Dijitalleşme çağının getirdiği her yenilik pek çok alanda olduğu gibi iletişim alanında da yeni mucizelere gebedir. Bugünlerde 7’sinden 70’ine neredeyse herkesin kullanmaktan büyük keyif aldığı akıllı telefon sistemleri daha kaliteli ve daha hızlı iletişim ağı adına ilk olarak 2009 yılında 3G teknolojisini sunmuştur. 2016 yılında bir üst versiyon diyebileceğimiz 4.5G teknolojisiyle daha kolay iletişim imkanına kavuşulduğunu görebiliriz. Bu beğeni toplayan teknoloji son olarak da volte hizmetiyle birleştirilince iletişimde kalitesizlik yaratabilecek sorunlar neredeyse minimuma indirilmiş oldu. Peki, çoğu kişinin henüz kullanmadığı hem İOS hem de Android kullanıcılara sunulan volte nedir, ne işe yarar?

 

VoLTE Servisi (Voice Over LTE)

İletişim ağlarına 4.5G teknolojisinin gelmesiyle birlikte net, kaliteli ve kesintisiz görüşmelerin dünya çapında kolaylaştığını görebiliyoruz. Ancak bildiğiniz gibi her yeni günde daha büyük yeniliklere imza atan teknolojik gelişmeler farklı güncellemeleri de beraberinde getiriyor. İşte bu son yeniliklerden biri olan volte, akıllı telefonlarınız ile yapacağınız görüşmelerin HD kalitede olmasına olanak sağlayan ve telekomünikasyon servislerinin sunduğu bir hizmettir.

Aşırı gürültülü bir ortamda dahi ses kalitesinde mükemmellik yaratabilen volte servisi, karşılıklı görüşmelerin daha berrak ve sorunsuz bir şekilde yapılmasını sağlıyor. Bu beğeni toplayan servis 4.5G teknolojisiyle birlikte çalıştığı için kullanmak isterseniz ilk olarak elinizdeki SIM kartın 4.5G hizmetine uyumlu olması gerekir. Daha sonrasında iletişim sağladığınız operatör ile görüşme yaparak 4.5G hizmetini aktif ettirmelisiniz. Elinizdeki SIM kartı 4.5G hizmetine uyumlu hale getirmek için yine operatör sağlayıcınızın şubelerini ziyaret edebilirsiniz. Sahip olduğunuz akıllı telefonun İOS ya da Android işletim sistemine sahip olması bu hizmetten faydalanmanıza bir engel değildir. Dilediğiniz anda volte servisi için aktif edilmesi gereken adımları uygulayabilirsiniz.

 

VoLTE Ne İşe Yarar? Faydaları Nelerdir?

Şebekeye bağlı olarak ortaya çıkan sorunlara bakıldığında ilk akla gelenler bağlantı kurulamaması, hat düşmesi, ses alışverişinin sağlanamaması oluyor. Özellikle de deprem, yangın, sel gibi doğal afet dönemlerinde aynı anda hatlara yüklenen ve iletişim kurmak isteyen kişilerin volte hizmetinden önce bağlantı kurmakta zorlandığı bilinen bir gerçektir. 4.5G teknolojisinin yeniliklerini daha da güçlendiren volte servisi sayesinde artık iletişim kurmak istediğiniz kişinin hattının çalma süresi birkaç saniyeye düşüyor.

Öte yandan yüksek ses bulunan eğlence mekanlarında telefon görüşmesi yapmak neredeyse imkansıza yakındır. Karşıdaki kişinin sesini alabilmek için verdiğiniz mücadeleyi hayal ettiğinizde oldukça san sıkıcı olduğunu biliyorsunuzdur. Lakin volte servisi aktif edilen telefonlar, böyle ortamlarda dahi ses kalitesinin berrak olmasında etkilidir.

Sürekli üzerinde çalışmalar yapılan ve yeni güncellemelerle daha kullanışlı hale getirilen volte servisi günümüzde konum ekleme özelliğini de bünyesinde barındırıyor. Özellikle de nerede olduğunuzu bilmediğiniz ve acil yardıma ihtiyaç duyduğunuz anlarda görüşme yaparken bu volte servisinin konum gönderme özelliğinden faydalanabilirsiniz. Teknolojinin getirdiği bu yeniliklerden kolayca yararlanmak için hemen şimdi volte nasıl açılır, aktif hale getirmek için hangi adımları izlemeniz gerekiyor detaylı bir şekilde açıklayalım.

 

VoLTE Nasıl Açılır?

Volte servisini kullanabilmek için öncelikle SIM hattınızın 4.5G uyumlu olup olmadığını öğrenmelisiniz. Eğer bilmiyorsanız kullandığınız operatör firmasının müşteri hizmetleri hattını arayarak detaylı bilgi edinebilirsiniz. Volte servisini aktif etmek için şu adımlar izlenmelidir;

Android telefonlar için:

Ayarlar – Bağlantılar – Mobil Ağlar – Volte Aramaları

Sırasıyla izleyeceğiniz bu adımlar Android işletim sistemi olan telefonlarınızın volte servisini aktif etmenizi sağlar. Android işletim sistemine sahip olan ve volte servisine uyumlu olan telefon markaları ise şunlardır: Samsung, Sony, Oppo, Huawei, LG, General Mobile, Nokia, Xiaomi vb.

İOS telefonlar için:

Ayarlar – Hücresel – Hücresel Veri Seçeneklerine Giriş– LTE etkinleştirme

IPhone markalı tüm telefonlarda bu adımlar izleyerek volte servisi anında aktif edilebilir.

 

VoLTE Nasıl Kapatılır?

7/24 dilediğiniz ortamdan, yüksek kalitede iletişim kurmanızı sağlayan volte servisi hat operatörlerinin kullanıcılarına sunduğu ücretsiz bir teknolojidir. Basit birkaç adımı izleyerek akıllı telefonunuzda aktif hale getirebildiğiniz volte servisini yine aynı şekilde kapatabiliyorsunuz. Çoğu kullanıcı volte nasıl kapatılır, kapatıldığında bir sorun oluşur mu sorularına yanıt arıyor. Volte üzerinden gerçekleşen görüşmelerinizi artık pasif hale getirmek istiyorsanız öncelikle aynı HD kalitesinde görüşme yapamayacağınızı bilmelisiniz. Keza özellikle de 1 saniyede karşı hatta sizi bağlayan bu sistemi pasif duruma getirmeniz normal görüşme yapacağınızı gösterir. Volte servisini Android ya da İOS telefonlarınızda kapatmak istediğiniz anda volte açma için izlediğiniz adımlarının aynısını izlemeniz gerekir. Son adımda karşınıza gelecek olan “Volte Aramaları” ya da “LTE” seçeneğini kapalı konuma getirdiğiniz an servis iptal edilecektir.