Uzun süredir internet sosyal hayatımızın vazgeçilmezi. Uzaktan ve esnek çalışmanın yaygınlaşması ile birlikte, internete erişim profesyonel iş hayatımıza da yerleşti. 7 gün 24 saat online olarak ulaşılabilirlik ihtiyaçtan öte bir zorunluluk haline geldi.

İnternete erişiminiz olmadan ne kadar süre geçirebilirsiniz? Sorusuna özellikle çalışanlar, "her an internete erişimim olmalı" diye cevap verecektir. Çünkü bütün işler, toplantılar, ödemeler, fatura kesmeye kadar her şey internet üzerinden yapılıyor.

 

Repeater Nedir?

İnternete erişim için bir internet servis sağlayıcısı gereklidir. Bu sağlayıcının erişim kapasitesi bulunduğunuz konuma ve sağlayıcınızın özelliklerine göre değişir. Belli teknik sorunlar da bu erişimi etkileyebilir. Yani, sağlayıcılar her daim aynı kalitede internete erişiminiz için yeterli olmayabilir.

Bu noktada, sinyal tekrarlayıcı da denilen repeaterlar devreye girer. Birden çok modem ile onlarca kablo arasında kaybolmadan, bu küçük cihazlarla kesintisiz internet keyfini yaşayabilirsiniz.

"Repeater nedir?" diye sorarsanız, internet sinyalinin düşük olduğu mekan ya da zamanlarda daha hızlı ve kaliteli internet erişimi sağlayan cihazlardır, diyebiliriz.

 

Repeater Ne İşe Yarar?

Yukarıda kısaca bahsettiğimiz gibi repeater, sabit internet sağlayıcının hızının düştüğü yerlerde internet hızını arttırıcı bir işleve sahiptir. Sinyal tekrarlayıcılara ihtiyaç duyulmasının temel nedeni, ortamda sinyallerin karşılaşabileceği engellerdir.

Örneğin, bulunduğunuz konum sebebi ile coğrafi koşullar ya da yapılar sinyallerin erişimini engelleyebilir. Üç katlı bir evde yaşıyorsanız, internet sağlayıcınızı koyduğunuz yer ile ona uzak olan alanlarda mutlaka veri kaybı yaşarsınız ve internet hızı düşer. Repeater, sinyallerin bu gibi engelleri aşarak ilerlemesine yardımcı olur. Böylece, herhangi bir kesinti ya da yavaşlık yaşamadan internet kullanabilirsiniz.

Günümüzde, internet kullanım yoğunluğunuzu, indirdiğiniz dosyaların boyutlarını, ihtiyaç duyduğunuz internet sitelerinin hızlarını düşünürseniz; hızlı ve kaliteli bir internet erişiminin önemini anlayabilirsiniz. Bu noktada repeaterın çok önemli bir rolü vardır.

 

Repeater Nasıl Çalışır?

İster kablolu ister kablosuz olsun, bir ağ üzerinde bulunan bilgisayar, switch gibi cihazlara bağlanabilmek için bir iletişim protokolü kullanılır. Ethernet de denilen bu teknoloji sayesinde, iki bilgisayar arasında bir ağ oluşturulur. Repeater da alıcı ve verici rolü oynayan iki Ethernet arasında ilişki kurar.

Bu cihaz sayesinde, alıcı ve verici sinyalleri gerektiğinde değişime uğrayarak farklı fiziksel alanlarda bir araya gelebilir. Gelen sinyali önce elektriğe dönüştürür, yeniden üretir ve sinyale dönüştürerek iletir.

Repeater elektrikle çalışan küçük bir cihazdır. Taşınabilir. Priz olan herhangi bir ortamda çalışmaya başlar. Normal bir cihazda üç port bulunur. Bunlar besleme, sinyal girişi ve sinyal çıkışı içindir.

 

Repeater Kurulumu Nasıl Olur?

Repeaterı prize takarak çalışmasını sağlayabilirsiniz. Bu nedenle kurulumunun nasıl yapılacağından çok cihazın nereye kurulacağı önemlidir.

Öncelikle, internet erişiminin düştüğü alanları tespit etmelisiniz. Repeaterınızı, modem ile internet erişimine ihtiyaç duyduğunuz alanın ortasında bir noktaya yerleştirmelisiniz. Mesafenin modem ya da diğer uç noktaya doğru kayması, istediğiniz verimi almanızı engelleyecektir.

Ek olarak, repeaterın da sinyaller üzerinden çalıştığını unutmayın. Önünde kitaplık, koltuk ve benzeri eşyaların olması çalışma hızını düşürecektir.

Son olarak, repeatera çok katlı bir mekan için ihtiyaç duyuyorsanız, cihazı diğer katta ama modemin bulunduğu noktaya yerleştirdiğinizden emin olun. Böylece, diğer katta da farklı bir modem varmışçasına güçlü sinyal alabilirsiniz.

 

Repeater (Sinyal Tekrarlayıcı) Nerelerde Kullanılır?

İnternet erişimi ile doğrudan bağlantılı olması sebebi ile repeater kullanımı çok yaygındır. Bu cihazları ev, ofis, fabrika gibi daha mikro alanlarda görebileceğiniz gibi kıtalararası veri aktarımında da kullanılır. Yalnızca bir internet sağlayıcı için bazen iki hatta daha fazla sinyal tekrarlayıcı kullanılarak modemden maksimum fayda elde edilebilir.

Profesyonel anlamda da birçok sektör, sinyal tekrarlayıcı kullanarak kesintisiz internet olanağını kullanır. Radyo, televizyon, dijital uygulamalar bu alanların başında gelir.