Sinema tarihinde, üstünden yıllar da geçse eskimeyen, hatta yıllar geçtikçe daha da değerlenen filmleri sizin için derledik. Çeşitli bilim kurgu, fantastik, korku, dram türündeki filmlerin yer aldığı bu listedeki eserlerin artık birer kült haline geldiğini söyleyebiliriz. Eleştirmen notlarını da dikkate alarak incelikle hazırladığımız metinde, zaman aralığını olabildiğince geniş tutarak tüm zamanların en iyi filmlerini bir araya getirmeye gayret ettik. Aralarında izlemediğiniz filmler varsa, en kısa sürede izlemenizi tavsiye ederiz. Hepinize iyi seyirler dileriz!

 

Matrix (1999) - IMDb 8.7

Post-apokaliptik bir evrende geçmekte olan Matrix, ana karakterimiz olan Neo'nun "gerçeğe uyanmasıyla" başlar. Ardında derin bir felsefi temel barındıran bu film, Jean Baudrillard'ın simülasyon teorisinden izler taşır. Bununla birlikte, kültleşmiş bir hikaye olan Alice Harikalar Diyarında'nın beyaz tavşanına da yer verilmiştir. Alice'in beyaz tavşanı takip edip kendisini bambaşka bir dünyada bulmasına benzer şekilde, Neo da kendisini gerçeğe götürecek olanın peşinden sürüklenmiştir.

 

Inception / Başlangıç (2010) - IMDb 8.8

Christoper Nolan'ın yönetmenliğini yaptığı Inception, bilim kurgu türündeki en iyi filmlerden biridir. Rüya kontrolünü konu alan bu filmde ana karakterimiz Copp yetenekli bir casustur ve uzmanlık alanı, insanların zihinlerine girerek onlardan bilgi toplamaktır. İnsanın en savunmasız olduğu uyku anlarında, onların rüyalarına giren Copp, kendini korumak için farklı savunma yöntemleri geliştirmektedir. Rüya ile gerçeğin birbirine karıştığı bu filmde, yer yer üzülecek, yer yer heyecanlanacaksınız.

 

The Shawshank Redemption / Esaretin Bedeli (1994) -   IMDb 9.3

Oldukça derin bir alt metne sahip bu film, masum bir adam olan Andy'nin karısını ve karısının sevgilisini öldürmekle suçlanmasını konu alır. Dayak, tecavüz, işkence gibi her türlü durumun yaşandığı Shawsank Hapishane'sinde yaklaşık 20 yılını geçiren Andy, bütün bunlara rağmen umutlu bir karakterdir. Hapishane arkadaşlarını, parmaklıkların ardında dahi olsalar özgür bir yaşamın sürdürülebileceğine ikna etmeye çalışır. Andy'nin bu çabalarına bir arkadaşı da ortak olacaktır.

 

Forrest Gump (1994) - IMDb 8.8

Yönetmenliğini Robert Zemeckis'in yaptığı ve başrolünde Tom Hanks'ın yer aldığı Forrest Gump, düşük IQ'ya sahip genç bir adamın hikayesini anlatır. Forrest Gump karakteri, şans eseri Elvis Presley, Kennedy, Nixon'ın da aralarında bulunduğu tarihe adını yazdırmış bazı kişilikler ile tanışır. Olaylar 50'lerden 70'lere kadar süren bir zaman dilimi içerisinde gerçekleşir. Unutulmaz filmler listesinin başlarında yer alan bu filmi mutlaka izlemelisiniz.

 

Interstellar / Yıldızlararası (1994) - IMDb 8.6

Yönetmen koltuğunda yine Christopher Nolan'ın oturduğu Interstellar, bilim kurgu filmlerinin vazgeçilmezi arasında yer almaktadır. Bir grup astronotun solucan deliğinden geçerek insanların yaşayabileceği bir yer arama çabasını konu edinen bu filmde, zaman uzam düzlemi ters yüz edilmektedir. Film oldukça sağlam bir teorik altyapıya sahiptir. Son derece dokunaklı bir film olan Interstellar, bir izleyenin tekrar izlemek isteyeceği türden bir film.

 

The Green Mile / Yeşil Yol (1999) - IMDb 8.6

Stephen King'in aynı adlı romanından uyarlanarak beyaz perdeye aktarılan The Green Mile'ın yönetmen koltuğunda Frank Darabont oturuyor. Filmde, son derece iri bir adam olan John Coffey'in iki küçük kıza tecavüz ederek öldürme suçundan idam edilmesi konu edilmektedir. Doğaüstü güçlere sahip olan John Coffey'in karmaşık iç dünyasına yolculuk edilen film, tüm zamanların en iyi 50 filmi arasında yer almaktadır.

 

Godfather / Baba (1972) - IMDb 9.2

Bir üçleme olan Godfather serisinin ilk filmi 1972 yılında beyaz perdede yerini almıştır. Bir İtalyan mafya çetesinin lideri olan ve "Baba" lakabıyla bilinen ana karakter, Robert De Niro tarafından canlandırılır. Al Pacino'nun göz dolduran performansıyla ve son derece yalın anlatısıyla film, sinematografik açıdan oldukça tatmin edicidir. Tüm zamanların en iyi filmlerinde baş sıralarda yer alan bu filmi mutlaka izlemelisiniz.

 

The Pianist / Piyanist (2002) - IMDb 8.5

Polonyalı ünlü bir piyanist olan Wladyslaq Szpilman'ın anılarını anlattığı aynı isimli romandan beyaz perdeye uyarlanan film, Nazi işgalindeki Polonya'da geçmektedir. Filmde, yaşamanın son derece zorlaştığı bir dönemde, esir kampına düşmekten kurtulan ünlü piyanistin hayatta kalma mücadelesi konu edilir. Piyanist, günümüzde gerçek bir klasik haline gelmiştir. En iyi film önerileri 2022 listesinde başlarda yer alan bu filmi izlemenizi şiddetle tavsiye ederiz.

 

Pulp Fiction / Ucuz Roman (1994) - IMDb 8.9

Yönetmenliğini Quentin Tarantino'nun yaptığı Pulp Fiction, birbirine delicesine aşık iki soyguncunun, soygunlarını farklı şekillerde yapabilmek amacıyla farklı bir plan oluşturmasını konu alır. Film, yalnızca 8.5 milyon dolar bütçe ile çekilmiştir. Gösterime girdiği yılda 18 yaşından büyükler için olan filmler arasında en başarılı üçüncü film olarak belirlenen Pulp Ficton, gerçek bir yönetmenlik harikası olarak tarihe adını altın harflerle yazdırmıştır.

 

The Silence of the Lambs / Kuzuların Sessizliği (1991) - IMDb 8.6

"Korku janrı"nın klasik filmlerinden biri olan The Silence of the Lambs, meşhur doktor Hannibal Lecter'ın tüyler ürperten hikayesini konu alır. Akademiden yeni mezun olmuş genç FBI ajanı Clarice Starling'in, kurbanlarının derilerini yüzen ve özel bir hapishanede tutulan sapık katil Hannibal Lecter ile yakınlaşır ve sonrasında gerilim dolu bir hikaye başlar. Sinema eleştirmenlerinden yüksek not alan bu filmi kaçırmamanızı tavsiye ederiz.

 

Prestige /Prestij (2006) - IMDb 8.8

Yönetmen koltuğunda yine Christopher Nolan'ın oturduğu Prestige filmi, hızla değişmekte olan 19. yüzyıl Londra'sında başlar. Bu dönemde sihirbazlar ileri derecede saygı duyulan ve gizemli kişilerdir. Robert Angier ve Alfred Borden adındaki iki genç sihirbaz ise bu alanda şöhret olma yolunda ilerlemektedir. Nolan’ın tarzını yansıttığı bu film gerçek bir görsel şölen sunmaktadır. Eleştirmenlerin beğenisini kazanmış bir film olan Prestige’i izlediğinize pişman olmayacaksınız.

 

Schindler's List / Schindler'in Listesi (1993) - IMDb 9.0

Oskar Schindler adlı bir Alman iş insanı II. Dünya Savaşı sırasında Polonya'da bir fabrika kurar. Burada Yahudi işçileri çalıştıran Schindler, bu sayede 1100 Yahudi'nin hayatını kurtarır. Filmde kullanılan renkler, izleyicinin, anlatının derinliklerine çekilmesi için imkan sunuyor. Oldukça etkileyici bir film olan Schindler’s List, yıllandıkça değeri artan yapımlardan biri olarak izleyiciler tarafından beğeniyle karşılanıyor.

 

Terminator 2: Judgment Day / Terminatör 2: Mahşer Günü (1991) -  IMDb 8.6

1991 tarihli film, gelecek bir tarih olan 2009 yılında geçmektedir. Sarah Conner'ı öldürme görevinde başarısız olan Synet robotları T-1000 adında “Terminatör” adında yeni bir robot üretirler. Terminatör, geçmişe giderek gelecekte insan direnişinin lideri olacak Sarah'nın oğlu John Connar'ı öldürmek için programlanır. Serinin en sevilen filmlerinden biri olan Mahşer Günü, 2009 yılını geride bırakmış olmamıza rağmen izleyenleri hayal gücüne hitap etmeyi başarıyor.

 

Eternal Sunshine of the Spotless Mind / Sil Baştan (2004) - IMDb 8.3

Başrollerini Kate Winslet ile Jim Carry'nin paylaştığı romantik/bilim kurgu türündeki bu film, oldukça etkileyici bir hikayeye sahip. Birbirleriyle bir trende tanışan çift, ilk dakikadan birbirlerine derin bir yakınlık duyarlar. Hem güldüren hem duygulandıran sahnelere sahip bir film olan Eternal Sunshine of the Spotless Mind, ismini filmde geçen bir şiirden alıyor. Tekrar tekrar izlemekten sıkılmayacağınıza garanti edebileceğimiz bu filmi listenize eklemeyi unutmayın.

 

Gladiator/ Gladyatör (2000)  - IMDb 8.5

Film, filozof İmparator Marcus Aurelius'un hüküm sürdüğü Roma'da geçmektedir. Filmde, bir general olan Maximus, imparatorlukta git gide yükselmektedir. Tahtın asıl varisi olan Commodus ise bu durumdan memnun değildir ve babasının kendisi yerine Maximus adındaki bu generali el üstünde tutması onu derinden rahatsız eder. Olaylar bu meselenin üzerine gelişir. Ridley Scott'un yönetmenliğini yaptığı bu filmde çekim teknikleri çağının oldukça ötesindedir.

 

La Vita è Bella / Hayat Güzeldir (1998) -  IMDb 8.6

1930 yılının İtalya'sında geçen filmde Guido adındaki tasasız ve kaygısız bir Yahudi kitapçıdır. II. Dünya Savaşı'nın patlamasıyla birlikte hayatı alt üst olur. Holokost sırasında, olan biten her şeyi oğlu Giosué'ye bir oyunmuş gibi göstermeye çalışan Guido, eğer uslu bir çocuk olursa oğluna istediği tankı alma sözü verir. Gelmiş geçmiş en dokunaklı filmlerden biri olan Hayat Güzeldir filmini izlerken gözyaşlarınıza hakim olamayacaksınız.

 

Saving Private Ryan / Er Ryan'ı Kurtarmak (1998) - IMDb 8.6

Yönetmen koltuğunda Steven Spielberg’in oturduğu film, İkinci Dünya Savaşı'nda dört çocuk annesi bir kadın, kaybettiği üç oğlunun ardından fazlasıyla acılıdır. Hayatta kalan son oğlu da askerden olan babanın tek derdi, oğlunun sağ salim evine dönmesidir. Tom Hanks’ın son derece başarılı oyunculuğu ile izleyiciyi derinden sarsan film, Oscar ödülüne layık görülmüştür.

 

Inglourious Basterds / Soysuzlar Çetesi (2009) - IMDb 8.3

Quentin Tarantino tarafından yazılan ve yönetilen film 1944 yılında geçmektedir. Birinci Özel Hizmet Gücü'nden Teğmen Aldo Raine, bir komando birimi olan Soysuzlar Çetesi'ne Yahudi-Alman askerleri toplamış ve askere almıştır. Bu birimde, Alman askerleri öldürülmekte ve onları korkutma amacıyla kafa derileri toplanmaktadır. Tüyler ürperten filmin başrolünde Brat Pitt bulunmaktadır.

 

Memento / Akıl Defteri (2000) - IMDb 8.4

Kısa süreli hafıza kaydı yaşayan bir adamın, karısını öldürenlerin kim olduğunu bulmaya çalışan bir adamın hikayesini konu edinen filmde yönetmen koltuğunda yine Quentin Tarantino oturuyor. Oldukça sert bir film olan ve eleştirmenlerden tam puan alan film, son derece iyi çekim teknikleri ile bir görsel şölen sunuyor. Eleştirmenlerden tam puan alan, seyir zevki yüksek bu filmi kaçırmamanızı tavsiye ederiz.

 

3 Idiots / 3 Aptal (2009) -  IMDb 8.4

Hindistan'da, ülkenin en iyi mühendislik okuluna başlamış olan öğrencilerin hayatını konu alan filmde geniş çaplı bir sistem eleştirisi yapılmıştır. Sistemin insanları yarış atı haline getirdiğini düşünen 3 arkadaş ise sistemi değiştirmek için mücadele vermektedir. Başrolünde Amir Khan'ın bulunduğu film, çıktığı ilk dönemde büyük bir ilgiyle karşılaşmıştır. Sınava hazırlanan bir öğrenciyseniz ya da bir yakınınız bu durumdaysa, bu filmi izlemek isteyebilirsiniz.

 

The Dark Knight / Kara Şövalye (2008) IMDb - 9

Bilim kurgu tutkunlarının vazgeçilmez filmlerinden biri olan The Dark Knight’ta hikaye, Joker ve Batman çekişmesi etrafında kurgulanmıştır. Joker'in ortaya çıkışı halk için büyük bir tehdit arz etmektedir. Gotham sokaklarının kaosa dönmesiyle birlikte, kurtarıcılığı üstlenen Batman elinden geleni ardına koymayacaktır. Görsel efektleriyle doyurucu bir seyir imkanı sunan bu filmi kaçırmak istemeyeceksiniz.

 

Back to the Future / Geleceğe Dönüş (1985) - IMDb 8.5

Genç bir adamın kazara 1985 yılından 1955 yılına gitmesini konu alan film, günümüzde gerçek bir klasik haline gelmiştir. Çılgın bir bilim insanının evrenin dokusu üzerinde nasıl bir etki oluşturduğunu konu alan filmde, genç birinin geçmişe döndüğünde annesi ve babasının lise yıllarındaki halleri ile tanışması işlenir. Annesinin romantik anlamda ilgisini çekerek babasına aşık olmasına engel olan gencin bu hatayı düzeltmesi gerekmektedir.

 

Requiem for a Dream / Bir Rüya İçin Ağıt (2000) - IMDb 8.3

Henry karakterinin etrafında dönen filmde hikaye anne ile oğulun arasındaki uçurumun git gide açılmasını konu alır. Uyuşturucu bağımlısı Henry, hayata yalnızca daha fazla uyuşturucu alabilmek için devam eder. Annesinin en büyük bağımlılığı ise televizyonda yayınlanan bir yarışma programıdır. Baş döndüren çekim teknikleri ve dokunaklı hikayesiyle Requiem for a Dream, koltuğunuza gömülmenize sebep olacak.

 

Brave Hearth / Cesur Yürek (1995) - IMDb 8.4

Henüz çocuk yaştayken ailesini İskoçya uğruna kaybeden William Wallace, karısının da İngiliz birlikleri tarafından öldürülmesinin üstüne içinde büyük bir öfke biriktiğini hisseder ve intikam arayışına girer. Kısa süre içerisinde bu arayış, ülkesinin özgürlük mücadelesine dönüşür. Yıllar içerisinde kült bir anlatı haline gelen ve bir kahramanlık hikayesi olan bu filmde, acıyı ve intikam duygusunu iliklerinizde hissedeceksiniz.

 

Goodfellas / Sıkı Dostlar (1990) - IMDb  8.7

Henry Hill adındaki bir gangstar, Jimmy Conway ve Tommy De Vito isimlerindeki iki arkadaşı ile birlikte bir soyguna kalkışırlar. İçlerinden birinin gözü oldukça yükseklerdedir ve diğer iki arkadaşını öldürerek mafya içerisinde yükselmeye başlar. Oldukça hızlı bir ritme sahip olan bu film, izleyiciye zamanın nasıl geçtiğini unutturacak niteliktedir ve ABD Kongre Kütüphanesi tarafından ABD Ulusal Film Arşivi'nde muhafaza edilmesine karar verilen bir yapıttır.

 

Seven / Yedi (1995) - IMDb 8.6

Seri cinayet işleyen bir katilin peşine düşen iki polis dedektifin hikayesini anlatan film, bir klasik haline gelmiştir. Başrolde Brat Pitt ve Morgan Freeman'ın oynadığı Seven, "What's in the box?" repliği ile bilinmekte, birçok farklı filmde bu replik ile Seven'e göndermeler yapılmaktadır. Filmin "Mandela etkisi"ne sahip olduğu bilinmektedir. Sürprizi kaçırmamak için daha fazla detay vermeden filmi mutlaka izlemeniz gerektiğini hatırlatalım.

 

The Usual Suspects / Olağan Şüpheliler (1995) - IMDb 8.5

San Pedro'da patlayan bir tekneyi araştıran polis, teknede 91 milyon dolarlık uyuşturucu parası ve 27 ceset bulur. Son derece gizemli olan bu olaydan sağ kurtulan iki kişi vardır; biri bütün vücudu yanıklarla dolu olan korkmuş bir Macar terörist, diğeri ise Verbal Kint adında bir tetikçidir. Gerçeği su yüzüne çıkarmak, hiç de o kadar kolay olmayacaktır. Suç ve gizem türündeki bu film sizi heyecanın doruklarına çıkaracak.

 

Fight Club / Dövüş Kulübü (1999) -  IMDb 8.8

Film, parçalı kimliklere (Çoğul Kişilik Bozukluğu - Disosiyatif Kimlik Bozukluğu) ilişkin bir farkındalığa varmamıza imkan sağlıyor. Çalışma koşullarının rutine dayalı bir şekilde gerçekleştirilmesi ve kurumlarda katı bürokratik süreçlerin işlediği bir durumda, Edward Norton'un canlandırdığı karakter (anlatıcı olarak bilinir), "uykusuzken her şey suretin suretinin sureti" repliği ile hafızalara kazınmıştır. Aslı olmayan kopyalar halinde sürüklenişimizi çarpıcı bir şekilde ele alan film günümüzde popülerliğini korumaya devam etmektedir.

 

12 Angry Men / 12 Kızgın Adam (1957) - Imdb 9

Sidney Lumet’in yönetmen kolduğunda oturduğu psikodram türündeki 12 Angry Men, 1957 ABD yapımı bir drama filmidir. Reginald Rose'un aynı adlı oyunundan uyarlanan film bir duruşmada geçer. Bir juri, diğer 11 juriyi, 18 yaşında genç bir şüphelinin suçsuz olduğu konusunda onları ikna etmeye çalışır. Ana teması, vicdani sorumluluk olan bu filmde hukuk sistemi üzerine eleştiriler yer almaktadır. Film neredeyse yalnızca ses kullanılarak çekilmiştir. 1997 yılında yeniden çekilmiştir.

 

The Lord of the Rings:The Return of the King  / Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü (2003) - IMDb 9

The Lord of the Rings: Kralın Dönüşü, üçlemenin son filmidir. Frodo ve yol arkadaşı Sam, filmde, Tek Yüzük’ü yok etmek için korku dolu bir yolculuk ile Mordor'a adım adım yaklaşmaktadırlar. Oscar ödüllerinde 11 dalda ödüle layık görülen LOTR: The Return of the King, gerek sinematik açıdan, gerek anlatısıyla fantastik sinemanın öncü yapıtıdır. Tolkien'in büyülü dünyasına adım atmak için geç kalmayın ve kendinizi hikayenin akışına bırakın.

 

Listede geçen unutulmaz filmleri, hiç takılmadan, yüksek bir kalitede Millenicom fiber internet ile hemen izlemek için siz de Millenicom'a geçebilirsiniz!