İnternet tarayıcısına herhangi bir adres girişi yapıldığında, “Bağlantınız gizli değil” hatası alınabilir. Bu hata, çoğu zaman internet kaynaklı olsa da bazen cihazda var olan bir sorun nedeniyle de baş gösterebilir. İnternet mecrasına girildiğinde, türlü tehlikelerle karşılaşma riski her kullanıcının aşina olduğu bir gelişmedir. Bu riskleri önlemek ve kullanıcılara yönelik riskleri bertaraf etmek, internet tarayıcısının en temel görevlerinden biridir.

Bağlanmak istenilen internet sitesi yeterli düzeyde güvenilir değilse tarayıcıdan Bağlantınız gizli değil hatası alırsınız ve tarayıcı söz konusu siteyi açmaz. İnternet tarayıcısı, görüntülenmek istenen sitenin güvenlik sertifikasını kontrolden geçirir ve sertifikada sorun tespit ederse Bağlantınız gizli değil hatası verir.

 

Bağlantınız Gizli Değil Hatası Nedir?

Bir internet sitesi açılmak istendiği vakit, internet tarayıcısı söz konusu sitenin http protokolü üzerinden sunmuş olduğu SSL güvenlik sertifikasını kontrol eder. Bu sertifika, sitenin kişisel bilgileri koruduğunu gösteren bir işarettir. Sertifikaya yönelik sorun olduğu takdirde, Bağlantınız gizli değil hatası alırsınız. Girilen sitenin SSL sertifikasına sahip olmama ihtimali vardır veya sertifika okunmuyor olabilir. Bu sorun, genel itibarıyla site kaynaklı olup site sahibi tarafından düzeltilmesi gerekir. Sorunun internet menşeli değil de cihazdan kaynaklı olduğu durumlar da görülebilir. Bu sebeple Bağlantı gizli değil hatası için uygulanacak olan çözüm yöntemleri şu şekilde sayılabilir:

 

Sayfayı yeniden yükleyin

Genel olarak her hatada başvurduğumuz bir yol olan yeniden başlatma seçeneğini böylesi bir hata için de uygulayabilir ve sayfayı yeniden yüklemeyi deneyebiliriz. Hata sürüyorsa internet tarayıcısı kapatılıp açılır ve internet sitesinin yeniden yüklenmesi sağlanır. Ekseriyetle sorunun çözüldüğü görülecektir.

 

Genel kullanıma tabi Wi-fi ağını kapatıp ağ değiştirin

Herkesin kullanımına açık olan wi-fi ağları, hackerlar için adeta bir açık kapıdır. Yani, bu tür ağların güvenli olduğunu söylemek yanlış olur. Bu nedenle, Bağlantınız gizli değil hatası alıyor olabilirsiniz. Ortak wi-fi kullanımı, bu hatayı almadaki en yaygın sebeplerden birisidir. Tarayıcı, siteye giriş yapmak isteyen kullanıcıyı uyarmak amacıyla otomatik olarak bu hatayı gösterir. Daha güvenilir bir ağa veya kendi mobil internetinize bağlanarak siteyi açmayı deneyebilirsiniz.

 

Modeminizi yeniden başlatın

Çoğu zaman başvurulan metotlardan biri olan modemi kapatıp tekrar açmak; bu sorunun giderilmesi noktasında da işe yarayabilir.

 

Bağlantınız gizli değil hatası veren siteyi gizli modda açın

İnternet tarayıcısının ön belleği kaynaklı bir sorun sebebiyle böyle bir hata alınıyorsa internet sitesini kısmi bir gizlilik sağlayan gizli modda açmak; sorunu sonlandırmaya yönelik bir hamle olacaktır.

 

Bilgisayarın tarih ve saatini kontrol edin

Eskiden karşılaşılan ancak şimdilerde pek rastlanılmayan sorunlardan biri olan tarih ve saatin otomatik olarak ayarlanmamış olması ihtimali değerlendirilebilir. Yanlış tarih ve saat sebebiyle SSL sertifikası sorunlu gözüküyor olabilir ve bağlantı gizli değil hatası alıyor olabilirsiniz. Bu nedenle, tarih ve saatin güncel olduğundan emin olmanız ve siteye o şekilde giriş yapıyor olmanız gerekir.

 

Antivirüs programını devre dışı bırakın

Son dönemlerde piyasaya çıkan tüm antivirüs programları, çevrimiçi güvenlik desteği de sunar. Antivirüs programlarının katı ilkelere sahip oluşu nedeniyle, eğer internet sitesine güveniyorsanız internet sitesini açmaya çalışırken antivirüs programını bir süreliğine devre dışı bırakabilirsiniz. Ancak internet sitesine yönelik işiniz bittiğinde antivirüs programını tekrardan etkin hale getirmeyi unutmayın.

 

Geçmiş tarama verilerini temizleyin

İnternet tarayıcının geçmişinde, ödeme yöntemi ve buna benzer daha birçok kişisel bilgi yer alabilir. Tarayıcı, bu sebepten girilmek isteyen siteye yönelik, Bağlantınız gizli değil hatası veriyor olabilir. İnternet tarayıcınızın geçmişini tümüyle silerek gizli olması gereken bilgilerden kurtulabilir ve bahse konu internet sitesini yeniden açmayı deneyebilirsiniz.

 

İşletim sistemini güncelleyin

Mobil cihazda veya bilgisayarlarda, işletim sistemi güncel değilse "bağlantınız gizli değil" de dahil olmak üzere pek çok hatayla ve problemle karşılaşabilirsiniz. Bu sebeple hem işletim sisteminin hem de internet tarayıcısının en güncel versiyona sahip olduğundan emin olunması gerekir.

 

Bilgisayarınızı yeniden başlatın

Bilgisayarınıza yönelik yeni bir yazılım yüklediyseniz veya güncelleme yaptıysanız bilgisayarınızı yeniden başlatmanız muhakkak tavsiye edilen bir eylemdir. Bilgisayarı yeniden başlatma sayesinde, yeni bilgilerin hafızaya işlenmesi ve cihazın kendini yenilemesi sağlanır. Bu eylem, sadece Bağlantınız gizli değil hatası için değil; tüm hatalarda ve karşılaşılan problemlerde uygulanması tavsiye edilen bir davranıştır.

 

Hatayı veren siteyle iletişime geçin

Tüm bu yöntemleri denemenize rağmen hala bağlantınız gizli değil hatası alıyorsanız ve bu siteyi mutlaka kullanmak istiyorsanız site sahibiyle iletişime geçip konuya ilişkin detaylı bilgi alabilirsiniz. Böylece soruna dair somut bir bilgiye sahip olabilirsiniz.