Kore sineması son birkaç yıldır yükselişte ve özellikle Parazit filmi ve Squid Game dizisi ile büyük bir ivme kazandı denilebilir. Sadece Türkiye'de değil dünya çapında pek çok hayran kazanan Güney Kore yapımları farklı konuları ele alması ve kendine has işleyiş tarzı ile gün geçtikçe hayran kazanmaya devam ediyor. Bunun diğer bir göstergesi de Türkiye'de yapılan uyarlamalar. Artık pek çok dizi ve filmin altından Kore sineması çıkıyor. Çünkü kültür ve dil farklı görünse de insanların merakları, tutkuları ve ilgi alanları bir yerde kesişiyor. Sen de yönetmen Bong Joon Ho'nun fantastik filmi Parazit ile yaşadığımız patlamayla birlikte, Güney Kore dünyasının yaratıcılığını keşfetmeye devam etmek için biraz meraklı hale gelmiş olabilirsin. Hadi gel K-drama olarak adlandırılan ve mutlaka izlemen gereken en iyi Kore dizilerine birlikte göz atalım.

 

The Heirs (2013) IMDB: 7.5

 

The Heirs, Gossip Girl'ün Kore versiyonudur. Dizinin hikayesi ise sadece zenginlerin gittiği bir liseye giden gençleri konu alır. Hikaye, birbirleriyle ve ebeveynleriyle olan ilişkileri de dahil olmak üzere gençlerin katlanmak zorunda kaldığı sorunlar çerçevesinde ilerler. Temelde fakir kız, zengin erkek etrafında dönen hikaye oldukça klasik; ancak kendi hayatından parçalar bulabileceğin kadar da samimi.

Sezon: 1

Bölüm: 20

Bölüm süresi: 60 dk

 

Squid Game (2021) IMDB: 8

 

2021'de Netflix'i kasıp kavuran diziyi hala izlemediysen geç kalmış sayılmazsın. Bu sürükleyici ve distopik gerilimde, umutsuz yarışmacılar büyük miktarda para için yarışırlar ve kendilerini kelimenin tam anlamıyla ölüme gönderebilecek bir dizi oyunun içinde bulurlar. Squid Game dünya çapında en çok izlenen kore dizileri arasında yer alır ve benzersiz hikayesi ile hemen herkese hitap eder.

Sezon: 1

Bölüm: 9

Bölüm süresi: 32-63 dk

 

Goblin/Guardian: The Lonely and Great God (2016) IMDB: 8.6

 

En güzel kore dizilerini sıralarken Goblin’siz bir liste düşünülemez. Goblin modern zamanlarda geçen fantastik bir Güney Kore dizisidir. Hikaye, ruhları koruyan ölümsüz bir goblin olan Kim Shin hakkındadır. Bir öğrenci olan Ji Eun-Tak onu yanlışlıkla uyandırdığında tanışırlar ve dizi ilerledikçe birbirlerine aşık olurlar. Ancak Goblin göğsündeki kılıcı çıkarıp hayatını sonladırabilecek bir gelin aramaktadır.

Sezon: 1

Bölüm: 16+3 özel bölüm

Bölüm süresi: 60-90 dk

 

Blood (2015) IMDB 6.6

 

Blood yavaş başlayan ama bir kez başlayınca bağımlılık yapacak türden bir dizi. Hikaye, alanında en iyi doktor olan Park Ji Sang hakkındadır. Ülkenin en iyi hastanesinde çalışan Ji Sang, ayrıca bir vampirdir ve güdülerini ilaçlarla kontrol altında tutmaya çalışır. Bununla birlikte hastane başkanının kızı Yoo Ri Ta ile çalışmak zorundadır ve dizi ilerledikçe ona karşı hisler geliştirir.

Sezon: 1

Bölüm: 20

Bölüm süresi: 65 dk

 

The King: Eternal Monarch (2020) IMDB: 8.1

 

Kore dizilerinin yapımcıları her türü karıştırmalarıyla tanınırlar ve bu dizide de durum farklı değil. The King: Eternal Monarch ile tarihin, fantezinin, mizahın ve romantizmin lezzetli bir kombinasyonunun tadını çıkarabilirsin. Birçok K-draması, Kore'nin henüz krallar ve kraliçeler tarafından yönetildiği 500 yılı aşkın bir dönem olan Joseon Hanedanlığı'na dayanmaktadır. The King: Eternal Monarch'ta Güney Kore'nin bugün bir monarşi olarak nasıl görüneceğini anlatır. Lee Gon adlı kral, babasının katilini ararken gizemli bir portaldan paralel bir evrene seyahat eder ve kendini günümüz Güney Kore'sinde bulur. Arama sırasında ise Jeong Tae-Eul adında çok güzel bir dedektifle tanışır.

Sezon: 1

Bölüm: 16

Bölüm süresi: 70-79 dk

 

Mr. Sunshine (2018) IMDB: 8.7

 

Mr. Sunshine, 1900'lü yılların başında Kore'de sınıf mücadelesinin tam ortasında geçer. Hüzünlü bir aşk hikayesiyle Kore dizi önerileri listesinde öne çıkan dizi, Kore'nin en yüksek reytingli TV programlarından biridir. Kore tarihine dair bilgiler alırken kendini yasak aşk hikayesine kaptırabilirsin. Ayrıca seni zaman zaman heyecanlandıracak kadar da aksiyon barındırıyor.

Sezon: 1

Bölüm: 24

Bölüm süresi: ortalama 72 dk

 

Romance Is a Bonus Book (2019) IMDB: 8

 

Eski metin yazarı Dan-i, kocası onu başkası için terk ettikten sonra tek başına kalır. Bakması gereken bir kızı varken işini ve evini kaybeder. Neyse ki, en iyi arkadaşı Eun-Ho, başarılı bir yazar ve bir yayınevinin baş editörüdür. Dan-i bir gün evinin yıkım kararı ile yıkılır ve gizli bir şekilde Eun-Ho'nun evine taşınır. Böylece bu romantik hikaye başlar.

Sezon: 1

Bölüm: 16

Bölüm süresi: 62-65 dk

 

It’s Okay Not To Be Okay (2020) IMDB: 8.9

 

Hemşire Gang-Tae, baktığı otistik kardeşi Sang-Tae kelebeklerden korktuğu için yılda iki kez başka bir şehre taşınmak zorunda kalır. Bir gün Gang-Tae, antisosyal kişilik bozukluğu olan varlıklı çocuk kitabı yazarı Mun-Yeong (Sang-Tae'nin en sevdiği yazar) ile tanışır. Her birinin çözülmemiş travmaları olan karakterlerin hayatları geri dönülmez bir şekilde birbirine bağlanır. Karakterlerin birbirleriyle olan ilişkileri yoluyla nihayetinde kendilerini iyileştirmeyi başardıklarını görmek istersen bu dizi tam sana göre.

Sezon: 1

Bölüm: 16

Bölüm süresi: 70-85 dk

 

Love in the Moonlight (2016) IMDB: 7.8

 

Dizinin hikayesi Joseon Hanedanlığı döneminde geçer. Hong Ra-On bir erkek gibi davranır ve dizi ilerledikçe Veliaht Prens ile bir dostluk kurar. Ancak bir noktada Hong Ra-On'un aslında bir kadın olduğunu öğrenir.

Hong Ra-On, annesi tarafından bir erkek olarak büyütüldüğü için erkek kılığında sokağa çıkıp ilişki tavsiyeleri vererek para kazanmaktadır. Aynı zamanda roman yazarıdır. Sam-Nom adını kullanarak kimliğini gizler. Dizi, Moonlight Drawn adlı romandan uyarlanmıştır.

Sezon: 1

Bölüm: 18+2 özel bölüm

Bölüm süresi: 60 dk

 

Hwarang: The Poet Warrior Youth (2016) IMDB: 8

 

Kim Ah-Ro, Moo-myung ve Sammaekjong etrafında geçen olaylardan oluşur. Üçlünün yolları tesadüfler sonucu kesişir ve karmaşık ilişkiler ortaya çıkar. Moo-Myung, Silla krallığının dışında yaşayan ve alt sınıf bir adam olarak görülen bir yerlidir. Kimliğini öğrenmek için krallığa zorla girdiğinde Silla sakini Ah-Ro ile karşılaşır. Sammaekjong ise tahtın varisidir. Tahtı korumak için oluşturulan Hwarang elit savaşçı grubunun hem yetenekli hem de mükemmel görünmeleri dizinin öne çıkan unsurlarından biri.

Sezon: 1

Bölüm: 20+4 özel bölüm

Bölüm süresi: 70 dk

 

Introverted Boss (2017) IMDB: 7.8

 

Introverted Boss bir komedi dizisidir ve utangaç bir patron olan Eun Hwan-Ki'nin hikayesini anlatır. Kişiliği nedeniyle çalışanları patronun hakkında söylentilerden başka bir şey bilmezler. Ancak ilginç olan ise Hwan-Ki'nin bir barbar olduğu ve hatta asistanının bile ondan korktuğuna dair söylentilerin olmasıdır. İstifa ettiğinde onun yerini Chae Ro-woon alır. Ro-Woon ise son derece enerjik bir kadındır ve tüm kuralları eski çalışanından öğrenir. Hikaye ise eski patronun kimliğini bulmaya çalışan Ro-Woon etrafında ilerler.

Sezon: 1

Bölüm: 16

Bölüm süresi: 70 dk

 

Weightlifting Fairy Kim Bo Joo (2016-2017) IMDB: 8.3

 

Weightlifting Fairy Kim Bo Joo, olimpiyat oyuncusu Jang Mi-Ran'ın hayatına dayanır. Olimpiyat altını kazanan bir haltercidir.

Hikaye, haltere başlamak için babasından ilham alan halterci Kim Bok-Joo'nun etrafında döner. İlk başta uzun süredir görmediği çocukluk arkadaşı Jung Joon-Hyung ile karşılaşır ve yakınlaşırlar. Joon-Hyung bir kaza geçirdikten sonra anıları yeniden netleşir. Dizi ayrıca Jung Joon-Hyung'un kuzeni ve eski kız arkadaşını da konu alır. Çünkü kuzeni eski bir atlet, doktordur. Jung Joon-Hyung, Kim Bo Joo'nun ilk aşık olduğu adamdır. Tutkulu aşk dizisi arıyorsan heyecanlı bir K-Drama seni bekliyor.

Sezon: 1

Bölüm: 16

Bölüm süresi: 60 dk

 

Strong Woman Do Bong Soon (2017) IMDB: 8.2

 

Do Bong-Soon, doğaüstü bir şekilde güçlü hale getiren olağanüstü bir yetenekle doğar. Bu yeteneği sayesinde, zengin bir CEO olan Ahn Min-Hyuk'un koruması olarak iş bulmayı başarır. Min-hyuk ise kuralları sevmeyen eğlenceli bir kişiliğe sahiptir. Bong-Soon'un yaşadığı bölgede  kaçırılma olayları gerçekleşir ve Min-Hyuk onu korumaya karar verir. Min-Hyuk, Bong-Soon'un güçlerini kontrol etmesine ve onları iyilik için kullanmasına yardım eder. Bu arada CEO ve Bong Soon arasında kıvılcımlar başlar.

Sezon: 1

Bölüm: 16+1 özel bölüm

Bölüm süresi: 60 - 70 dk

 

Legend of the Blue Sea (2016-2017) IMDB: 8.2

 

Joseon Hanedanlığı'ndan bir efsaneye dayanan dizi, Shim Cheong adlı deniz kızı etrafında gelişir. Hikaye, Shim Cheong (bir deniz kızı) ile tanışan bir dolandırıcı olan Heo Joon-Jae hakkındadır. Cheong, insan hayatı hakkında neredeyse hiçbir şey bilmediği için Joon-Jae'ye kendisi hakkında fazla bir şey söyleyemez. Biraz hüzünlü bir hikaye olsa da Legend of the Blue Sea seni derinden etkileyecek bir Kore dizisidir.

Sezon: 1

Bölüm: 20+1 özel bölüm

Bölüm süresi: 60 - 70 dk

 

Scarlet Heart Ryeo (2016) IMDB: 8.6

 

Go Ha-Jin, uyandığında, Hae Soo'nun vücudundadır ve 21. yüzyılda bir Güneş tutulması sırasında Goryeo Hanedanlığı'na gönderilmiştir. Dizi boyunca Hae Soo, Wang ailesinin birçok prensiyle karşılaşır, ailede toplam on dört prens vardır. İlk başta, Hae Soo sekizinci Prens Wang Wook'a aşık olur. Ancak dördüncü prens eve döndüğünde onu fark etmeyi başarır. Hae Soo sarayda çalışır ve sık sık başı belaya girer. Komedi, romantik ve dönem esintileri içeren bu dizi, seni birçok yönden etkileyebilir.

Sezon: 1

Bölüm: 20+2 özel bölüm

Bölüm süresi: 60 dk

 

Kingdom (2019) IMDB: 8.3

 

Zombi dizisi Kingdom, Kore'nin feodal olarak yönetildiği on altıncı yüzyılda geçer. Salgın, kraliyet sarayında başlar, ancak nasıl ortaya çıktığını kimse bilmez. Veliaht Prens Lee Chang salgının nedenini araştırır. Bu arada cesur hemşire Seo-Bi, bir tedavi bulmak ve zombi ordusunu durdurmak için elinden gelen her şeyi yapmaktadır. Prens Chang ve Seo-Bi'ye, karanlık bir geçmişe sahip kaplan avcısı Yeong-Shin yardım eder. Bu üçlü pek çok zorluğa karşı birlikte göğüs gerer ve halkı korumak için ellerinden geleni yaparlar. Hem dönem hem de zombi konularını birleştiren Kingdom, benzersiz teması ile sürükleyici bir dizidir.

Sezon: 2

Bölüm: 12+ 1 özel bölüm

Bölüm süresi: 36-56 dk

 

Hometown Cha-Cha-Cha (2021) IMDB: 8.4

 

Hometown Cha-Cha-Cha çok fazla mizah, harika iyi hissettiren anlar ve aynı zamanda şaşırtıcı derecede derin katmanlar sunar. Ana roller mükemmel bir şekilde seni diziye çekmeyi başarırken özellikle Du-Sik rolündeki Kim Seon-Ho başarılı oyunculuğu ile göz doldurur. Ancak bu diziyi güzel insanlarla sıradan, mülayim bir romantik komedinin üstüne çıkaran en önemli unsur, köylüler ve onların hikayeleridir.

Sezon: 1

Bölüm: 16

Bölüm süresi: 60 dk

 

Extraordinary Attorney Woo (2022) IMDB: 8.7

 

Zeki genç kadın Woo Young-Woo prestijli bir Seul hukuk firmasına katılır. Young-Woo'nun otizmi vardır ve işte çalışabilmesi için engellerin üstesinden gelmesi gerekir. Örneğin şirketin girişindeki döner kapı bile onun için zorlu bir görev olabilir. Babası ise Young-Woo'yu başkaları ile fazla konuşmaması konusunda tembihler. Ancak arkadaş canlısı meslektaşı Lee Jun-Ho, onun hikayelerini dinlemeyi sever ve Young-Woo'nun dünyasında bir yer edinmek için elinden gelenin en iyisini yapar. İç ısıtan mizahla serpiştirilmiş irili ufaklı dramlar içeren Extraordinary Attorney Woo, yeni kore dizilerinden biridir ve bazen yasal savaşa, ancak daha çok sosyal sonuçlara odaklanır.

Sezon: 1

Bölüm: 16

Bölüm süresi: 64-82 dk

 

Bonus: Secret Garden (2010-2011) IMDB: 8.1

 

Kore dramalarına yeni ısınıyorsan Secret Garden'ı bilmiyor olabilirsin. Ancak muhakkak Hyun Bin ve Ha Ji Won'u duymuşsundur. Bu ikilinin birlikte başrollerini paylaştığı Secret Garden, 2010 yapımı bir dizi olsa da oldukça etkileyici hikayeye sahip. İlk bakışta zengin erkek- fakir kız çerçevesinde ilerliyor gibi görünen dizinin fantastik bir yanı da mevcut ve oldukça sürükleyici.

Sezon: 1

Bölüm: 20

Bölüm süresi: 60 dk