Bilgisayarlarda oyun oynadığımız esnada terimsel anlamda birçok kavramla karşılaşabiliyoruz. Bu terimlerden biri olan FPS (açılımı olan frames per second yani saniyedeki kare hızı) cihazlarımızın bizlere sağlamış olduğu performansı ölçebilirken özellikle nişancı ya da rekabetçi oyun tarzlarında önemli bir yer kaplıyor. Tahmin edebileceğiniz ve çoğumuzun da bildiği üzere yüksek frames per second değerlerine ulaşmak, bizlere oyun oynadığımız esnada daha çok akıcılığı sağlarken oyun içi rekabetlerde de rakiplerimizden bir adım öne geçmemizi sağlıyor.

Bilgisayarlarda oyun esnasında FPS değerlerinin yüksek olması, bilgisayarda görüntülenen görüntülerin daha akıcı olmalarını sağlar. Bu durum bizlerin ekranda görüntülenen görüntüleri oldukça pürüzsüz ve akıcı bir şekilde görmemizi sağlar. Bu nedenden dolayı FPS bizlere daha güzel görüntüler sunarken öte yandan da oyunlardaki başarımızın artmasını sağlar. FPS sınırı geçmişte piyasaya sürülmüş olan ilk oyunlarda maksimum 6 FPS ekran kare hızına ev sahipliği yaparken günümüzde ise bu miktar gün geçtikçe gelişen teknolojiler sayesinde bizlere 300 FPS değerlerinin üzerinde FPS değerleri sunulur.

 

FPS Nasıl Ölçülür?

FPS değerlerini birbirinden farklı birçok yöntem ile ölçebiliriz. Bunlardan ilkini bazı oyunlarda görebileceğimiz seçeneklerle yapabilirken harici FPS ölçmede yardımcı olabilecek program ve uygulamalarla da yapabiliriz.

FPS değerini ölçmek için bir uygulama indirme düşüncesi içindeyseniz FRAPS programını kullanabilirsiniz. Bunun için şu adımları izleyebilirsiniz:

  • Birinci adım: İlk olarak FRAPS programını internet tarayıcınız üzerinden indirin ve kurun.
  • İkinci adım: FRAPS programını kurduktan hemen sonra FRAPS programını açın ve üst tarafta görebileceğiniz FPS seçeneğine tıklayın.
  • Üçüncü adım: Ekranın sağ kısmında yer alacak olan OC yani Overlay Corner alanından ölçmek istediğiniz FPS değerinin ekranınızın neresinde gözükmek istediğinizi belirleyin.
  • Dördüncü adım: Son olarak da OK yani Overlay Hotkey kısmında yer alan FPS göstergesini açıp kapatmak seçeneklerini sunan tuşunuzu belirleyip kaydedin.
  • Bu adımları takip etmenizin ardından herhangi bir oyuna girdiğiniz an FPS değerinizin üçüncü adımda da belirtmiş olduğunuz alanda görülecektir.

 

FPS Nasıl Artırılır? FPS Artırma Yöntemleri

FPS değerlerinin fazla olması şüphesiz hepimizin istemiş olduğu bir seçenektir. FPS değerlerini arttırmak için birden fazla yol vardır. Bu yollardan bazıları şunlardır:

  • FPS değerlerini arttırmak için bilgisayarınızda yer alan güç ayarlarını düzeltebilirsiniz.
  • FPS değerlerini arttırmak için bilgisayarınızda yer alan görüntü kartı sürücülerinizi güncelleştirebilirsiniz.
  • FPS değerlerini arttırmak için bilgisayarınızın Windows olması durumda, Windows'un sunduğu görsel efektleri devre dışı bırakabilirsiniz.
  • FPS değerlerini arttırmak için oyun esansında bilgisayarınızın arka planında çalışan çeşitli uygulamaları görev yöneticisine giderek kapatabilirsiniz.
  • FPS değerlerini arttırmak için oyun içi grafik ayalarını düşürebilirsiniz.
  • FPS değerlerini arttırmak için oyunu yarım ekrandan ziyade tam ekranda oynayabilirsiniz.
  • FPS değerlerini arttırmak için bilgisayarınızın sahip olduğu donanımları ve parçaları bir üst modelleri ile değiştirebilirsiniz.
  • FPS değerlerini arttırmak için sürücüleri iyileştir ve birleştir işlemlerini göz önünde bulundurabilirsiniz. Sürücüleri iyileştirme ve birleştirme seçenekleri ile bilgisayarınızda FPS arttırma konusunda yardımcı olabilecek sürücüleri bir üst seviyeye çıkarabilirsiniz.
  • FPS değerlerini arttırmak için overclock işlemini uygulamayı deneyebilirsiniz. Tabii uyarmakta fayda var. Bu işlem esnasında bilgisayarınızın parçalarına zarar vermemeye dikkat etmelisiniz.

Oyunlarda ideal FPS Kaç Olmalıdır?

FPS değerlerini önemi daha önceki başlıklarda da bahsettiğimiz üzere oyunlar esnasında oldukça önemli yer kaplar. Bu durum da akıllara oyunlarda "ideal FPS kaç olmalıdır?" sorusunu getirir. Geçmiş dönemlere ait oyunlarda her ne kadar 30 FPS değeri ve altı değerler yeterli kabul edilirken, günümüzdeki oyunlar da ise 30 ve üstü FPS değerleri gelişen donanım ve yazılımlarla birlikte hayatımıza girdi. 30 ve üstü FPS değerlerinde oyun oynadığınız esnada oyunlarda herhangi bir şekilde takılma hissi yaşamazsınız. Ancak bu durum daha üst düzey FPS değerlerine göre pürüzlü görüntüler sunabilir. Oyunlarda yer alan FPS değerleri 30 altına düşmeye başladığında ise oyun oynarken yavaş yavaş takılma ve görüntülerde oluşabilecek pürüz oranlarının arttığını görebilirsiniz. Bu durum da oldukça can sıkıcı olabilir ve oyun kalitesini düşürebilir.

Oyun oynadığınız esnada tamamen akıcı bir oynanış elde etmek isterseniz de bunu sizlere 60 FPS ve üstü değerler sağlar. Tahmin edebileceğiniz üzere 60 FPS ve 60 FPS üstü değerlerde oyun kaliteniz 30 ve 60 FPS arası değerleri göre kat ve kat artar. Oyunları önceki zamanlara göre daha az pürüzsüz ve daha akıcı bir biçimde oynayabilirsiniz. Bu esnada da monitörlerinizde yer alan ve oyun kalitesi konusunda büyük bir öneme sahip ekran yenileme hızı kavramı da burada devreye girdiğini görebiliriz. Örneğin 60 Hz üstü yenileme hızına sahipseniz, FPS değerlerinizin 300'ü görmesi pek bir anlam ifade etmez çünkü 60 Hz ekran yenilemesine sahip ekranlarda çıkabileceğiniz maksimum FPS değeri 60 FPS olur. Bu nedenden dolayı bilgisayarınızda yer alabilecek ekran yenileme yani "Hz" oranına da dikkat etmelisiniz. 75, 120, 144 ve daha üst düzey Hz yani ekran yenileme hızlarına sahip olduğunuz taktirde yüksek FPS değerleri işinize yarar.

 

Yüksek FPS Alınması Durumunda Ekran Yırtılması Problemi:

Ekran yırtılması (İngilizce adı ile tearing), oyun oynadığınız esnada FPS değerinizin monitör hızınızdan yüksek olması durumunda ortaya çıkar ve ekran görüntüsünün bozulmasına sebep olur. Bu duruma engel olabilmek için de oyunlarda yer alan VSync özelliğini açmalısınız. VSync olan Vertical sync, ekran kartınızın göndermiş olduğu kare sayısını, monitörünüzün sahip olduğu kare yenileme hızı ile sabitler ve problemi ortadan kaldırır.