Kablosuz internet, günümüzün yaygın olarak kullanılan teknoloji ekipmanlarından biridir. İnternetin hayatın bir parçası olduğu günümüz dünyasında çok önemli gelişmeler yaşanmıştır. Bu kapsamda yapılan çalışmaların başında insanların teknolojiye en kolay şekilde ulaşması gelir. Kablosuz internet sisteminin yaygınlaşması ile birlikte, kablolu internete rağbet azalmış olup neredeyse kullanılmaz hale gelmiştir. Ev ya da işyerlerine kablo ile gelen internet, bu telefon kablolarına bağlanan wi-fi modemler ile ortama internet sinyali verir. Kurulan internet bağlantı hizmetinden, wi-fi özelliğine sahip olan tüm cihazlar yararlanabilir.

Günümüzde kullanılan kablosuz internet teknolojisi incelendiğinde, söz konusu alanda çok önemli atılımların gerçekleştiği görülür. Gelişmelerin başında, internet hızının yüksek boyutlara taşınması gelir. Yüksek hızlı internet hizmeti sunan internet paketlerinden yararlanarak sayfalar arası bekleme süresini en aza indirebilirsiniz. Kablolarda ve internet sağlayıcısında herhangi bir kopukluk olmadığı sürece internet kalitesinde düşme olmayacaktır. Bunun yanında modemin bulunduğu yer ile internete ihtiyaç duyan cihazın arasındaki mesafe ve iki cihaz arasında sütre/set bulunması gibi hususlar internet kalitesini doğrudan etkileyecektir.

İnternet sağlayıcı şirketlerin kampanyaları incelendiğinde, kablosuz internet fiyatlarının, internetin hızı, kotası ve taahhüt süresine göre değiştiği görülür. Kullanıcı, en düşük fiyat ile en yüksek performansı alacağı internet paketlerinden yararlanmak ister. Bu sayede fiyat performans analizi ile en doğru internet paket tercihi yapılabilir.

İnternet hızının belirlenmesinde etkili olan en temel faktör bulunduğunuz adresteki altyapı sistemidir. Günümüzde internet hizmetinde temel hız değeri olarak 24 Mbps kabul edilir. Fakat bina altyapısına göre her adrese bu hızda internet hizmeti verilemez. Bu nedenle internet hizmeti sağlayan firmalar, kullanıcılarının bu hizmeti alabilmesi için öncelikle altyapı sorgulaması yaparlar. Altyapının yeterli olduğuna kanaat getirilirse abonelik işlemlerine başlanır. Firmaların altyapı yetersizliğinden kaynaklı problemler, kullanıcının düşük verimlilikte internet hizmeti almasına neden olur. İnternet bağlantısında tam anlamıyla verim almak adına altyapı yeterli olduğu ölçüde en yüksek hızda ve kotasız internet paketlerini tercih etmeniz çok daha mantıklı olacaktır.

 

Kablosuz İnternet Hizmeti Nasıl Alınır?

Geçmiş dönemde internet hizmeti almak için ev veya işyeri telefonunuzun bulunması gerekirdi. Günümüzde ise ev telefonlarına duyulan ihtiyaç ortadan kalkmıştır. Bu durumdan yola çıkılarak internet sağlayıcı firmaların telefon olmadan kullanıcılarına kablosuz internet hizmeti sunduğu görülmektedir. Hatta söz konusu şirketler tarafından sunulan hizmetler kapsamında kablosuz internet aboneliğinizi yazlık, işyeri ya da farklı bir konuta da taşıma imkânı var. Tabii yukarıda belirttiğimiz altyapı gerekliliği interneti taşımak istediğiniz nokta için de geçerlidir.

Kablosuz internet hizmeti almak için hizmet sağlayıcı firma ile birebir irtibat kurmanız gerekir. Günümüzde telefonla dahi internet aboneliğini gerçekleştirebilirsiniz. Talebinizin alınmasını müteakip hizmet sağlayıcı firma tarafından altyapı sorgulaması yapılacak ve size internet paketleri ile ilgili bilgi verilecektir. Taahhütlü ya da taahhütsüz internet hizmetinin yanında kotalı ya da kotasız tarifeleri tercih edebilirsiniz. Taahhütlü internet hizmetinde, adından da anlaşılacağı gibi belli bir taahhüt süresi sonlanmadan hizmetin sonlanması mümkün değildir. Kullanıcı internet hizmeti almaktan taahhüt süresi sonlanmadan vazgeçerse belirli bir tutarda cayma bedeli ödeyecektir. Taahhütsüz paketlerde ise bu durum söz konusu değildir. Taahhütsüz paketlerin fiyatı daha fazla olduğu için kullanıcıların talep gösterdiği internet paketleri taahhütlü paketlerdir.

Paket seçimini yaptıktan sonra başvurunuz alınacak ve kısa süre içerisinde adresinize internet sinyali verilecektir. Adresinize gelen modemi telefon kablosuna takarak internetinizi özgürce kullanmaya başlayabilirsiniz.

 

Kablosuz İnternet Hizmetinin Avantajları Nelerdir?

Kablosuz internet hizmetinin en önemli avantajı, internet gereksinimi duyan tüm cihazların aynı mekanda herhangi bir kablo gereksinimi duymadan hizmet alabilmesidir. Ortamda bulunan internet sinyali, wi-fi özellikli tüm cihazların internet gereksinimini karşılayacaktır. Tabii ki burada interneti kullanacak olan cihazların sayısını dikkate alarak internet hızınızı belirlemeniz gerekir. Tek bir cihaz için wi-fi modeminizden maksimum verim alabilirsiniz. Fakat çok sayıda cihazın aynı kablosuz ağ üzerinden internete bağlanması durumunda internet hızının performansı az da olsa düşecektir. Bu nedenle gerekli araştırmaları yaparak buna göre internet hız ve paket tercihini yapmanız gerekir.

Kablosuz internet hizmeti alırken hizmet sağlayıcı firmanızın kalitesi, müşteri iletişimi ve altyapı yeterliliği çok önemlidir. Bu kriterleri göz önünde bulundurarak sizin için en uygun internet hizmetini alabilirsiniz. İhtiyaç duymanız halinde internet hızını artırabilir, memnun kalmamanız durumunda taahhütsüz paketlerde ekstra bir ücret ödemeden iptal işlemini gerçekleştirebilirsiniz.