Yalnızca 2023 yılında 14 bin adet yeni oyun eklenen ve şu an on binlerce oyunla, en geniş kütüphaneye sahip oyun platformu hâline gelen Steam’in popülerliği, dünyanın diğer ülkelerinde olduğu gibi Türkiye’de de artarak devam ediyor. Bundan on yıl önce Türk lirasına geçiş yaparak oyunları, Türk oyunseverler tarafından ulaşılabilir kılan Steam’in kısa süre önce Türkiye’ye oyun satışını tekrar Amerikan doları üzerinden yapmaya başlaması, Steam indirimlerinin daha önemli hâle gelmesini sağlıyor. Zira birçok oyun dağıtımcısı ve bağımsız oyun geliştirici, Türkiye’ye özel fiyatlandırma yapmalarına rağmen yeni oyun fiyatları, hâlâ epey yüksek kalıyor. Bu noktada özellikle Türk oyun tutkunları, Steam indirimleri döneminin hangi aralıklarda olduğunu merak ediyor.

Steam İndirimleri Nedir ve Neden Önemlidir? İndirimler Hangi Oranda Yapılır?

Dünyanın en büyük oyun dağıtım platformlarından Steam’de, belirli dönemlerde yapılan ve çeşitli oyunların fiyatlarında önemli oranda düşüş sağlayan kampanyalar, Steam indirimleri olarak tanımlanabiliyor. Bu indirimler, oyuncuların, Steam tarafından sunulan oyunları, daha uygun fiyatlarla satın almasına olanak veriyor.

Yıl içinde birkaç kere gerçekleşen ve hem periyodik hem de tematik olabilen Steam indirimleri, yalnızca oyuncular için değil geliştiriciler ve yayıncılar için de büyük önem taşıyor. Bu indirimler neticesinde Steam platformundaki binlerce oyunun fiyatı düşüyor ve oyuncular, istek listelerine aldıkları ya da takip ettikleri yapımları, uygun fiyatlar üzerinden satın alabiliyor. Özellikle Steam’deki oyun kütüphanesini genişletmek arzusundaki kullanıcılar, Steam indirimleri dönemini iple çekiyor.

Bir oyun dağıtım ve oynama platformu olmanın ötesine geçen Steam’in sosyal tarafının ne denli güçlü olduğunu, bugün herkes kabul ediyor. Sadece bu özelliği nedeniyle kendisinin rakibi konumundaki platformlar, oyuncular tarafından rağbet görmüyor. Steam’in sosyal yönü, Steam indirimleri döneminde daha da önem kazanıyor. Çünkü Steam’deki arkadaşlarıyla etkileşim hâlinde olan oyuncular, arkadaşlarının istek listelerindeki oyunları, indirimli fiyatlar üzerinden edinip onlara hediye edebiliyor. Oyun topluluğunun canlılığını artıran ve arkadaşlar arasında oyun paylaşımını teşvik eden Steam indirimleri, bu yönüyle de dikkat çekiyor.

Konunun bir de geliştiriciler ve yayıncılar ayağı bulunuyor. Bugün gerek kendi imkânlarıyla gerekse arkadaşlarıyla oyun yapıp Steam üzerinden yayımlamaya çalışan birçok oyun geliştirici olduğu biliniyor. Steam indirimleri, uygun fiyatlı ve oynanması gereken yapımların, öne çıktığı da bir periyodu temsil ediyor. Geliştirici ve yayıncıların, oyunlarını daha geniş bir kitleye tanıtma ve yeni oyuncuları çekme fırsatı yakaladıkları Steam indirim dönemleri, geliştiricilerin/yayıncıların daha fazla satış gerçekleştirmelerine, böylece yeni projelere yatırım yapmalarına da ortam hazırlıyor.

Az sonra detaylarına değineceğimiz Steam indirimlerinin ortalama indirim oranlarından da söz etmek gerekiyor. Genellikle %50 ila %75 arasında değişiklik gösteren fiyatlandırmalar arasından bazen %90’a varan indirimler de görülebiliyor. Özellikle çıkışının üzerinden birkaç yıl geçen oyunlar, oyuncular tarafından çok ilgi gören ve daha da yaygınlaşması hedeflenen yapımlar, büyük oranda indirimlerle satışa çıkarılabiliyor. Yılbaşı, ilkbahar, yaz, sonbahar gibi büyük mevsimsel indirim etkinliklerinde daha büyük indirimler görmek mümkün olabiliyor.

Steam İndirimlerini Takip Etmenin Yollarını Keşfedin, Oyunları Ucuza Alın

Steam indirimlerini etkin bir şekilde takip etmek, oyuncular için hem bütçe dostu hem de eğlenceli bir deneyime dönüşebiliyor. Çünkü dolar kuruna geçen Steam’den, eskiden olduğu gibi uygun fiyatla oyun almak artık o kadar kolay olmuyor. Ayrıca Steam, indirim dönemlerinde oyunculara çıkartma, indirim dönemine özgü koleksiyon kartları, profil arka planları ve benzeri dijital hediyeler dağıtabiliyor. Buradan hareketle özellikle koleksiyoner oyuncuların Steam indirimlerini takip etmeleri öneriliyor.

Steam indirimlerini takip etmek için öncelikle Steam’in kendi istek listesi özelliğini etkin şekilde kullanmak gerekiyor. Oyuncular, kütüphanelerine eklemek istedikleri yapımları istek listelerine ekleyerek bu oyunlar indirime girdiğinde e-posta yoluyla bildirim alıyor. Bunun yanında Steam mağaza sayfasındaki ana görseller ve özel indirim bölümleri, güncel indirimleri takip etmek amacıyla kullanılabiliyor. Steam’in mobil uygulaması da indirimleri takip etmek için pratik bir yol olarak değerlendiriliyor. Mobil uygulama üzerinden istek listelerine eklenen oyunlar ve güncel indirimler hakkında bildirimler kolayca alınabiliyor. Böylece oyun meraklıları, bilgisayar başında olmasalar bile indirimleri kaçırmıyorlar.

Bunlara ek olarak çeşitli web siteleri, uygulamalar, Steam topluluk grupları ve sosyal medya hesapları, Steam indirimlerini takip etmek için kullanışlı araçlar sunuyor. Geniş veri tabanları ve çeşitli filtreleme seçenekleriyle Steam’deki tüm indirimleri kolayca gözden geçirilebilmesine imkân tanıyan site ve uygulamalar, belirli fiyat aralıklarındaki indirimleri ya da en fazla indirime giren oyunları gösterme gibi özelliklerle geliyor. Steam topluluk grupları ve sosyal medya hesapları da büyük indirim dönemlerinde, oyuncuların deneyimlerini paylaştıkları ve oyun fiyatlarını tartıştıkları canlı platformlar oluyor.

Steam İndirimlerinde Öne Çıkan Oyun Türleri Hangileri?

Oyuncuların merakla bekledikleri, Türkiye’deki oyuncuların artık daha bir dikkatle takip edecekleri Steam indirimleri süresince öne çıkan oyun türleri, oldukça geniş bir yelpazede yer alıyor. Büyük indirimlerde genellikle AAA (yüksek prodüksiyonlu) oyunlar dikkat çekiyor. Önemli geliştiriciler ve yayıncılar tarafından oyuncularla buluşturulan yapımların ilk çıkış fiyatları yüksek olduğu için oyunların hayranları haricindeki oyuncular, ilgili oyunları, hemen alamayabiliyor ve indirimleri bekliyorlar. Steam indirimleri boyunca %50 ve üzeri oranlarda fiyat düşüşü görebilen yapımların çıkış tarihi, daha eskiyse bu indirim oranları artış gösterebiliyor.

AAA oyunların yanında bağımsız (indie) oyunlar da Steam indirimleri döneminde son derece erişilebilir fiyat aralıklarında bulunabiliyor. Yenilikçi oyun mekanikleri ve özgün hikâyeleriyle geleneksel oyun kalıplarından kurtulan yapımlar, düşük fiyatları sayesinde sayısız oyuncunun kütüphanesine girebiliyor. Strateji ve rol yapma oyunları (RPG) ise Steam indirimlerinde sıkça öne çıkan türler arasında yer alıyor. Uzun oyun süreleri ve derin oyun deneyimlerine sahip olmalarıyla oyuncuların yüzünü güldüren strateji ve rol yapma oyunlarını, aksiyon ve macera oyunları takip ediyor. Tüm bu türlerdeki oyunlar, yayıncı, oyun çıkış tarihi ve benzeri faktörlere göre ciddi oranda indirim alabiliyor.

2024 Yılı Steam İndirimleri Ne Zaman Başlıyor?

Her yıl olduğu gibi 2024 yılında da Steam indirimlerinin, özel indirim dönemleri ve belirli festivallerin olduğu dönemlerde gerçekleşmesi bekleniyor.

2023 yılı indirimlerini anımsatmak gerekirse:

  • Gizem Festivali: 20-27 Şubat

  • İlkbahar İndirimi: 16-23 Mart (Büyük Mevsimsel İndirim)

  • Bulmaca Festivali: 24 Nisan - 1 Mayıs

  • Spor Festivali: 15-22 Mayıs

  • Next Fest: 19-26 Haziran

  • Yaz İndirimi: 29 Haziran - 13 Temmuz (Büyük Mevsimsel İndirim)

  • Gizlilik Festivali: 24-31 Temmuz

  • Görsel Roman Festivali: 7-14 Ağustos

  • Strateji Festivali: 28 Ağustos - 4 Eylül

  • SHMUP Festivali: 25 Eylül - 2 Ekim

  • Next Fest: 9-16 Ekim

  • Steam Çığlık Festivali (Cadılar Bayramı): 26 Ekim - 2 Kasım

  • Sonbahar İndirimi: 21-28 Kasım (Büyük Mevsimsel İndirim)

  • Kış İndirimi: 21 Aralık - 4 Ocak (Büyük Mevsimsel İndirim)

2024 yılı için bu yazının hazırlandığı dönem itibariyle açıklanan Steam indirimleri ise şu şekilde:

  • Ekonomi ve Kapitalizm Festivali: 8-15 Ocak

  • İlkbahar İndirimi: 14 Mart - 21 Mart

  • Deste Oluşturucu Oyunlar Festivali: 25 Mart - 1 Nisan

  • FPS Festivali: 15 Nisan - 22 Nisan

  • Çiftçilik Festivali: 29 Nisan - 6 Mayıs

  • Sonsuz Yeniden Oynanabilirlik Festivali: 13 Mayıs - 20 Mayıs

  • Açık Dünya Hayatta Kalma ve Zanaat Festivali: 27 Mayıs - 3 Haziran

  • Steam Next Festivali: 10 Haziran - 17 Haziran

  • Yaz İndirimi: 27 Haziran - 11 Temmuz

Steam indirimlerini takip etmek ve indirim fırsatlarından en iyi şekilde yararlanmak için güçlü bir internet bağlantısı da gerekiyor. Bu noktada Millenicom’un sunduğu hızlı ve güvenilir internet hizmetleri devreye giriyor. Özellikle Steam kütüphanesindeki oyunları göz açıp kapayıncaya kadar indirmek, çevrim içi oyunları oynarken de düşük ping ve jitter değerleriyle kesintisiz bir oyun tecrübesi yaşamak isteyen oyuncular için Millenicom ideal bir seçenek hâline geliyor.

Henüz Millenicom abonesi değilseniz, altyapı sorgulama sistemimizi kullanarak evinize veya iş yerinize en uygun çözümleri keşfedebilirsiniz. Millenicom ana sayfası üzerinden adınızı ve telefonunuzu bırakarak size en uygun kampanyalar hakkında bilgi alabilirsiniz. Böylece, Steam indirimlerini takip ederken Millenicom’un sunduğu güvenilirlikle oyun indirme ve oynama deneyiminizi de en üst seviyeye taşıyabilirsiniz.