Geleneksel televizyon yayınlarının yavaş yavaş rafa kaldırıldığı bugünlerde yediden yetmişe pek çok kişi Over the Top (OTT) denilen, daha açık ifadeyle doğrudan internet üzerinden dağıtılan video içerik sağlayıcılarının fırsatlarından faydalanıyor. Sayısı 100'ü aşan bu uygulamaların başında hepimizin ismine ve içeriklerine aşina olduğumuz Netflix, Amazon Prime Video, HBO Max, YouTube Premium, Hulu, Disney Plus, Apple TV+ ve Discovery+ gibi isimler gelirken Türkiye'de de OTT servisi sunan yerli firmaların sayısında ve kalitesinde hızlı bir artış gözlemleniyor. Özellikle Puhu TV, BluTVve TV+, Netflix'den sonra Türkiye'nin en çok tıklanan yerli platformları arasında yer alıyor. 

Şöyle bir adım geri gidip büyük resme bakacak olursak pandeminin ortaya çıkışı sonrasında yaşam alanlarımızın daralmasıyla beraber internet üzerinden ulaşılan bu gibi hizmetlerin altın çağına ulaşmış olduğunu gözlemlemek mümkün. Zira 2020 yılında toplam pazar değeri 101.42 milyar Dolar olan OTT pazarının, 2026 yılında 223.07 milyar Dolar seviyesine ulaşacağı tahmin ediliyor. 

Peki tüm bu medya içerik sağlayıcıları arasında nasıl farklar var, ekonomik bir tercih yaparken hem çeşitlilik hem de kaliteli içeriklere ulaşmanın yolu bu platformların hangisinden geçiyor? Gelin günümüzün en rövaçta isimlerinden Netflix, Disney Plus ve Amazon Prime Video'nun eğlence ve medya sahnesindeki rollerini enine boyuna inceleyelim. 

Dünya Devi Netflix: Dünyanın Lider Yayıncısını Daha Yakından Tanıyalım, Netflix Nedir? Netflix Fiyatları, Netflix Fiyatı 2022 İtibarıyla Ne Kadar?  

Günümüzün televizyon ve sinema sektörünün geleneksel kanaldan ayrıldığını söylerken yalnızca geçiş yapılan çevreyi değil ayrıca içerik çeşitlerini, yayın formunu ve seyirci kullanımını da buna dahil etmek gerekiyor. Nitekim bugün birçoğumuzun televizyon kumandasında bir adet Netflix tuşu olması bile bu atmosferin, daha fazla kullanıcıyı çekmek; hızlı ve kolay ulaşım sağlamak üzere geleneksel yayıncılığı kolaylıkla domine edebildiğini bizlere gösteriyor. İşte bu yeni tip yayıncılardan Amerika menşeli Netflix, abonelik formatında, internete bağlı herhangi bir cihaz üzerinden erişilerek dizi ve filmlerin reklamsız şekilde izlenmesini olanaklı kılıyor. 

Reed Hastings ve Marc Randolph tarafından, DVD'lerin posta aracılığıyla kiralanması fikri üzerine 1997 yılında kurulan Netflix, 2021 senesinde 29.7 milyar Dolar gelir elde ederek video içerik sağlayıcıları arasında liderliğini kanıtladı. Halihazırda 222 milyon ücretli abonesi bulunan şirket, faaliyette olduğu 190 ülkede geniş bir skaladaki dil ve tür seçenekleri ile yüzlerce dizi, belgesel ve filmi izleyicilerle buluşturuyor. 

Peki Netflix'in küresel bir başrol haline gelmesinde etkili olan özellikleri neler? Netlix'in 2022 yılı itibarıyla sahip olduğu tüm özelliklere hızlıca göz atalım: 
Netflix içeriklerine geçmeden önce en merak edilenlerden biri olan Netflix üyelik ücreti ve Netflix ne kadar oldu konusunu açıklığa kavuşturalım, zira son dönemde ülkemizde yaşanan ekonomik gerginlikler nedeniyle Netflix Türkiye de ne yazık ki Netflix abonelik ücretine zam yaptığını duyurdu. 

Netflix 2022 fiyatları daha önce de olduğu gibi 3 farklı paket altında duyuruldu:

 
1. Temel Plan: Aylık 37,99 TL – Tek cihaz, 480p Çözünürlük 
2. Standart Plan: Aylık 57,99 TL – İki cihaz, 1080p Çözünürlük 
3. Özel Plan: Aylık 77,99 TL – Dört cihaz, 4K + HDR Çözünürlük 

Netflix paketleri arasında karşılaştırma yaptığımızda HD ve ultra HD özelliğinin dahil olmadığı Temel Plan ile yalnızca aynı ekranda bir kişinin içerik izleme ve indirmesine izin verilirken Standart Plan'da bu sayı ikiye çıkmakta ve aynı zamanda HD seçeneği de paket içine dahil edilmekte. Hem HD ve ultra HD hem de 4 ekrana varan izleme seçeneği arayanlara Özel Plan seçeneği sunuluyor. Dolayısıyla Netflix ücretinin kullanım ihtiyacına göre belirlenmesi kullanıcılara sağlanan bir avantaj olarak dikkat çekiyor. 

İçerik: Öte yandan içerik çeşitliliğine göz attığımızda, her ne kadar Türkiye'de lisansı alınan içeriklerin diğer ülkelere göre kısıtlı kaldığı görülse de, Netflix dizileri, filmleri ve belgeselleri ile adından bahsettiren bir marka haline geldi. "Yalnızca Netflix'te" (Only on Netflix) sayfasında telif hakkı yalnızca kendisine ait orijinal içeriklerini barındıran Netflix, izleyenlerine kendini özel hissettiriyor. Telif hakkını satın aldığı içeriklerle beraber Netflix filmleri, dizi ve belgeleselleri, günümüz platformları arasında en geniş çeştlilik yelpazesine sahip havuzu oluşturuyor. 

Üyelik İptal: Netflix üyelik iptali konusuna gelindiğinde ise ortalık, rakiplerinin bayrağı devralma yönündeki atılımlarına dayanmakta zorlanan Netflix'in son dönemde 200 bin abone kaybettiği haberleri ile çalkanıyor. Eğer siz de Netflix kolaylıklarından vazgeşmeye hazırsanız üyeliğinizi iptal etmek için web tarayıcınızdan internet sitesine giderek "Hesap" kısmında yer alan İptal seçeneğine basarak üç tıkla Netflix dünyasına veda edebilirsiniz.

Ekstra Avantajlar: Son olarak, Netflix'in de artık mobil oyun geliştirip sunanlar arasında yer aldığını da es geçmeyelim. Ebeveynlerin arkasında durduğunu gösteren Netflix, çocuk profilinde yer almayan bu uygulaması ile Netlflix üyelik sahibi tüm kullanıcılarına ekstra ücret, uygulama içi satın alma ve reklam olmadan oyun oynama şansını tanıyor.

Sektörün Yeni Gözdesi: Disney Plus, Disney Plus Nedir? Disney Plus 2022 Ücret  

2021 senesini dünya genelinde 129.8 milyon abone ile kapatan Disney Plus da Netflix ile arayı kapatmaya koşan azılı rakiplerden birisi. Yine bir Amerikan yapımı olan Los Angeles merkezli Disney Plus, popüler medya ve eğlence şirketi The Walt Disney Company'nin aboneliğe dayalı video yayıncılık hizmeti. Kurulduğu 2019 yılından bu yana büyük adımlar ile ön sıralarda yerini platform, yayın savaşının baş aktörlerinden biri haline geldi. 

Türkiye pazarındaki ilk adımlarını 14 Haziran 2022 itibarıyla atmaya başlayan Disney Plus Türkiye, rekabetçi fiyatlandırması ve Marvel, Star Wars, Pixar ve National Geographic gibi cazip içerikleri ile kısa sürede bayrağa uzanacak gibi duruyor. Dikkat çeken Disney Plus dizileri arasında çok özlediğimiz The Simpsons, How I Met Your Mother, The Walking Dead, Lost ve Star Wars göz kırpıyor. 

Fiyat: İncelememize yine Disney Plus ücreti ile başlayacak olursak Disney Plus ne kadar diye baktığımızda bu kez aylık abonelikte 34.99 TL olan hizmetin yıllık abonelik durumunda toplam 349,90 TL (yani aylık 29,16 TL) ile kullanıcılara sunulduğu dikkat çekiyor. Disney Plus indirimi ile Netflix'e kıyasla fark edilir bir fiyat avantajı çıkıyor diyebiliriz. Yine de içerik çeşitliliği ve orijinal içerik türü karştırıldığında Disney Plus abonelik ücretinin dahi Netflix'ten pek fazla kullanıcı çekebileceğini söylemek gerçekçi olmayabilir.

İçerik: İçerik konusuna gelindiğinde Disney Plus'un da Netflix'ten aşağı kalır yanı olmadığını söyleyebiliriz. Hele ki Disney Plus filmleri arasında kurgusal evren fanatiklerini ekrana bağlayacak Marvel ve Star Wars serilerinin bulunması, Disney dünyasının cazibesini kat be kat artırıyor. Türkiye'de 1000’in üzerinde film, 400’ü aşkın dizi ve 170 orijinal yapımdan oluşan içerik arşiviyle açılış yapan Disney Plus, çeşitlilik paletiyle seyircilerini yakalıyor.

Üyelik İptal: Şimdiden bir Disney Plus hesabınız varsa fakat içerikleri çabucak tüketmiş ya da aradığınızı bulamamışsanız Disney Plus üyelik iptalini sizlere hızlıca anlatalım. Öncekine benzer şekilde web tarayıcısı üzerinden hesabınıza giriş yaparak profil resmi altında yer alan Hesap bölümünden Üyelik kısmına tıklayıp İptal seçeneğine basabilirsiniz. Ancak Disney Plus, Netflix kadar peşinizi kolay bırakmayarak sizlerden iptal nedeninizi sorarak isteğe bağlı anketi doldurmanızı rica edecektir. 
Ekstra Avantajlar: Ufaklıkların güvenliğine önem veren bir diğer platform olarak Disney Plus da çocuk profili ile yaşa uygun yayınları tek bir arayüzde sunuyor. Ancak yayın hizmetleri dışında henüz mobil oyun vb. başka girişimleri olmayan platform şimdilik sadece video içerik sağlayıcısı unvanını taşıyor.

All in One: Ev Eşyasından Kitaba Video'dan Alexa'ya Her Şey Dahil Amazon Prime, Amazon Prime Nedir? Amazon Prime Ücreti Ne Kadar? 

"Geldik en civcivli bölüme" desek fazla abartmış olmayız sanıyoruz çünkü ne kadar abartsak da internet temelli bir şirket olarak kitap, müzik, elektronik, oyuncak ve daha başka pek çok ürünü doğrudan veya aracı platform olarak müşterilere ulaştırmak üzere kurulan Amerikalı Amazon, bugün e-ticaret sektöründe kendisini tanıdığımız çevrimiçi pazaryerinden çok daha fazlası. E-ticaretin (Amazon.com) yanı sıra süpermarket, medya (Amazon Music ve Amazon Prime), bulut bilişim, sürücüsüz araba gibi birbirinden farklı sektörlere elini uzatan Kurucu Jeff Bezos, Amazon'un "dünyanın en etkili ekonomik ve kültürel güçlerinden biri" haline gelmesini sağladı.

Amazon Prime ifadesi bugün pek çok kapıyı açan bir anahtar misali, Amazon alışverişlerinde ücretsiz ve ertesi-gün-kargo, Prime Video, Prime Gaming ve özel Amazon fırsatlarının kapılarını aralıyor. Tek bir Prime üyeliği ile tüm bu avantajlardan yararlanabilen biz kullanıcılara tek tuşla sayısız kuş vurma olanağı sunuluyor.
Tabiri caizse iki atlı yayıncılık yarışını yani Netflix ve Disney Plus arasındaki kıyasıya rekabeti dışarıdan izleyen Amazon Prime Video ise 2021 senesinin dördüncü çeyreğinde yaptığı açıklama ile yılı, 200 milyon Prime kullanıcısı ile kapattığını duyurdu. Ödüllü orijinal Amazon Prime dizileri ve merak uyandıran filmleri ile Prime Video arşivinin de alkışa layık olduğunu söyleyebiliriz. Gelin son olarak Prime dünyası fırsatlarına hızlıca göz atalım: 

Fiyat: Konu Amazon Prime fiyatlarına geldiğinde akan sular duruyor. 30 gün ücretsiz deneme imkanı ile saydığımız tüm Prime fırsatlarından faydalanmanızı sağlayan Amazon Prime ücreti ve haliyle Amazon Prime Video Türkiye fiyatı yalnızca 7,90 TL. Şaka değil, sadece 7,90 TL ödeyerek Pandora'nın kutusunu açabilirsiniz. 

İçerik: İçerik arşivine gelindiğinde, objektif bir değerlendirme yapacak olursak Amazon Prime içeriklerinin Netflix ve Disney Plus'a kıyasla daha zayıf kaldığını ileri sürebiliriz. Katalog içerisinde dikkat çeken yapımlardan bazıları HBO, Showtime, Amazon Originals dizileri iken Amazon Prime filmleri adından pek söz ettirmiyor. Zengin altyazı ve dil seçeneklerinin yanı sıra 1080P Full HD, 4K Ultra HD ve HDR kalitesini de bu fiyata dahil eden Prime Video Netflix ve Disney Plus'ı şüphesiz solluyor.

Üyelik İptal: Olur da tüm bu avantajları elinizin tersiyle itmeye karar verirseniz, Amazon Prime iptal etme işlemleri yalnızca birkaç dakikanızı alıyor. Bunun için tarayıcınız üzerinden Prime Üyeliğinizi Yönetin sayfasına giderek Üyeliği Sonlandır seçeneğine tıklamanız yeterli. 

Ekstra Avantajlar: Çocuk profili arayüzünden çok daha dikkat çeken bir özelliği ile Amazon, 2020 yılı Ağustos ayında Prime Gaming hizmetini oyun meraklılarıyla buluşturdu. Amazon Prime Gaming, ücretsiz oyunların keyfini çıkarırken aynı zamandaTwitch yayıncılarına ayda bir ücretsiz abone olmanıza da destek oluyor.
Peki farklı avantajlar ve dezavantajlar barındıran bu üç büyük devden hangisini tercih etmeliyiz? All in One temasıyla Amazon Prime kesinlikle fiyat-performans birincisi olarak görünüyor. Bunun yanında orijinal içerikleri; katalog çeşitliliği ve farklı paket seçenekleri ile Netflix özelleştirilebilir hizmette başı çekiyor. Hızlı bir atak ile pazarda kendine yer edinen Disney Plus ise her yaşa hitap eden özel içerikleri, fantastik yapımları ve yıllık abonelik indirim avantajı ile nostaljik duygularla seyircilerini yakalıyor.