Günümüz internet çağı. İnternet ortamından yapılan alışverişler her geçen gün artıyor. Buna paralel olarak internet üzerinden yapılan dolandırıcılık olayları da kendini gösteriyor. Dolayısıyla da SSL sertifikaları zorunlu bir hale geliyor. Peki sizin internette güvenli dolaşmanızı sağlayan SSL Nedir? Sıklıkla karşılaştığımız bu kavrama Secure Socket Layer yani Güvenli Giriş Katmanı ismi de veriliyor. SSL protokolü sayesinde sitelerde güvenle dolaşabiliyorsunuz. Çünkü protokol tüm web sunucularıyla tarayıcılarında destekleniyor. Standart bir güvenlik algoritması olan SSL Netscape tarafından geliştirilmiştir.

 

SSL Sertifikası Ne İşe Yarar?

Sizin de bildiğiniz gibi internet dünyasındaki bilgiler büyük bir network üzerinde yer alıyor. Buradaki bilgi transferi sırasında kişisel gizlilik ve güvenlik SSL protokolü ile mümkün hale geliyor. SSL protokolü için de SSL sertifikası gerekiyor. SSL sertifikası ile bilginin gizliliği, sunucu ile istemci arasındaki iletişimin şifrelenerek yapılması sağlanıyor.

Dolaştığınız sitede SSL sertifikası olup olmadığını nasıl anlarsınız?

Tarayıcınızdaki site adresinin bulunduğu satıra bakın.

Sitenin sahibinin seçmiş olduğu sertifikaya göre adres çubuğunda kapalı bir asma kilit simgesini göreceksiniz.

Kilit simgesine tıkladığınızda eğer sitede SSL sertifikası varsa "Güvenli bağlantı" ifadesini göreceksiniz. Hatta sertifika türüne göre asma kilidin yanında şirketin adı ve sahibinin kim olduğunu da görebilirsiniz.

Eğer sitede SSL sertifikası bulunmuyorsa adresin önünde "Güvenli Değil" yazısını göreceksin.

Güvenli olmayan sitelerde dolaşırken dikkatli olmayı ve bilgilerini mümkün olduğunca vermemeye dikkat etmelisin.

İlk SSL, SSL 1.0 adıyla 1994'te kullanılmaya başlandı. 2012 yılında ise HSTS standardı oluşturuldu. STL sertifikası taşıyan sitelerde https kullanılıyor. Firefox tarafından 2016'da yapılan açıklamaya göre dolaştığınız web sitelerinin yüzde 50'sinden fazlasında https bulunuyor.

 

SSL Sertifikası Neden Önemlidir?

SSL sertifikası sitenizin güvenli olduğunu ve rahatça sitenizde dolaşılarak alışveriş yapılacağını kullanıcılarınıza gösterecektir.

SSL sertifikası sayesinde hem sizin bilgileriniz hem sitenizi kullanan kişilerin bilgileri yani gönderilen ve alınan bilgiler korunacaktır.

SSL sertifikası olan siteniz üzerinden online alışveriş yapıyorsanız hem müşterilerinizin bilgileri korunacak hem sitenize gelen müşteri sayısı artacaktır.

Siteniz üzerinden anket yapıyor ya da bilgi topluyorsanız yani bir form düzenliyorsanız SSL sertifikası bu bilgilerin gizliliği için gereklidir. SSL sertifikanız varsa kullanıcılar size güven duyarak bilgi paylaşımında bulunacaktır. Bu sayede ziyaretçilerin size olan sadakati yükselecektir.

SSL sertifikası almak için başvurduğunuzda SSL sertifikası sağlayan kuruluş sizi kontrol ederek sertifikayı verecek. Bu yüzden SSL sertifikasına sahip olmak size daha profesyonel bir görünüm kazandıracak.

 

SSL Hangi Sitelerde Kullanılır?

SSL sertifikası daha çok Online alışverişlerin yapıldığı E-ticaret sitelerinde ve bilgi alış verişlerinin gerçekleştiği anket sitelerinde kullanılsa da çeşitli formların düzenlendiği sitelerden haber sitelerine, blog sitelerinden tanıtım sitelerine kadar pek çok sitede kullanılıyor. Çünkü SSL sertifikası güvenlik protokolü sağladığı için tüm ziyaretçilerin sizi tercih etmesini sağlayarak size prestij kazandıracaktır.

 

SSL Türleri Nelerdir?

EV (Extended Validation; Kurumsal) SSL Sertifikası - Genişletilmiş Doğrulama

Yeşil çubuk olarak bilinen bu güvenlik protokolü en üst seviye korumayı sağlıyor.

OV (Organization Validated; Kurumsal Doğrulama) SSL Sertifikası - Kurumsal Doğrulama

Gerçek ve tüzel bir kişilik olduğunuzu belirten güvenlik sertifikasıdır. Tüketiciler karşısında kurumsal bir firma gördüğünden dolayı size daha çok güveneceklerdir.

DV (Domain Validated; Alan Adı Doğrulama) SSL Sertifikası - Alan Adı Doğrulama

En yaygın olarak kullanılan alan adı doğrulamada whois bilgilerinin size ait olduğu onaylanacaktır.

 

SSL Hatası

Teknolojinin olduğu her yerde teknik problemler yaşanabildiği gibi SSL sertifikalarında da bazen hatalar ile karşılaşabiliyorsunuz. Bu hatalar arasında;

Süresi biten SSL hatası,

Sayfada güvenilir olmayan bağlantılardan kaynaklı SSL hatası,

Sitenin http ile https varyasyonlarında bulunan farklı içeriklerden kaynaklanan SSL hatası,

Sertifikanın güvenli olmamasından kaynaklı SSL hatası,

Farklı protokollere tanımlı SSL hatası

SSL hatasının kaynağı tespit edildiğinde sertifikanızı aldığınız kurumun teknik ekibi tarafından sorun kolaylıkla çözülecek ve sertifikanızı güvenle kullanmaya devam edeceksiniz.