başvururlar.

İnternet kullanımında yaşanan kısıtlamalarından biri de adil kullanım noktası (AKN)dır. Kullanıcılar bu noktaya ulaştıklarını internet hızlarının birden bire düşmesi ile anlarlar. Ay içerisinde kullandığınız veri miktarını kontrol altında tutarak internet hızınızda yavaşlama ile karşılaşmazsınız.

 

AKN Nedir? 

İnternet dünyasında sıkça duymaya alıştığımız AKN, adil kullanım noktasının kısaltmasıdır. AKN, internet ortamındaki yoğun veri trafiğinin önüne geçmek adına kurulmuş bir mekanizmadır. Bu anlamda telekomünikasyon şirketleri yoğun veri trafiğinin önüne geçmek amacıyla kullanıcılarına AKN içeren tarifeleri tavsiye ederler.

AKN uygulaması ile telekomünikasyon şirketleri tüm kullanıcılarına aynı hızda internet hizmeti vermeyi amaçlar. Bu kapsamda esas maksat, kullanıcıların mağdur edilmesine engel olmaktır. Söz konusu uygulama genel anlamda kullanıcının belirli miktarda veri kullanmasından sonra internet hızının düşmesini temel hedef alır.

Örneğin 5 GB kotalı 20 Mbps sınırsız internet kullanan bir kullanıcı, 5 GB veri kullanımını doldurduktan sonra internet hızı 3 Mbps’ye düşer. Doğal olarak 100 MB büyüklüğündeki bir dosya, AKN aşılmamışken 1 dk’da bilgisayarınıza inerken kota aşıldıktan sonra bu süre 7 dk’ya çıkar.

 

AKN Neden Vardır? 

Her ne kadar birçok internet kullanıcısı AKN uygulamasından rahatsız olsa da esasında bu uygulama, kullanıcıların en kaliteli düzeyde internet kullanması maksadıyla geliştirilmiştir. Bahse konu uygulamadaki amaç, internet veri trafiğini azaltarak herkesin eşit şartlarda yararlanmasını sağlamaktır.

Her kullanıcı için belirli kullanım miktarını aştıktan sonra AKN devreye girer. Bu nokta aşıldıktan sonra internet ulaşımında her ne kadar bir kısıtlama olmasa da internetten bir şey indirmek istediğinizde performans düşüklüğünü hissedebilirsiniz.

 

AKN Ne Şekilde Belirlenir?  

Türkiye’de internet kullananların tamamına yakını, kotalı internet paketlerinden istifade ederler. Her ne kadar telekomünikasyon şirketleri internet paketlerinin limitsiz olarak satışını yapsalar da sözleşmedeki limitin aşılmasından sonra internet hızı otomatik olarak düşer. Bu durum da kullanılan internet paketinin tam olarak limitsiz internet olarak ifade edilemeyeceğini gösterir. Genel olarak internet kullanıcılarına 25, 50, 75, 100 veya 200 GB limitsiz internet paketleri sunulur. En çok tercih edilen internet paketinin ise 75 GB limitsiz internet paketi olduğu görülür.

İnternette yapılan tüm eylemlerin belli bir veri karşılığı vardır. İnternette gezinme ile harcanan veri miktarı çok düşük iken film indirilirken harcanan veri miktarı çok yüksektir. İnternet üzerinde yapılan tüm eylemlerin veri değerlerinin toplamı, ay içerisinde kullanılan veri miktarını gösterir. Bu veri miktarı, anlaşmalı olunan AKN miktarının üzerinde olması durumunda hız, hizmet sağlayıcı tarafından otomatik olarak düşürülür.

AKN, sadece içinde bulunan ayı kapsar. Bir sonraki aya geçildiğinde kota, otomatik olarak sıfırdan başlatılır. AKN, her ne kadar kullanıcıların hızını yavaşlatsa da tüm kullanıcıların sağlıklı ve kesintisiz şekilde hizmet almasının önünü açar.

 

Sınırsız İnternet Ne Demektir? 

Sınırsız internet, kullanıcının internet kullanımı esnasında hizmet alamaması gibi bir durumla karşılaşmaması demektir. Doğal olarak sınırsız internet hizmetinden yararlanan kullanıcılar, herhangi bir sebepten dolayı internetinin kesilmesi gibi bir durumla karşılaşmazlar. Fakat sınırsız internet kullanıcıları için de belirlenmiş bir AKN ya da AKK vardır.

Sınırsız internet paketi kullanan kullanıcılar, internet kotaları dolduktan sonra da hizmet almaya devam ederler. Kullanıcının hizmet almasına engel bir durum olmazken veri indirme hızında önemli bir düşüş yaşanır. Yani internet paketindeki sınırsız tabiri, hizmetin tamamen kesilmeyeceğinin ifadesidir.

Millenicom'un uygun fiyatlı, fiber hızında, sınırsız ev interneti kampanyalarını detaylı incelemek için tıklayınız.


AKK Aşımı Ne Demektir? 

Genel olarak internet kullanıcıları AKK’nı takip etmezler. Kullanıcı bu kotayı doldurduğunu, internet veri aktarım hızının düşmesinden anlar. İnternet paketinde bulunan aylık download miktarının tamamının kullanılması durumunda AKK dolmuş demektir.

Kullanıcının tercih ettiği internet paketleri kotanın aşılmasından sonra belirli oranda hız düşüşünü kapsar. Adil kullanım kotası aşılır ise internet hızınızın hangi oranda düşürüleceğini telekomünikasyon şirketiniz ile görüşerek öğrenebilirsiniz. Belli AKK tarifelerinde gece 02:00 ile 08:00 arasında kullanılan veri miktarı kota miktarına dâhil edilmez. Bu tür bir tarifeden istifade ederek internetten veri indirme işlemlerini söz konusu saatler arasında yapabilirsiniz.