Kimilerimizin çocukluğunun kimilerimizin ise gençlik ve orta yaş dönemlerinin efsanesi haline gelen sosyal medya mecralarından kaçını bugün hatırlıyoruzdur? Bugün dilimizden düşmeyen TikTok, Instagram, Facebook, WhatsApp, Twitter ve YouTube gibi uygulamalar ortaya çıkmadan çok önce müziklerimizi Winamp'tan dinler, arkadaşlarımızla MSN'den yazışır, eğlenceli videolara Vine'da göz atardık. Teknolojinin hızına ayak uydurmaya çalışırken artık bilgisayar tarihinin tozlu sayfalarında kalan bu internet uygulamaları arasında gelin beraber nostaljik bir gezintiye çıkalım...

MSN: Messenger'dan çok daha fazlası

Bill Gates'in epik buluşu Microsoft Corporation sayesinde bilgisayar dünyasının sonsuz olanaklarına erişim kapısını araladık. Bilgisayar yazılımlarından donanım ve elektroniklere kadar geniş bir ürün ve hizmet yelpazesine sahip olan Microsoft şirketinin 1995 yılında çıkardığı MSN, Windows ve mobil cihaz uygulamaları ile çeşitli internet hizmetlerini barındıran bir web ağıdır. İlk ortaya çıktığı dönemde Yahoo! ile azılı bir rekabet içerisinde olan MSN'i birçoğumuz MSN Hotmail ve Messenger ile hatırlarız. Bugün Bing olarak tanıdığımız arama motorunun ilk hali MSN Search, MSN Shopping, MSN Games ve MSN adCenter gibi farklı hizmetlerin tümü bir zamanlar MSN çatısı altında sunulmaktaydı.

mIRC ile anında chatleşin!

Yine 1995 yılının devrimsel gelişmelerinden biri olan mIRC, Windows uyumlu bir sohbet uygulamasıdır. Eğer mIRC'ı hatırlıyorsanız, siz de uygulamadaki Türk kanalları üzerinden saatlerce sohbet döndürmüş olabilirsiniz. Bu iletişim uygulamasında çeşitli sunucu ve kanallar üzerinden farklı kişi ve gruplarla sohbet etmek mümkündü. Hatta öyle ki kimi kanallar oldukça popüler hale gelerek o dönemin "influencer"ları diyebileceğimiz kişilerini yaratmıştı.

Bir diğer Microsoft devi: Internet Explorer

Spyglass sürümü ile piyasaya ilk adımını atan Internet Explorer hepimizin aşina olduğu bir ağ tarayıcısıdır. Şaşırtıcı şekilde yine 1995 yılına uzanan bu yolculuğu pekçoklarımız evlerimize giren ilk bilgisayarlardan hatırlarız. O zamanlar bilgisayar içerisinde Windows sistemi ile beraber yüklü halde gelen Internet Explorer, Netscape şirketinin Navigator isimli ağ tarayıcısının en büyük rakibiydi. Zaman içerisinde Google Chrome, Firefox, Safari ve Opera gibi tarayıcıların karşısında üstünlüğünü yitiren ve bu yaz itibarıyla sürüm güncellemeleri durdurulan Internet Explorer'ın yerini artık Microsoft Edge'in aldığı söylenebilir.

Çak bi beşlik: hi5

Milenyumun ilk yıllarında Tinder henüz ortalarda yokken Kaliforniya'lılar arasında "date'leşmek" üzere kullanılan hi5 uygulamasını kimler hatırlıyor? Çevrimiçi eşleşme ve sohbet amaçlı çıkarılan hi5, bugün hala Google Play ve App Store uygulamasında bulunabilecek uygulamalardan biri. İlk çıkış yıllarında hızla popüler hale gelen hi5, daha sonra ringe Myspace'in adım atmasıyla ikinci lige düşmüştü. Tam bu sıralarda Facebook açılımı ile üçüncülüğe düşen hi5, fotoğraflı ve görüntülü arkadaşlık sitesi trendini ülkemize getiren ilk uygulamalardan biridir.

Arkadaşlık uygulamalarından ICQ ve Yonja

Eski arkadaşlık siteleri arasında hemen akla gelen diğer iki uygulama ICQ ve Yonja olabilir. 2002'den bu yana Türkiye'de arkadaşlık ve iletişim uygulamalarının favorilerinden biri Yonja'ydı.  Hem profil fotoğraflarının hem de paylaşımların kolaylıkla yapıldığı Yonja'nın podyuma çıkışıyla beraber, ondan yalnızca birkaç sene evvel 1996'da hayat bulan ICQ ülkemizde rafa kaldırıldı diyebiliriz. Yonja'nın aksine tamamen ücretsiz olan ICQ da diğer uygulamalara paralel olarak hem sesli ve görüntülü konuşma imkanı hem de kanal üzerinden iletişim kurma ve dosya paylaşma olanağı sunuyordu.

Müzikseverlerin sesini duyar gibiyiz: Myspace, LimeWire, BearShare ve Winamp

Müzik ve eğlence dünyasına Myspace ile giriş yapacak olursak, Amerika'dan hızla dünyaya yayılarak bir dönem dünyanın en çok tıklanan sitelerinden biri haline gelen bu uygulama çokça yeteneğin fark edilmesine önayak olmuştu. Herkesin ücretsiz şekilde şarkılarını yüklemesine olanak sağlayan Myspace yalnızca müzik değil ayrıca fotoğraf ve videoların da paylaşılmasına izin veriyordu. Facebook ile kıyasıya rekabet etmiş olan marka , büyük bir sosyal ağ olarak hala aktif olarak kullanılmaya devam etmektedir.

 

Öte yandan LimeWire'a gelirsek, milenyumun ilk yılları için oldukça ileri görüşlü bir atılım olan bu uygulama dijital müzik platformu olarak oraya çıkmıştı. Müzik paylaşımını eğlenceli hale getiren LimeWire yakın zamanda tekrar atağa geçerek NFT pazaryeri hizmeti sunmaya başlayacağını duyurdu. Ücretsiz müzik indirme dediğimizde gözümüzün önünde canlanan sevimli ayı BearShare ise LimeWire gibi müzik ve video paylaşımı amacıyla ortaya çıktı. Unutulan internet siteleri arasına katılan BearShare de dönemin eğlence dünyasına büyük katkılar sunmuştu.

 

Yine Microsoft portföyüne ait Winamp ise 2000'ler öncesinde ücretsiz müzik dinlemenin en kolay yöntemiydi. Son derece basit bir kullanım çubuğuna sahip olan bu medya oynatıcısı MP3 dosyalarının vızır vızır paylaşıldığı dönemde hızla büyümeye devam etti. Arka planda müzik kütüphanenizdeki şarkı ve videoları çalmaya devam eden Winamp'ın estetik grafik görsellerini unuttuysanız tekrar hatırlatmış olalım.

Karşınızda YouTube ve TikTok'un öncüsü Vine!

Anımsadığımız diğer eski programlardan farklı olarak görece daha yakın bir geçmişe ait olan Vine çoğumuzun hafızasında hala canlı bir anı olabilir. Kısa video kliplerinin paylaşıldığı bu uygulamanın Twitter tarafından satın alınmasıyla kapanışı da yaklaşmış oldu. Telefon aplikasyonu üzerinden altı saniyelik video klipleri paylaştığımız Vine, Instagram'a video paylaşma özelliği gelmesiyle gördüğü ilgiyi kaybetmeye başladı.

Türk mühendis elinden Orkut

Google'da mühendis olarak çalıştığı dönem bir sosyal ağ kurma fikrine girişen Orkut Büyükkökten, Facebook'a  benzer bir arkadaşlık sosyal ağı kurmak istemişti. Kimi ülkelerde en çok ziyaret edilen internet sitesi olma başarısını yakalayan Orkut'un 15 milyona yakın kullanıcısı olmuştur. Google bünyesinde hayata geçen bu site ise Amerika ve dünya pazarında yeterli kullanıcıya ulaşamaması nedeniyle 2014 yılında kullanıma kapatıldı.

 

Bu uygulamaların pek çoğuna günümüzde ulaşılamasa da internette hepimizin severek kullandığı pek çok platform mevcut. En güncel platformları yüksek kalitede internet ile takılmadan kullanmak için siz de hemen Millenicom’a geçebilirsiniz.