Evinize veya ofisinize internet bağlatırken nelere dikkat edersiniz? İnternet paketinizi seçerken 24 Mbps, 50 Mbps veya 1000 Mbps şeklinde sunulan paketlerdeki bu sayılar neyi ifade ediyor? İnternet paketlerinin fiyat-performans değerlendirmesini hangi kriterlere göre yapmalısınız?

"Download" dediğimizde birçoğunuzun sözcüğü yadırgamadığından eminiz. Nitekim her ne kadar telekomünikasyonda oldukça teknik bir anlamı olsa da, İngilizce bu sözcüğü artık zihnimizde otomotik olarak Türkçeleştirmiş ve basitleştirmiş sayılırız. Bu yüzden hepimiz "download" denildiğinde "indirme" sözcüğünün kastedildiğini biliriz, fakat "indirme" ile ifade edilen tam olarak nedir?

Aslında download işlemi, herhangi bir verinin ağ üzerinden bir bilgisayar sisteminden diğerine iletilmesini ifade eder. DL veya D/L olarak da kısaltıldığını görebileceğiniz bu işlem büyük çoğunlukla bir sunucu üzerinden gerçekleşir. Örneğin internet sunucuları bu anlamda en sık kullanılan araçlardan birisidir. Dolayısıyla "Download nedir?" dediğimizde, "indirme" sözcüğü ile kastedilen, geniş anlamda pek çok veri iletimini içerisine alan teknik bir bilgisayar işlemidir.

Ufak bir dipnot olarak burada kullandığımız bilgisayar sözcüğünün de yalnızca dizüstü bilgisayar ile sınırlı olmadığını hatırlatalım. Zira teknik anlamda bilgisayar sözcüğü de, bilgi saklamak ve işlemek üzere programlanabilir her türlü elektronik makineyi içine alacak şekilde kullanılmaktadır.

 

Günlük hayatta indirme işlemi sizin için nasıl bir önem arz ediyor?

Herhangi bir veriyi bilgisayarınıza veya diğer elektronik cihazlarınıza aktarmaya çalıştığınız sırada internet bağlantınızın internet üzerinden veri almasına olanak tanıyan belirli bir hızı mevcuttur. Hatta evinize, iş yerinize veya ofisinize internet bağlatmak istediğiniz zaman, internet servis sağlayıcılarının indirme hızı üzerinden reklam yaptıklarını fark etmişsinizdir. Bunun sebebi, video izlemek, fotoğraf görüntülemek, sosyal medya içeriklerini incelemek gibi pek çok aktivitenin doğrudan indirme hızı ile bağlantılı olmasıdır. Eğer indirme hızınız yeterli değilse uzun saatler ekran başında bir içeriğin yüklenmesini beklemek zorunda kalabilir veya filmlerinizi sık sık takılarak izlemek zorunda kalabilirsiniz.

Tahmin edilebileceği gibi herkesin ihtiyaç duyacağı indirme hızı internet üzerinden gerçekleştirdiği aktiviteye göre farklılık gösterir. Örneğin bir öğrencinin ortalama ihtiyacı 5 ile 25 Mbps (megabits per second - saniyede aktarılan veri sayısının megabit cinsinden ifadesi) arasında değişmekte iken internette sörf yapan birinin 1 ile 8 Mbps arasında indirme hızına sahip olması yeterli olacaktır. Genelde, ortalama olarak en uygun indirme hızının bir hanedeki her kişi başına 10 Mbps düşecek şekilde olduğu söylenebilir. Özellikle bilgisayar oyunu meraklıları için minimum 10-25 Mbps indirme hızının gerekeceğini, ayrıca buna ek olarak 1-10 Mbps bant genişliğinin de oyun esnasında gerçekleşen diğer fonksiyonları desteklemek üzere gerekli olacağını hatırlatmak isteriz.

İnternet hızının "hızlı" olarak değerlendirilebilmesi için 200 Mbps ve üzerinin gerektiğini söyleyebiliriz. 1000 Mbps'ye, yani Gigabit'e yakın olan herhangi bir değer ise oldukça hızlı bir internet hızına işaret eder. Bu tarz paketler genellikle işletmeler veya yüksek trafik ihtiyacı olan ağlar (örneğin üniversite kampüsü) bakımından gerekebilir.

 

Download denildiğinde kaç saniye geçiyor?

İndirme hızından bahsederken ping ve gecikmeyi de es geçmemek gerekir. Geniş bant bağlantınızın kalitesini ölçerken özellikle yayın ve oyun için kullanılan internetlerde "gecikme"yi de bir kriter olarak gözlemek gerekir. Bu arada kısaca geniş bant terimini de açıklamakta fayda görüyoruz: Telekomünikasyon dilinde geniş bant, büyük geniş bant verisinin yüksek hızlı internet bağlantısı üzerinden iletimidir.

İnternetiniz gecikme süresini kontrol etmek için ping testini kullanabilirsiniz. Ping testi, gecikmeyi veya geçen zamanı ölçmek için hosta (ağ) gönderilen bir cevap talebidir. Ping de gecikme de milisaniyeler ile ölçülmesine karşılık ping her iki sunucunun lokasyonuna yani aralarındaki mesafeye bağlıdır. Ortalama ping değeri ise 30 - 50 milisaniyedir.

Buna ilaveten, download değinildiğinde upload'ın da akla gelmemesi mümkün değildir. Upload ise download'ın aksine "yükleme" hızını ifade eder. Dolayısıyla bu kez sizin cihazınızdan başka bir cihaza/internete veri gönderilmesi ifade edilir. Bununla beraber indirme hızı, yükleme hızından daha önemlidir zira pek çok internet aktivitesi indirme hızına bağlı iken yüklemeye yalnızca belirli durumlarda ihtiyaç duyulur. Öyle ki, çoğu hanede yükleme hızı, indirme hızının 1/10'una denk gelmektedir.

Peki sizin internetiniz ne kadar hızlı biliyor musunuz? Eğer siz de tüm bu açıklamalarımızdan sonra indirme hızını test ederek internet hızınızı ölçmek istiyorsanız hemen hız testimize giriş yapabilirsiniz.