İnternet servis sağlayıcısı (ISS), belli ücret karşılığında ev veya iş interneti hizmetleri sunan işletmeleri ifade eder. Ülkemizde internet hizmeti, yasal düzenlemeler çerçevesinde ve lisanslı servis sağlayıcıları tarafından sunulmaktadır. Dolayısıyla herhangi bir internet servis sağlayıcısının abonesi olmadan cep telefonunuzda da dahil olmak üzere internet servisinden yararlanmanız mümkün değildir. 

Diğer bir not olarak internet servis sağlayıcılarının hizmet yelpazesinin yalnızca internet hizmeti ile sınırlı olmadığının da altını çizmek gerek. İSS'ler internet hizmetlerinin yanı sıra ADSL, kiralık sunucu, sabit telefon, veri merkezi, Wi-Fi, web sitesi, alan adı ve elektronik posta gibi başka birtakım hizmetler de sunmaktadır.

Bu yazımızda internet servis sağlayıcısı değiştirmek için izlenecek adımları, dikkat edilmesi gerekenler ile taahhüt ve cayma bedeli gibi konuları ele aldık. İnternet değişikliğine gitmeyi düşünen değerli okuyucularımız, bir nevi internet değiştirme rehberi niteliğindeki bu yazımızda yer alan adımları takip ederek hiçbir sorunla karşılaşmadan servis sağlayıcılarını değiştirebilirler. Üstelik Millenicom paketlerinden birine geçmeyi düşünenler için pratik bilgilere de bu yazımızdan ulaşılabilir.

Değiştirme işlemleri ve süreç 

Herhangi bir sebeple abonesi olduğunuz internet servis sağlayıcısını değiştirmek istiyorsanız yapmanız gereken tek şey hizmetlerinden faydalanmak istediğiniz yeni bir sağlayıcıya başvuruda bulunmaktır. Bugün abonelik başvurusu telefon hattı veya internet sitesi üzerinden saniyeler içerisinde gerçekleştirilebildiği için şubeye gitmeye gerek olmadan abonelik işlemlerini tamamlamak mümkündür. 

Örneğin Millenicom abonesi olmaya karar verenler https://milleni.com.tr adresini ziyaret ederek veya 0850 333 0 334 numaralı başvuru hattı üzerinden abonelik başvurusunda bulunabilirler. Bu başvuruyu takiben, yeni sağlayıcı tarafından geçiş istediğiniz doğrultusunda sizden teyit almak üzere sesli aramalar yapılır. Teyidiniz üzerine gerekli abonelik işlemleri gerçekleştirilerek yeni internet servis sağlayıcısı nezdindeki aboneliğiniz başlatılmış olur. 

Üyelik tipinizin bireysel veya kurumsal olmasına göre abonelik sürecinde sizden istenen bilgi ve belgeler farklılık gösterebilir. Geçiş işlemleri için sizden istenecek başvuru formu ve kimlik gibi belgelerin başvuru yapılan sağlayıcıya eksiksiz ve doğru şekilde ulaştırılması önemlidir. En son aşamada abonelik sözleşmesi internet servis sağlayıcısı firma yetkilileri tarafından ev veya iş yerinize getirilerek ıslak imzanız alınır.

Millenicom hizmetlerinden faydalanmak isteyenlerin gerekli evrakları e-mail veya kargo ile iletmeleri mümkündür. E-mail yoluyla evrakların Millenicom'a iletilmesinin ardından 7 gün içerisinde orijinal evrakların anlaşmalı UPS kargo şubelerinden karşı ödemeli olarak gönderilmesi gerekir. Millenicom ayrıcalık ve kolaylıklarından yararlananlar, evraklarla ilgili her türlü soru için  0539 550 0 133 numaralı Millenicom Lojistik Whatsapp destek hattına başvurabilirler.

Evrakların tam ve doğru şekilde Millenicom'a ulaşmasını takip eden 48 saat içerisinde sağlayıcı değişikliğiniz tamamlanır. Hat sahibinin GSM numarasına SMS yoluyla kullanıcı adı, şifre ve modem kullanım kılavuzu linki iletilir. Bu linki kullanarak modem ayarlarınızı kolayca değiştirebilir; gerektiği takdirde Millenicom YouTube sayfasında yer alan kurulum videolarından faydalanabilirsiniz.

Aboneliğinizin eski sağlayıcınızdan yeni internet servis sağlayıcınıza geçirilmekte olduğu birkaç günlük işlem süresi boyunca internet kesintisi yaşamadan eski tarifenizi kullanmaya devam edersiniz. Aktivasyon işlemleri tamamlandıktan sonra sahip olduğunuz modem cihazının yeni sağlayıcınıza göre yeniden yapılandırılmasıyla yeni paketiniz üzerinden internet kullanmaya başlarsınız. İlk kez bir internet aboneliği yaptırmanın aksine, geçiş halinde yeni tesis ücreti ve bazı fiziki kurulum formalitelerine katlanmak zorunda kalmazsınız.

Nelere dikkat edilmeli?  

1. Mevcut abonelik sözleşme şartları 

İnternet servis sağlayıcı değiştirme işlemi son derece kolay bir süreçten ibaret olsa da olumsuz bir durumla karşılaşmamak adına dikkat etmeniz gereken birtakım hususlar mevcuttur. Bunlardan ilki halihazırdaki internet servis sağlayıcınız ile aranızdaki abonelik sözleşmesinin şartlarıdır. Örneğin, eğer sözleşme ile imza altına alınan bir taahhüdünüz bulunuyor ise bu taahhüdü yerine getirmediğiniz için cayma bedeli veya cezai şart ödemesi yapmanız gerekebilir. 

İlaveten, eski sağlayıcınız tarafından faydalandırıldığınız herhangi bir indirim, cihaz veya diğer faydalar mevcutsa sizden bunlarla ilgili ödemelerde bulunmanız da beklenebilir. Ancak günümüzde kıyasıya rekabet eden işletmelerin pek çoğu kullanıcıların katlanması gereken cayma bedeli veya cezai şart bedelini abonesi yerine ödeme taahhüdünde bulunuyor.

2. Yeni abonelik sözleşmesi ve altyapı yeterliliği 

Bunun yanı sıra geçiş yaptığınız yeni internet servis sağlayıcısının sunduğu hizmetler arasından ihtiyaçlarınıza ve altyapınıza uygun bir tarifeye geçiş yapmalısınız. Bu nedenle güncel aboneliğiniz bakımından, yeni abonelik sözleşmenizin şartlarını detaylı şekilde inceleyerek ödemeniz gereken tüm ücretler ve faydalanabileceğiniz hizmetlerin kapsamı hakkında bilgi sahibi olmanızı öneririz. 
Altyapı uyumluluğuna gelecek olursak, yeni sağlayıcı tarafından tarifenin erişim hızınıza uygun olması ve kullanmak istediğiniz veri miktarını karşılaması gerekir. İnternet erişim hızınızı belirlerken bulunduğunuz yerdeki altyapının özelliklerini ve yeni sağlayıcınızın sunduğu altyapı hizmetlerinin kapsamını bilmeniz faydalı olacaktır. 

Ne kadar yüksek hızlı bir paket tercih etseniz de, bulunduğunuz bölgedeki altyapının fiber gibi hızlı altyapı ihtiyacını karşılamaması halinde internetinizi etkin şekilde kullanamayabilirsiniz. Bu yüzden daha detaylı bilgi almak için  https://www.milleni.com.tr/internet-altyapi-sorgulama linkine tıklayarak altyapınız tarafından desteklenen en yüksek internet erişim hızını öğrenebilirsiniz.

3. İnternet türü ve modem ihtiyaçları 

Bir sonraki bölümde detaylı açıklayacağımız üzere internet servis sağlayıcınızı değiştirirken mevcut internet türünüzü değiştirmeniz mümkün değildir. Ancak sağlayıcınız değiştikten sonra internet türünü değiştirerek örneğin ADSL, VDSL ya da Fiber türlerinden birine geçiş yapmak mümkündür. Böyle bir değişiklik halinde seçeceğiniz internet türünün altyapınızca desteklendiğinden ve modeminizin kullandığınız internet türüyle uyumlu olduğundan emin olmalısınız.

Ek olarak, kullanmakta olduğunuz modemin geçiş yapacağınız internet türünü desteklememesi halinde yeni modem almanız gerekebilir. Özellikle VDSL geçişlerinde kullanım kolaylığı ve hızlı teknik desteğe erişebilmek için Millenicom'un sunduğu yeni nesil modemlerden satın alabilirsiniz. Bu sayede VDSL başvurularınızı daha hızlı ve sorunsuz şekilde gerçekleştirirken herhangi bir problemle karşılaşmanız halinde uzaktan müdahale desteği alabilirsiniz.

4. Yasal hak ve yükümlülükler

Son olarak, herhangi bir internet servis sağlayıcısı ile hukuki bir ilişki kurmadan önce Elektronik Haberleşme Kanunu ve Elektronik Haberleşme Sektöründe Tüketici Hakları Yönetmeliğinde aboneler ve işletmeler hakkında düzenlenen hak ve yükümlülüklere aşina olmanız da internetinizle ilgili yapacağınız her yeni işlemde büyük fayda sağlayacaktır.  

İSS değiştirmeye engel durumlar 

Her ne kadar kolaylıkla internet sağlayıcı değiştirme imkanına sahip olsanız da bu hakkın da belli sınırları vardır: 

1. İnternet servis sağlayıcınızı bir kez değiştirdiğiniz takdirde 90 gün boyunca başka bir sağlayıcıya geçiş yapamazsınız.  
2. Bir yıllık periyot içerisinde 4 kereden fazla internet servis sağlayıcı değişikliği yapmanıza izin verilmemektedir. 
3. İnternet değişikliği yalnızca aynı tip internet türü arasında mümkündür. Daha açık ifadeyle, örneğin hanelerde ADSL, VDSL ve Fiber olmak üzere 3 tür internet hizmeti kullanılmakta olup taşıma işlemi ancak mevcutta kullandığınız tür internete geçme şeklinde yapılabilir. Bununla beraber, geçiş işlemi tamamlandıktan sonra yeni sağlayıcınız nezdinde farklı bir internet türüne geçiş yapmanız mümkündür. 
4. İnternet servis sağlayıcınızı değiştirmek ile internetinizi devretmek farklı işlemlerdir. Taşıma işlemi ancak mevcut internetin hat sahibi tarafından gerçekleştirilebilmekte olup internetin devri yoluyla sağlayıcı değişikliği yapılamamaktadır. 

Özetle, yukarıda açıkladığımız hususlara dikkat ederek internet servis sağlayıcınızı sağlıklı şekilde değiştirebilir; hızlı ve avantajlı internetin keyfini çıkarabilirsiniz.