Teknolojinin ve internetin artık hayatımızdan birer parça işlevi gördüğü bu dönemde, hayat akışımızı kolaylaştıran pek çok ayrıcalık ile karşılaşıyoruz. Bu ayrıcalıklardan birisi de hiç şüphesiz ki splitter'dır. Splitter'ı daha önce hiç duymadıysanız ve "Splitter nedir?" sorusuna bir cevap arıyorsanız, tam olarak doğru yerdesiniz! Gelin şimdi birlikte Splitter'ı kapsamlı bir şekilde inceleyelim.

 

Splitter Nedir?

Splitter, veri ve ses arasındaki akışın gerçekleşmesinde filtre işlevi gören bir mekanizmaya sahiptir. Splitter sözlükte, "frekans ayırıcı" olarak da geçmektedir. Telefonda yapılan görüşmeler ile internet bağlantısını birbirlerinden farklı kılmak ve bu sebeple de yayılan sinyallerin birbirlerini etkilemesi amacı ile kullanılmaktadır. Splitter kullanılmadığı anlarda sinyaller birbirlerine karışacağından dolayı telefonda yapacağınız görüşmeler düzgün bir biçimde gerçekleşemeyeceği gibi aynı zamanda internet bağlantınız ile ilgili de bağlantı sorunları yaşayabilirsiniz.

Splitter genel olarak iki ayrı gruba ayrılır. Bunlar; analog ve elektronik olarak gruplandırılmaktadır. Elektronik splitter'ın içinde elektronik bir mekanizma bulunduğundan dolayı fazlaca gelişmiş bir filtre sistemine sahiptir. Frekans ayrımını kusursuz bir şekilde gerçekleşmesini sağlayan ise bu sisteme sahip olan elektronik cihazlardır. Analog splitter ise sadece filtre görevini yerine getirmektedir ve içinde kondansatör isimli bir elektronik işlemci yer almaktadır. Eğer ki sizin de sisteminizde splitter bulunmuyor ise telefonla görüşme yaptığınız sırada birtakım cızırtılar duyabilirsiniz. Bunun yanında da telefonunuz meşgule düşebilmektedir. Aynı zamanda internet bağlantınızla ilgili de zaman zaman kopmalar meydana gelebilir. Böylece internetinizden tam anlamıyla yararlanamayabilirsiniz. Devamlı olarak internet hızınızda yavaşlamalar da meydana gelebilir.

Dikdörtgen şeklindeki bir kutuyu andıran splitter, oldukça küçük bir boyuttadır. Splitter'ın üstünde çeşitli girişler yer almaktadır. Öte yandan cihaz, hem telefon bağlantılarınızın kesilmemesini hem de kesintisiz bir internet deneyiminden yararlanabilmeniz adına oldukça önemli bir işleve sahiptir. Splitter bağlantısını yapmak oldukça basit bir işlem ile gerçekleştirilmektedir. Bu konuda detaylı bilgi sahibi olmasanız bile bu kurulumu kolay bir şekilde yapabilmeniz mümkündür.

 

Splitter Bağlantısı Nasıl Yapılır?

Splitter kullanmanız, hem telefon hem de internet üzerinden işlemlerinizi kusursuz ve kesintisiz bir şekilde gerçekleştirebilmeniz adına oldukça önemli bir işleve sahiptir. Splitter bağlantısı, oldukça basit ve uğraştırıcı olmayan bir işlem ile gerçekleştirilmektedir. İlk olarak evinize ya da ofisinize gelen sabit telefon hattını, Line girişine yerleştirmeniz gerekmektedir. Daha sonrasında ise splitter'ın çıkışında yer alan Phone çıkışına sabit telefonunuzu bağlamanız gerekmektedir. Bu işlemden sonra ise kutunun üstünde "Modem" yazılı girişe kısa boyuttaki telefon kablosunun ucunu takmanız gerekmektedir. ADSL yazan kısmın çıkışını da modeminize bağlayarak kolay bir şekilde splitter bağlantınızı kurabilirsiniz. Bu işlem neticesinde, teknolojik aletlerle iletişim kurduğunuzda herhangi bir problem yaşamamış olursunuz.

Tüm bu işlemleri gerçekleştirdikten sonra modeminizin üstünde yer alan ADSL ışığının yanması gerekmektedir. Bu ışık modeminizin özelliğine ve modeline göre DSL ya da LINK adı ile de ifade edilebilmektedir. ADSL Splitter ve VDSL Splitter arasında kutunun üzerinde bulunan yazı dışında herhangi bir fark bulunmamaktadır. Kısaca bu iki splitter'ın teknik açıdan birbirlerinden hiçbir farkı yoktur. İki splitter da aynı işlevi yerine getirmektedir. Oldukça kolay ve basit bir donanıma sahip olan splitter sistemi bozulduğu zamanlarda telefonunuzun ve internetinizin kusurlu bir şekilde çalışmasına veya hiç çalışmamasına sebebiyet verebilir. VDSL teknolojisindeki en belirgin fark, bant genişliklerinin yüksek olması ve bu sebeple de daha fazla hız sağlanmasıdır.

Basit bir şekilde özetlemek gerekir ise; santrallerden fiber optik kablolarınız evinizin çevresindeki optik ağ ünitelerine gelen veriler ile dönüştürülerek bakır kablo yoluyla yakın mesafelere 100 Mbps'e kadar ulaşabilen hızlı internet kullanımını sağlar. ADSL sistemden VDSL'e geçmek istediğinizde kullanmakta olduğunuz modemin VDSL sisteme uygun olması gerektiğini de unutmamalısınız. Öte yandan splitter fiyatları, büyük ölçüde üretildiği madde ve materyale bağlı olarak çeşitlilik gösterebilmektedir. Fakat genel anlamı ile oldukça uygun fiyatlara satın alınabilmektedir.