LAN, İngilizcede "Local Area Network" olarak bilinen Yerel Ağ Bağlantısı terimine verilen isimdir. Birden fazla cihazın birbirine bağlanmasını sağlayan altyapı birimidir. Genellikle geniş iş yerlerinde veya bilgisayarların çok kullanıldığı ortamlarda ihtiyaç duyulur ve cihazların fiziksel olarak birbirine yakın olmasını gerektirir. Bu bağlantının gerçekleşmesi için uygun ortam ve ihtiyaç duyulan cihazların sağlanması gerekir. Sunucu, bilgisayarlar, yazıcılar gibi birbirine bağlantılı cihazların kullanılmasını kolaylaştırırken veri aktarımında yardımcı olur. Sunucu içerisindeki dosyaların aktarılması, yazıcıya pratik bir şekilde çıktı gönderilmesi, çevrimiçi oynanan oyunlardaki hız faktörü gibi noktalarda LAN bağlantısını kullanabilirsiniz.

 

LAN Nasıl Bağlanır?

Yerel ağ bağlantısını istenilen ortama ve cihazlara kurmak oldukça kolaydır. Bağlantı kurulumu için ilk önemli adım internet bağlantınızın ve modeminizin olmasıdır. Cihazlar arası aktarımı internet ortamı olmadan yapmak mümkün değildir. Modem sayesinde bağlantıyı sağlayacak birçok cihaz arasındaki iletişim sağlanır, ek yönlendiriciler ile bu bağlantı güçlendirilir ve daha hızlı hizmet sağlanır. Daha güçlü veya geniş çaplı LAN bağlantıları için ise genellikle süreç aynı mantıkta işler. Sadece bağlanılan cihaz sayısının artması ve internet erişimine ihtiyaç duyacak gücün güçlenmesi gibi nedenlere bağlı olarak daha güçlü internet bağlantısı sağlayabilirsiniz. Öte yandan birden fazla modem kullanımı yaygınlaştırabilir veya ihtiyaç gücüne bağlı olarak farklı donanımlar kullanabilirsiniz. Tüm sistemler hazır hale getirildiğinde ilgili uzmanların yardımı sayesinde LAN kurulumu kolay bir şekilde yapılır ve kullanımınıza hazır hale getirilir.

 

LAN Özellikleri ve Avantajları

Birçok alanda hizmet veren bu sistemin sunduğu birçok avantaj ve özellik vardır. Bunların başında paylaşımlı dosya ortamı oluşturması ve bu sayede cihazlar arasındaki iletişimi güçlendirmesi gösterilebilir. Ayrıca dosya ortamının kurduğu sunucu sayesinde bir bilgisayardaki veri diğer bilgisayara hızlı ve pratik bir şekilde iletilir. Zaman kaybını ve ağ gecikmelerini engelleyen bu sistem özellikle büyük çaplı firmalarda oldukça işe yarar. Veri iletimi sadece bilgisayarlar arasında değil, yazıcı ile de sağlanabilir. Bu sayede istenilen çıktı saniyeler içinde bilgisayardan aktarılabilir ve yazıcıdan çıktı halinde alınabilir. Diğer bir avantaj ise çevrimiçi oyunlarda boy gösterir. Birden çok kişinin aynı anda bağlantı sağladığı bu oyunlarda ağ gecikmesi, yüklenme hatası, ping değerlerinin yükselmesi gibi olumsuzluklar güçlü LAN bağlantısı sayesinde giderilebilir. Ortak ağ sayesinde aynı anda çevrimiçi oyunları konforlu bir şekilde oynamak mümkündür.

Tüm bu hizmetlerin sorunsuz bir şekilde çalışması için bilgisayarların ve kullanılan cihazların fiziksel olarak birbirine yakın bir mesafede olması gerekir. Bağlantılar uzak mesafede verimli çalışamazlar ve olumsuzluklara yol açabilirler. Bilgisayarınızda LAN bağlantısı kurmanız için herhangi bir program yüklemenize gerek yoktur, Windows gibi işletim sistemlerinde hazır olarak bulunan altyapılar vardır. Herhangi bir problemde uzman teknisyenlerle iletişim kurmanızı ve destek birimleriyle görüşmenizi tavsiye ederiz.