Ev ve ofis ortamlarının vazgeçilmezlerinden biri haline gelen modemler, markası ve modeli ne olursa olsun ön yüzeyinde belli ışıkların yandığı cihazlardır. İnternet bağlantısı için gerekli verileri sağlayan bu cihazlarda yeşil renkte yanarak interneti sorunsuz aldığınızı gösteren bir ışık yer alır. Modem internet ışığı olarak adlandırılan bu yeşil ışık bazı durumlarda yanıp sönebilir bazen de tamamen kırmızı bir ışığa dönüşür. İşte böyle bir durumla karşılaştığınızda yani modem internet ışığı kırmızı yanıyor ise maalesef internete bağlanamıyorsunuz demektir.

Yeşil yanması gerekirken kırmızı olan modem internet ışığı, modeminizin internet sağlayıcı firmadan IP adresi alamaması olarak tanımlanır. Gerekli IP bağlantısı sağlanamadığı için var olan interneti kullanamazsınız. Böyle durumlarda modem üzerinde yapabileceğiniz bazı işlemler bulunur. Bunlara rağmen yine internet bağlantısı sağlanamıyorsa hemen yetkili servise ulaşılabilir.

 

Modem İnternet Işığı Neden Kırmızı Yanar?

Modem ön yüzünde yer alan gösterge ışıkları kullanılmakta olan modemin çalışıp çalışmadığına dair bazı ipuçlarını size verebilir. Özellikle de çoğu kullanıcının dönem dönem sorun yaşadığı modem internet ışığı her koşulda sabit bir yeşil halinde yanar. Modemin internete bağlanma aşamasında bu yeşil ışık ara sıra yanıp sönerek yeşile tamamen döner. Bu durum son derece normaldir ki keza bu esnada modeminiz internet sağlayıcısının IP’sine bağlanmaya çalışıyordur. Lakin 2 dakikadan fazla bir süredir modem internet ışığı kırmızı yanıyor ve beklemenize rağmen yeşile dönüşmüyorsa internet bağlantınızda bir sorun olma olasılığı yüksektir. Böyle durumlarda en sık rastlanan sorunlar genellikle şunladır:

Bulunduğunuz bölgede altyapıya ilişkin bir arıza oluşmuş olabilir. (Altyapı arızaları çok ciddi problemler olmadığı sürece hemen internet sağlayıcıları tarafından düzeltilerek eski haline döndürülür.)

Modeminiz çeşitli sebepler internet sağlayıcınızdan IP alamayabilir ve genellikle sebebi modem cihazında meydana gelen arızalardır.

Modeme ve duvara takılı halde bulunan kablolarda olası bir gevşeme, oynama gibi durumlar oluşmuş olabilir.

Ödemesi unutulmuş internet faturalarına istinaden internet sağlayıcısı tarafından internet kullanımınız durdurulmuş olabilir.

 

Modem İnternet Işığı Kırmızı Yanıyorsa Ne Yapmak Gerekir?

Modem internet ışığı uzun süredir kırmızı yanıyorsa ilk olarak yapmanız gereken şey son gelen faturanızı ödeyip ödemediğinizi kontrol etmektir. Keza genellikle kredi kartlarına otomatik ödeme talimatı verilen bu tarz faturalar bazen ödenmeyebiliyor. Dikkatinizden kaçtıysa ve bilgilendirme mesajlarını gözden kaçırdıysanız ilk ihtimal olarak bunu değerlendirebilirsiniz. İnternet sağlayıcıları arasında farklı miktarlarda uygulanan açma – kapama bedeliyle birlikte faturanızı ödediğinizde internetiniz aktif edilir.

Modem üzerinde yer alan kablolar bazen farklı sebeplerle gevşeyebilir. Bu gevşeyen ya da yerinden çıkan kablolar nedeniyle de internet ışığınız kırmızı yanabilir. Modemin üzerinde yer alan ve duvardan gelmekte olan kabloyu yerinden çıkarıp yeniden takın. Eğer sorun bu kısımda ise bir süre sonra kırmızı ışık yeşile dönecektir.

Modem üzerinde farklı bir sorun oluşmuş olması ihtimaline karşı, internet ışığınız yaptığınız işlemlere rağmen bir türlü yeşile dönmüyorsa resetleme yapmanız gerekebilir. Sonrasında kurulum gerekeceği için bu işlemden anlamıyorsanız yapmamız daha faydalı olacaktır.

Tüm bu saydığımız olası durumlara ve yaptıklarınıza rağmen modeminizin internet ışığı hala yeşile dönmüyorsa internet sağlayıcınızla görüşmeniz gerekir. Yaşadığınız bölgede olası bir alt yapı ya da güncelleme çalışmasına bağlı olarak internet kesintisi olabilir. Bu durumları internet sağlayıcınızın müşteri destek hattından öğrenebilirsiniz. Eğer bölgenizde bir çalışma varsa son durumu size bildireceklerdir. Lakin bölgenizde bir çalışma yoksa modeminizde teknik bir sorun olduğu anlamına gelir. Teknik sorunlar için evinize ekip gönderilerek modem incelemesi yapılır. Sorunun dönem kaynaklı olduğunu düşünüyorsanız bizlere müşteri destek numaralarından, WhatsApp iletişim numaramızdan ya da online işlemler üzerinden 7/24 ulaşabilirsiniz.