HTTPS ya da uzun açılımı ile “Secure Hyper Text Transfer Protocol”, Türkçe olarak “Güvenli Metin Aktarma Protokolü” anlamına gelir. Diğer bir deyişle kullandığınız protokole SSL sertifikası eklenmiş, yani web sitesinin güvenli olduğunu beyan etme şeklidir. HTTPS nedir ve HTTPS ne demek gibi sorulara, temel olarak internet sitelerinin bağlantı şekillerinin şifrelenmesi ve güvenlik altına alınması şeklinde cevap verebiliriz.

HTTP ile HTTPS arasındaki en büyük fark, HTTPS sisteminin görüntülemek istediğiniz siteye doğrudan giriş yapmadan önce siteyi güvenlik protokolü ile bir dizi güvenlik önleminden geçirmesidir. Bu durum hem tarayıcılar hem de kullanıcılar gözünde web sitenizin daha güvenilir bir kaynak olarak görülmesini sağlar. Yani kullanıcılar ve tarayıcılar, web sitenizi güvenli olarak tanımlayarak bu doğrultuda giriş yapmış olurlar. Bu sayede web sitenizin giriş oranlarında ciddi kazanımlar elde edebilirsiniz.

 

HTTPS'nin çalışma prensibi nasıldır?

Açmak istediğiniz web sitesini arama çubuğuna yazdığınızda, öncelikle bu web sitesine bir istek gider. Bu isteğe karşılık aldığınız sonuç ile birlikte web sitesine giriş yapmış olursunuz. Bu süreci sağlayan, HTTP ve HTTPS protokolleridir. HTTPS protokolünde HTTP'den farklı olarak sitenin güvenliğinin sertifikalandığı SSL sertifikaları bulunur. "Secure Socket Layer” yani “Güvenli Giriş Katmanı” adı verilen bu katman, sitenizin güvenilir olduğunu gösteren bir çeşit güvenlik sertifikasıdır. Netscape tarafından geliştirilen bu sertifika, web sitenizin tarayıcılar ve sunucular tarafından tanınmasına da olanak sağlar.

Peki HTTPS' nin web sitenize faydaları nelerdir? Gelin birkaç madde üzerinde inceleyelim.

Öncelikle HTTPS kullanımı ile birlikte web sitenizin güvenli bir web sitesi olduğunu sertifikalamış ve beyan etmiş olursunuz. Bu sayede tüm tarayıcı ve sunucular web sitenizi güvenli görerek kullanıcılarınıza herhangi bir uyarı vermez.

HTTPS kullanmıyorsanız, kullanıcılarınıza çoğunlukla "Bu site güvenli değil" uyarısı gösterilir. Bu da ziyaretçilerinizin web sitenize olan güvenini azaltır ve sitenizin tıklanma oranlarını düşürür. Bazı sitelerde "Bu site güvenli değil giriş yapmayınız." uyarısını görmüşsünüzdür. Bu siteler SSL sertifikasına sahip olmayan, diğer bir deyişle HTTPS kullanmayan web siteleridir ve kullanıcı gözünde hiç de hoş karşılanmazlar.

Eğer bir e-ticaret sitesine sahipseniz web sitenizde kullanıcı bilgileri barındıracağınızdan, HTTPS kullanmadığınız taktirde ciddi güvenlik problemleri ile karşılaşabilirsiniz. Ayrıca müşterilerinizin güvenli olmadığını düşündükleri bir web sitesinden alışveriş yapmayacakları düşünüldüğünde, e-ticaret sitelerinde HTTPS kullanımı çok önemlidir. İşe ilk olarak müşterilerinize güven vererek başlamalısınız.

Çoğu tarayıcı HTTPS protokolü kullanmayan web sitelerini arama sıralamalarında göstermez ya da geri sıralarda gösterir. Güvenlik sebebi ile arama yapan kullanıcıları korumak için uygulanan bu yöntem, HTTPS kullanmayan web siteleri için ciddi bir görünürlük sorunu oluşturur.

 

İnternet sitesinin HTTPS protokolüne sahip olduğu nasıl anlaşılır?

Bir web sitesini ziyaret etmeden önce SSL sertifikasına sahip olup olmadığını öğrenmek için URL yapısına göz atabilirsiniz. Link yapısı "https://" şeklinde başlıyorsa, giriş yapmaya çalıştığınız web sitesi bir SSL sertifikasına sahiptir ve güvenli olarak etiketlenmiştir. Öte yandan web sitesi "http://" şeklinde başlayan bir link yapısına sahipse, bu siteye giriş yapmaya çalıştığınızda 'Güvenli değil' ibaresini görürsünüz. Bu ibare size sitenin bir SSL sertifikası tarafından korunmadığını anlatır. Unutmayın, hiçbir kullanıcı giriş yaptığı sitede 'Güvenli değil' ibaresini görerek kullanıma devam etmez. Ziyaretçileriniz bu uyarıyı gördüğünde web sitenizin güvenli olmadığını düşünecek ve hızlıca çıkış yapacaktır.

Eğer web sitenizi yeni kuruyorsanız, alan adı ve hosting işlemlerini yaparken SSL sertifikanızı da alarak web sitenizi HTTPS protokolünde kullanım sunan bir hale getirebilirsiniz. SSL sertifikanızı aldıktan sonra hızlıca kullandığınız sisteme göre entegresini yapabilirsiniz. Dakikalar içerisinde HTTPS kullanımınız hazır olacaktır. Ancak daha önce HTTP kullanıyor ve sonradan HTTPS kullanımına geçmek istediyseniz, HTTP kullanımında olan eski linklerinizi HTTPS olarak yönlendirme yapmanız gerekecektir. Bu durumda ilk olarak “Google Search Console” sayfasına gidip gerekli adımları tamamlamalı, ardından eski linklerinizi yeni HTTPS linklerinize yönlendirme yapmalısınız. Bu yönlendirmeleri yaparken Google sıralamanızda herhangi bir kayıp ya da indekslenme sorunu yaşamamak için yardım alabilirsiniz.

HTTPS, özellikle ödeme altyapısı kullanan web siteleri için çok önemlidir. Bu nedenle çeşitli güvenlik problemleri ile karşı karşıya kalmamak için HTTPS kullanmayan sitelerden olmamak veya bu sitelerde bilgi paylaşımı yaparken dikkatli olmak, kişisel güvenliğiniz açısından oldukça önemlidir.