Günlük yaşantımızın ayrılmaz parçası olan telefon, bilgisayar, televizyon, tablet gibi cihazları ya da akıllı saat ve benzeri cihaz aksesuarlarını; alınabilecek en yüksek verimde kullanmak için cihazın internet erişimi olması şarttır. Pek çok uygulamayı çalıştırmayı sağlayan internet, uzun yıllardır fiziksel bağlantı kurmadan her cihazın bağlanabildiği kablosuz ağ formunda kullanılmaktadır. Tabii bazı yerlerde kablolu internet tercih edilebilir ya da evimizde kablosuz ağın kapsama alanı dışında olan odalarımız bulunabilir. Böyle durumlarda Access Point yani erişim noktası devreye girer. Bu yazımızda "Access Point nedir, ne işe yarar?" sorularının cevabını vermek istiyoruz.

 

Access Point Nedir?

Access Point, genelde kablolu ağları kablosuza çevirerek birden fazla cihazın erişimine açmak ya da mevcut ağ erişim kapsamını genişletmek için kullanılan donanımdır. Pratikte kablosuz ağ mantığıyla çalışan bu cihazlar, tek başlarına internet erişimi sunamaz, modemin sağladığı internet bağlantısını yaymak için kullanılır. Dolayısıyla Access Point tek başına modem olarak işlev görmez, internet sinyali yayabilmek için bir modeme ihtiyaç duyar. Access Point, iç ve dış ortamlarda kullanılmak üzere olası koşullar göz önünde bulundurularak farklı dayanıklılıklarda tasarlanır.

 

Access Point Ne İşe Yarar?

Access Point'in temel bir tek görevi yoktur, birden çok işlevi olabilir. Kablolu internet bağlantısını kablosuz erişime açmak bunlardan bir tanesidir: Modem ya da switch ile aldığı kablolu internet bağlantısını kablosuza çevirir. Bunun yanında mevcut kablosuz ağın sinyalini güçlendirmek ve etki alanını yaymak için de kullanılır.

 

Access Point Nasıl Kullanılır?

Access Point’in kullanımı donanımsal olarak işlevine göre farklılık göstermemektedir. Kablosuz ağın sinyal gücünü artırmak için kullanılacaksa da, kablolu ağı kablosuza çevirecekse de kurulumu aynıdır. Ethernet kablosu yardımıyla modeme bağlanır ve kullanıma açılır. Genelde cihaz üzerinde kullanıcı adı ve şifrenin yazılı olduğu bir etiket bulunur ve bu bilgiler cihazı aktive etmek için kullanılır. Aktif olan Access Point internet erişimi sağlamaya başlar.

 

Access Point Kullanım Seçenekleri

Access Point, kullanım seçeneklerinde donanım özellikleri olarak ikiye ayrılır. Bunlar iç mekan ve dış mekan Access Pointlerdir. İsimlerinden de anlaşılacağı üzere kuruldukları konuma bağlı olarak donanımsal özellikleri farklılık gösterir. İç mekan için tasarlanan cihazlarda, duvarların ya da kat farkının olumsuzlukları göz önünde bulundurularak ağ genişletme işlevi üzerinde durulurken dış mekan Access Pointlerin olumsuz hava koşullarından kaynaklı bağlantı problemlerinde devreye girerek internet bağlantısını güçlendirmesi istenir. Bu yüzden dış mekan için tasarlananlar, iç mekan Access Pointlerine göre daha dayanıklı üretilir.

İşlev olarak ise Access Point'in birden fazla görevi olabileceğinden bahsetmiştik. Kullanım amaçlarından en temeli olan, yerel alan ağında internet sinyalinin yönlendirileceği ve cihazlara bağlanabilecekleri bir erişim noktası sağlamayı Wifi Access Point gerçekleştirebilir. Peki Wifi Access Point nedir?

Wifi (Wireless) Access Point

WAP olarak da bilinen Wireless Access Point, mevcut kablolu ağa wi-fi özelliği eklemek için kullanılan ve kablosuz istasyonlardan kablolu yerel ağ bağlantısına köprü oluşturmak suretiyle çalışan bir donanımdır. Aynı zamanda kablosuz ağ kapsamını genişletmekte de kullanılır.

 

Repeater

Repeater, diğer deyişle tekrarlayıcı olarak kullanılabilen Access Point cihazları da mevcuttur. Repetear, modemin kapsama alanının dışına taşan geniş alanlarda en uç noktaların da internete erişim sağlayabilmesi için kullanılan bir özelliktir. Çok katlı binalarda (dubleks ya da tripleks evler, iş yeri, öğrenci yurdu vb.) kurtarıcı olan bu işlev, fazla cihazın bulunduğu ortamlarda kablo kirliliğini de önlemiş olur.

 

Access Point ile Router Arasındaki Farklar Nelerdir?

Access Point ve Router modem ile eşzamanlı çalışan aygıtlar olmaları dolayısıyla sıklıkla karıştırılır fakat çalışma biçimleri olarak birbirlerinden ayrılırlar. Router'ın kendine ait bir işlemcisi ve belleği bulunur. Router, kendisi üzerinden internete bağlanan cihazların IP adresini korumaya alarak yeni IP adresi oluşturur ve internet üzerindeki aktivitelerinin bu kimlik üzerinden yapılmasını sağlar. En temel Access Point ve router farkı interneti dağıtma biçimleridir. Router, bağlandığı modemin sağladığı internet bağlantısını farklı konumlarda erişilebilir hale getirirken Access Point, modemin sinyal gücünü artırarak erişimi mevcut olandan daha geniş bir alana yayar.

 

Access Point ile Repeater Arasındaki Farklar Nelerdir?

Access Pointlerin bir çoğunda repeater özelliği bulunduğu için bu ikisi arasındaki farkı görebilmek zordur. Repeater, ağ sinyallerini tekrarlama işleminden geçirerek güçlendiren bir cihaz olarak karşımıza çıkar. Örneğin, evinizde modeme uzak olan odaların daha iyi çekim gücü alabilmesi için sinyal arttıran bir aygıt olarak kullanılabilir. Access Point ise modeme bağlı bir erişim noktası sağlayarak daha uzak lokasyonlarda (bir şirketin farklı katları, apartman komşuları vb.) internet bağlantısını yayabilir. Access Point ve repeater farkı, Access Pointin kablolu ağları kablosuza dönüştürebiliyor olmasıdır.

 

Access Point Kullanım Avantajları Nelerdir?

Access Pointin sağladığı avantajları maddeler halinde sıralayabiliriz:

  • Kullanıldığı alanda bağlantı performansını güçlendirir, wi-fi sinyallerinin çekmediği yerlerdeki sinyal gücünü artırır.
  • Kablolu ağ kullanımını kablosuz ağa çevirirken kullanılabilir.
  • Şirket, öğrenci yurdu ya da otel gibi geniş ölçekli konaklama alanları vb. yerlerde modem sayısını azaltma imkanı sunarak maliyeti düşürmeye yardımcı olur.
  • Uzak lokasyonlar arasında belirli bir noktadan alınan internetin yayılımı sağlanırken kablo kalabalığından kurtarır.
  • Dış Access Point yardımıyla açık alanlarda, geniş bir bölgede internet erişimi sağlanabilir.