Arama motoru kavramı hayatımıza 90'lı yıllarda girmiş ve günümüzde teknolojiden ve internetten faydalanan kullanıcıların en çok ihtiyaç duydukları platformlardan biri haline gelmiştir. Bilindiği gibi bilgi çağında yaşıyoruz ve bilgiye ulaşmanın en önemli araçlarından birisi de arama motorları olarak karşımıza çıkmaktadır. Dünyada bilinen yüzlerce arama motoru olduğu gibi farklı ülkelerin kullanıcılara sunduğu belli başlı arma motorları benzerlerini geride bırakarak küresel çapta ipi göğüsleyen dev şirketlere dönüşmüştür.

Yirminci yüzyılın iki kutuplu dünyasında görülen Amerika ve Rusya arasındaki teknolojik rekabet, artık günümüzde diğer bir büyük oyuncu olan Çin'in de devreye girmesiyle çok kutuplu bir evreye geçmiştir. Arama motoru şirketleri arasında da en çok bu üç dev ülkenin kendi coğrafyalarında daha çok kullanılması amacı ile sundukları arama motorları öne çıkmaktadır.

En çok kullanılanların başında sayabileceğimiz en popüler arama motorları, Amerikan şirketi Google, Rus devi Yandex ve Çin merkezli Baidu dünya nüfusunun en çok tercih ettiği arama motorlarıdır. Ancak liste bu üç şirket ile sınırlı değildir. Farklı özellikler sunan ve birbirinin alternatifi olabilecek çok sayıda faydalı platform kullanıcılarını beklemektedir. Biz de bu yazımızda dünyada en çok bilinen ve kullanılan arama motorlarını sizin için inceledik. Gelin, dünyanın en popüler ve en kapsamlı arama motorlarına şimdi birlikte göz atalım.

 

Google

1998 yılında Stanford Üniversitesi'nde okuyan iki genç tarafından kurulan Google, bugün dünyada en çok kullanılan ve en popüler olan arama motorları arasında ilk sırada yer almaktadır. Yazılım mühendisi ve aynı zamanda girişimci olan Larry Page ve üniversite arkadaşı Sergey Brin Google'ı birlikte geliştirmişlerdir. Halka arzı gerçekleştikten sonra daha da büyüyen Google, kullandığı kaliteli algoritma sayesinde kullanıcılarına en doğrulanabilen ve güncel bilgiyi sunarak kendi kalite standartlarını her geçen gün geliştirmektedir.

Temel bir arama motorunda aradığınız her özelliği bulabileceğiniz Google, yaptığınız aramalarla ilgili en geniş ve kapsamlı bilgiyi bulabileceğiniz kapsamlı bir servis sağlayıcıdır. Haber ve reklam kaynakları da dahil en güncel bilgiyi hem yazılı hem de görsel ve video içeriği olarak bulabileceğiniz Google, yalnızca kelime aramaları değil, Google Trend gibi servisleri ile kategorize edilmiş başlıklar da sunarak dünyadaki tüm güncel gelişmelerden haberdar olmanızı sağlayan özel bir arama motorudur. Google'da içerikler puanlarına ve değerine göre sıralanmakta ve zararlı içerikler aramalardan çıkartılarak kullanıcılar korunabilmektedir.

 

Yandex

Rusya ve Avrasya coğrafyasında en çok kullanılan arama motorları arasında olan Yandex, Türkiye'de de en çok kullanılan ikinci arama motoru olarak öne çıkmaktadır. Yandex, 2000 yılında kurulmuş en büyük teknoloji şirketlerinden biridir. Kullanıcı dostu ara yüzü ile herkesi memnun eden Yandex, sunduğu servisler ve hizmetler ile dünyanın en büyük arama motorları arasında yer almaktadır. Yandex basit aramalardan karmaşık konulara ve navigasyon gibi hizmetlere kadar kaliteli içeriğe ulaşabileceğiniz bir site olmasının yanında, mail, bulut depolama, Yandex disk gibi milyonlarca kitap materyaline ulaşılmasını sağlayan servisleri ile de adından sıkça söz ettirmekte ve tercih edilmektedir.

 

Yahoo

Yahoo, günümüzde Mozilla Firefox tarayıcılarda desteklenen bir arama motorudur. Ancak daha çok mail servisi ile bilinmektedir. Günlük 7 milyar gösterim alan Yahoo, Amerika'daki en büyük ikinci arama motoru olarak öne çıkmaktadır. Kaliteli görsel ve yazılı materyale ulaşabileceğiniz bu servis ile özellikle Amerika tabanlı haber kaynaklarına ulaşabilir ve alışveriş, oyun ve seyahat ile ilgili bilgilendirmelere rahatlıkla erişebilirsiniz. Sunduğu müzik ve film altyapısı ile Yahoo, en zengin içeriği sunan ve ilk kurulan arama motorları arasındadır. David Filo ve onun Stanford'da okurken tanıştığı arkadaşı Jerry Yang bu şirketi birlikte kurmuşlardır.

 

Bing

Bing, Microsoft tarafından geliştirilen ve Google'ın en büyük rakipleri arasındaki arama motorlarından biridir. 2009 yılında tanıtımı yapılarak hayata geçirilmiştir. Temel olarak temiz bir ara yüze sahip olan Bing, reklam almaması ve daha nitelikli içeriklere yönelmesi ile benzerlerinden ayrılmaktadır. Kişiselleştirilebilir bir arama motoru olan Bing, yaptığınız aramalara göre kişisel verilerinizi toplar ve size en uygun içerikleri sunar. Yaptığınız aramalarla ilgili içerikleri öne çıkaran Bing ile temel bir ansiklopedide bulabileceğiniz bilgilerden çok daha fazlasına rahatlıkla erişebilirsiniz.

 

Baidu

Baidu, Çin tarafından 2000 yılında, Google'a alternatif olarak Pekin'de geliştirilmiş bir arama motorudur. Dünya çapında bir milyara yakın kullanıcısı olan Baidu, yalnızca Çince hizmet vermektedir ve Çin ile ilgili bilgilere ulaşabileceğiniz en kapsamlı arama motorudur. Baidu, sunduğu materyaller ve kaliteli içerikler ile Çince bilen herkese hitap etmekte, ancak Türkiye'de çok fazla kullanılmamaktadır.