VPN, sanal özel ağ olarak dilimize giren bir kavramdır. Söz konusu kelime grubu, İngilizce "virtual private network" kelimesinin kısaltmasıdır. VPN'nin genel olarak kullanım amacı, bir şirketin şubeleri arasındaki iletişimin şifreli şekilde yapılmasını sağlamaktır.

VPN, bünyesinde farklı teknoloji ve protokol kurallarını barındırır. Genel anlamda VPN, karşılıklı iki bilgisayar arasındaki iletişimi kriptolama ile sağlar. Bu işlemi de bir nevi güvenlik tüneli oluşturarak yapar. Tünel içerisinden geçen veri, kriptolu olduğu için, üçüncü kişilerin verileri ulaşması mümkün değildir. Bu sayede verinin transferi güvenli şekilde sağlanır.

VPN kullanımı ile internet üzerinde kullandığınız IP adresiniz gizlenerek farklı bir IP ile karşı tarafla iletişim kurmanız sağlanır. Kullandığınız VPN ile bağlantınız güvenli hale getirilir. Bağlantı esnasında başka bir sistemin kullanıcı kimliğinizi çözmesi söz konusu değildir. Kullanılacak VPN sayesinde internete bağlandığınız ülkede yasaklanan web sitelerine de ulaşmanız mümkündür. Sistem, diğer bir tabirle sistemin güvenlik duvarını aşarak yasaklı sitelere erişimi de kolaylaştırır.

 

VPN Türleri Nelerdir?

VPN türlerini, donanım ve yazılım çözümleri göz önünde bulundurularak ikiye ayırabiliriz. VPN, mobil cihazınız ya da bilgisayarınıza özelleştirilmiş bir ağ sürücüsü olarak kurulur. Genel anlamda işletim sistemi üzerine çeşitli VPN protokolleri gömülür.

VPN kullanımı ile sanal ortamdaki tüm trafik VPN sistemi üzerine aktarılır. Yani internet bağlantınız VPN üzerinden gerçekleştirilir. Mevcut IP adresiniz gizlenerek başka bir kimlikle internete erişim sağlanmış olur. Temel anlamda VPN bağlantısı, kriptolama sağlanarak internete sorunsuz şekilde bağlanmayı amaç edinir.

 

VPN Neden Kullanılır?

VPN, ilk ortaya çıktığı dönemde sadece kurumlar arasında kurulan iletişimin güvenli şekilde gerçekleşmesi maksadıyla kullanılmıştır. İnternet ortamında yaygın hale gelen gizlilik ihlalleri, takip ve benzeri sonuçlar neticesinde birçok kullanıcı tarafından da kullanılan bir sistem halini almıştır.

Örneğin, birkaç şubesi olan bir işletmenin iletişim kanallarının çok güçlü olması gerekir. Şubelerin birbirlerine göndereceği şirket bilgileri ya da muhasebe dokümanlarının kriptolanma ihtiyacı vardır. Normal bir sistemle veri transferi yaptığınızda sistemin güvenliğinden emin olmanız mümkün değildir. Fakat kriptolama yaptığınızda güvenlikten büyük oranda emin olabilirsiniz. Şubeler, VPN kullanımı ile verileri güvenli şekilde birbirine gönderebilir. Bu sayede güvenliğin yanında gizlilik de tam anlamıyla sağlanmış olur. Kriptolu bilgiler, transfer esnasında üçüncü kişiler tarafından ele geçirilemeyecektir.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi VPN, internette gizlilik ve güvenlik için de kullanılan bir sistemdir. Kullandığınız sistem sayesinde iletişiminiz sekteye uğramadan, hassas bir şekilde

karşı tarafa iletilir. İnternetin özgürce kullanılması anlamında da çok faydalı olan VPN, günümüzün yaygın şekilde kullanılan güvenlik mekanizmalarından biridir.

 

VPN Ne Kadar Güvenlidir?

VPN'in tamamen güvenli bir sistem olduğunu söylemek gerçekçi değildir. VPN çeşitleri arasında ve internet ortamında kullanılması esnasında çeşitli güvenlik zafiyetleri oluşabilir. Günümüzde birçok firma tarafından geliştirilmiş VPN platformu vardır. Çeşitli program ya da uygulamalar ile cihazınıza yüklenen VPN sistemleri ile güvenli şekilde interneti kullanmak amaçlanır. Ücretli ya da ücretsiz şekilde hizmet veren VPN platformları seçilirken güvenli kullanım kriteri ön plana çıkar. Bu anlamda seçici olduğunuzda en doğru ürüne sahip olacağınıza emin olabilirsiniz.

VPN, bilgisayar ya da mobil cihazınıza yüklenerek kullanılır. Aktivasyon kodu sayesinde pratik şekilde aktive edilen sistem derhal kullanılmaya başlanabilir. İnternet ortamında faaliyet gösteren firmaların neredeyse tamamı, trafik bilgilerini saklamadan, kullanıcıya güvenli bir kullanım imkânı sağladıklarını iddia ederler. Fakat ürünlerin gizlilik sözleşmesi ayrıntılı şekilde okunduğunda üretici firmaların hiçbir şekilde internet kullanımında sorumluluk kabul etmediği anlaşılır. Bu anlamda söz konusu firmaların trafiği kayıt altında tutmadıklarını söylemek, doğru bir tespit olmaz. Özellikle ücretsiz VPN hizmeti veren platformlarda bu olumsuzluğun söz konusu olduğunu söyleyebiliriz. Hatta VPN firmaları, hackerların tespit edilmesinde de etkili bir platformdur. Bu sistem sayesinde yapılan illegal faaliyetler tespit edilebilir.

VPN kullanımında önemli güvenlik risklerinden biri de sistemin şifreleme mekanizmasıdır. Eğer tanınmış bir VPN sisteminden destek alıyorsanız bu risk yok denecek kadar azdır. Ancak zayıf bir VPN sisteminden destek aldığınızda şifreleme sisteminin zayıflığı sorunu ile karşılaşabilirsiniz.

 

VPN Kullanımında Karşılaşılan Sorunlar Nelerdir?

VPN kullanımında her ne kadar gizlilik ve güvenlik esas olsa da günümüzde maalesef VPN kullanımı ile ilgili bir kısım riskler söz konusudur. Bu tehlike de en fazla ücretsiz VPN platformlarında söz konusudur.

İnternet kullanımında VPN sunucusuna bağlanmak, internet sunucusunun sizin adınıza VPN tarafından kullanılmasına izin vermek demektir. Çünkü iletişim, sunucuya kadar kriptolu şekilde sağlanır. Sunucudan sonrasında ise herhangi bir güvenlik önlemi yoktur. Doğal olarak da sunucuya erişen kişiler bağlantınızı yönetebilir. Ücretsiz VPN hizmetlerinde veri trafiğiniz kaydedildiği gibi aynı zamanda bilgilerinizin istihbarat amaçlı kullanılması durumu ile de karşılaşabilirsiniz.

Kullanmış olduğunuz VPN platformu, hangi ülkeden erişim sağlıyorsa o ülkenin yasalarına göre internet bağlantısını sağlar. Bu dezavantaj nedeniyle internet trafiğinize müdahale edilerek sizlerin yönlendirmesi yapılabilir.

Ücretsiz VPN sağlayıcılar genel olarak limitli hizmet veren sistemlerdir. Bu nedenle internet bağlantınızın bant genişliği kısıtlanır. Örneğin 50 Mbit internet hızına sahipken ücretsiz VPN bağlantısı ile bu hız 5 Mbite kadar düşebilir. Sınırlı bant genişliğinin yanı sıra VPN firması ara ara kendi reklamlarını da ekranınıza getirir. Oluşan sınırlamalar sonucunda DNS cevaplarınız doğal olarak gecikir. Bu da internet kullanımında arzu ettiğiniz verimi alamamanız demektir.

 

VPN Nasıl Kullanılır?

VPN, bilgisayar ya da mobil cihazınıza yüklenmek suretiyle kullanılır. Kullanımı basit olan sistem, internet bağlantısı öncesinde aktif hale getirilmelidir. Bu işlem esnasında VPN sunucusu sizden sunucu ülkesini seçmenizi ister. Bağlantı esnasında seçtiğiniz ülkeden bağlantı kurularak hemen hemen tüm web sitelerine erişim imkânı doğar.

Kullanımı son derece pratik olan sistemde, VPN sunucularının farklı protokolleri uygulanabilir. Bu protokoller zaman zaman iletişim sorunlarına sebebiyet verebilir. Yaşanan sorun nedeniyle bağlantının bir anda kopması sorunu ile karşılaşılabilir. Bunun yanında VPN'e talebin yoğun olması durumunda da kopma sorunları ortaya çıkabilir.

VPN, sadece internet trafiğinizi kriptolu hale getirir. İnternet dünyasının büyüklüğü nedeniyle web sitelerinde birçok tehlike bulunur. Virüs, trojan gibi tehlikelerden dolayı internet dünyasında çeşitli sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Yani indirdiğiniz VPN sunucusu, sadece siteye ulaşmanız için size bir tüner yaratır. Tüneli geçtikten sonra hangi tehlikelerle karşılaşacağınızı bilmeniz gerekir.

VPN kullanımında coğrafi engellerin de göz önünde bulundurulması gerekir. Kimi web siteleri farklı ülkelerin kullanıcılarına hizmet vermez. Sistemi kullanırken bu anlamda da çeşitli sorunlarla karşılaşabilirsiniz.