Teknoloji ilerledikçe akıllı telefonlarımız da gelişiyor ve her geçen gün hayatımızı kolaylaştıracak yepyeni özelliklerle donatılmış olarak bizlere sunuluyor. Bu özelliklerin arasında eğer duyduysanız ve "NFC nedir?" sorusu kafanızı kurcalıyorsa doğru yerdesiniz.

 

NFC Nedir?

NFC, Android, Apple ve daha birçok cihaz ve telefonlarda karşımıza çıkan bir özelliktir. Yeni nesil telefonların hayatımızı kolaylaştıran özelliklerinden biridir ancak birçok akıllı telefonda olmasına rağmen çok fazla bilinmemekte dolayısıyla da kullanılmamaktadır. 10 yıldır hayatımızda olan NFC (Near Field Comminication - Yakın Alan İletişimi) akıllı telefonunuzun yakınında yer alan çeşitli cihazlarla temassız olarak iletişim kurabilmesini sağlayan bir teknolojidir. İki cihaz arasında iki yönlü bir iletişim ağı kuran bu özellikle iki cihaz birbirine basit komutlar ve data göndererek iletişim kurar. NFC bağlantısı Wi-Fi ya da mobil veri bağlantısı kullanamaya ihtiyaç duymadan bu çift yönlü bağlantıyı kurar.

Manyetik alan indüksiyonu denilen bir teknoloji kullanan NFC kablosuz şekilde cihazlar arası iletişim sağlamak için kullanılır. Günümüzdeyse temassız işlemlerin popülerleşmesiyle birlikte bilinirliği artmaktadır..

NFC özelliğinin çalışması için bir güç kaynağına ihtiyaç duyulur. Bu teknoloji havadan ve radyo dalgalarını kullanarak bağlantı kurabilir.

NFC etiket okuyucu yeni teknolojilerle birlikte hayatımızı kolaylaştıran özelliklerden biri olarak karşımıza çıkar. "NFC nasıl kullanılır?" derseniz, aslında oldukça basittir. Telefonunuzda bu özelliğin olup olmadığını kontrol etmek için ayarlar, kablosuz ağlar, diğer bağlantılar adımlarını takip edebilirsiniz.

 

NFC Neden Önemlidir?

10 cm gibi kısa bir mesafeden data aktarımı, kimlik doğrulama, yazma, okuma, bağlantı kurma ve ödeme gibi çeşitli işlemleri yapabilmek için geliştirilmiş olan bu teknolojiyle birçok alanda ciddi zaman kazanımı sağlar ve maliyetleri düşürür. Hem kurumsal hem de bireysel olarak günlük yaşamda çözüm sağlar.

 

NFC ile Neler yapabilirsiniz?

Henüz yaygınlaşmış bir özellik ve teknoloji olmadığı için günlük yaşamda kullanım alanı sınırlıdır ancak temassız ödemeler, kimlik bilgilerini okutmak ve çeşitli bankacılık uygulamalarında kimlik doğrulama amaçlı kullanılmaya başlanmıştır. Bankanızın uygulaması üzerinden kartlarınızın NFC özelliklerini açarak kartlarınızla telefonunuz aracılığıyla temassız ödeme yapabilirsiniz. Bu da yanınızda tüm kartlarınızı taşımakla uğraşmak yerine sadece telefonunuzla rahatlıkla alışveriş yapabilmenizi sağlar.

NFC çeşitli modlara sahiptir. Bunlar arasından okuyucu ya da yazıcı modunu kullanarak NFC afişlerindeki etiketleri okuyabilirsiniz. Kart emülasyonu modu kart bilgilerinizi telefonunuza kaydeder ve temassız olarak kullanmanızı sağlar. Eşler arası modunda ise cihazlar arası veri ve dosya gönderimi yapılabilir.

 

NFC ile Yapabileceğiniz İşlemler

Fotoğraf gönderip alabilir,

Belge gönderip alabilir,

Konum bilgisi paylaşabilir,

Başka birinin telefonundaki uygulamayı açabilir,

Telefon numarası gönderip alabilir,

Bluetooth cihazlara bağlanabilir

Ödeme yapabilir,

NFC etiketine bağlanabilirsiniz.

Tüm bu işlemleri NFC özelliğine sahip ve bu özellik açık olan iki cihazı birbirine yaklaştırarak zahmetsizce yapmanız mümkündür. Örneğin rehberinizden paylaşmak istediğiniz numarayı seçerek diğer cihaz ile paylaşmanız sadece birbirine yaklaştırarak yapabileceğiniz bir işlemdir. Ya da kullandığınız bir uygulamayı bir arkadaşınızla paylaşmak istiyorsunuz. Uygulamayı açıp telefonlarınızı birbirine yaklaştırmanız yeterli. Diğer telefonda uygulamanın mağaza sayfası açılacaktır.

 

NFC Etiketi Nedir?

NFC etiketleri içerisinde minik NFC uyumlu çipler taşıyan yapıştırmalar ya da etiketlerdir. NFC özelliği olan bir cihaz ya da telefonunuzla bu etiketleri okuttuğunuzda telefonunuza herhangi bir bilgi aktarılabilir. Konum bilgisi, telefon numarası ya da bir web sayfasını açmak gibi bilgilendirici veriler için kullanılmaktadır. NFC etiketlerinin mantık olarak QR kod gibi çalıştığını söylemek mümkündür ancak QR kod teknolojisine göre çok daha pratik ve zahmetsiz bir teknolojidir. QR kod okutabilmek için bir yazılıma ya da QR kod okuyabilen bir cihaza ihtiyacınız vardır. Bu uygulamayı açmak ve QR kodu okutmanız gerekir. NFC ile sadece cihazınızı etikete yaklaştırmanız yeterlidir. NFC özelliği açıksa etiketi hemen okuyacaktır.

 

NFC Güvenli mi?

NFC ile veri aktarımı yapılabilmesi için cihazların birbirine çok yakın olması gerektiği için genel olarak güvenli bir teknoloji olarak kabul edilmektedir. Bu özelliği kullanmadığınız zamanlarda kapalı tutarak olası saldırılara karşı daha da dikkatli olmayı seçebilirsiniz ancak telefonunuzu yanınızdan ayırmamanız da yeterli olacaktır. NFC ile bilgi aktarımı yaparken sizden onay da isteneceği için herhangi bir veri hırsızlığını bu teknoloji üzerinden yapmak pek mümkün değildir.