Very High Speed Digital Subscriber Line kelimelerinin kısaltılmış hali olan VDSL (Çok Yüksek Hızlı Dijital Abone Hattı) bakır kablo hatlarının da bulunduğu internet hizmeti sağlayan dijital abone hattıdır. VDSL, santrale yakın konumda bulunan kullanıcılarına daha verimli bant genişliği sunar. Santraldan gelen fiber hattının sonlandığı bir optik ağ ünitesi ile ev ya da işyerine bağlı olan tek bir bakır hat arasında uygulanan VDSL, binanın yakınlarına kadar gelen fiber hattını, evlere eski ya da yeni döşenen bakır hatlar üzerinden bağlamaktadır. 

ADSL’den çok daha fazla hızlara olanak veren VDSL internet, sinyalin güçlü bir şekilde aktarım yapabildiği yerlere 100 Mbps’ye kadar hızla ulaşabilir. VDSL ADSL’e göre download hızında 5, upload hızında ise yaklaşık 10 kat fazladır.

 

ADSL Nedir?

Asymmetric Digital Subscriber Line kelimelerinin kısaltılmış hali olan ADSL, (Asimetrik Sayısal Abone Hattı) alt yapısında bakır kabloların bulunduğu veri aktarımı sağlayan internet hizmetidir. Genel olarak telefon hatlarının çalışabildiği bakır kablo çifti üzerinden veri aktarma esasına dayanan ADSL’in ana santrale kısa mesafede olan ve en fazla 4 km uzaklıkta kalan mesafelerde kullanıldığında verimliliği artar. ADSL internet hizmeti 16 Mbps oranına kadar bant genişliği sağlar.

ADSL internet abonesinin kullanmakta olduğu telefon hattının bir ucu telefon hizmetinin verilmekte olduğu Telekom santrallerinde bağlı bulunmaktadır. Bir abonenin ADSL hizmeti alabilmesi için, öncelikle hattının bağlı bulunduğu Telekom santralinde uygun cihazların kurulu bulunması gerekmektedir. Uygun cihazlar kurulu ise telefon hattının Telekom santralindeki ucu bu cihazlara bağlanır.

ADSL’in isminde bulunan asimetrik kelimesi, yükleme ve indirme hızının eşit olmamasından gelir.

 

ADSL ile VDSL Arasındaki Fark Nedir?

Hem VDSL hem de ADSL hizmetleri bakır kablo aracılığı ile verilmektedir. Fakat VDSL hizmeti teorik bakımdan 100 Mbps oranına kadar yükselen bir bant genişliği sunar. Bunun beraberinde çok yüksek hızlı bir internet erişimi mümkün olmaktadır. Eğer santrale yakın bir mesafede ikamet eden abone iseniz, VDSL hizmetinden yararlanabilirsiniz. Günümüz teknolojisinde santrale kadar fiber kablo ile iletim yapılabilmektedir. Bu sebepten dolayı santralden sonrası için mesafeye göre maksimum alacağınız hız değişkenlik gösterir.

VDSL için ayrı ADSL için ise ayrı bir modem bulunmaktadır. Eğer VDSL hizmetinden yararlanmak istiyorsanız, VDSL modemine sahip olmanız gerekecektir. Fakat bazı modemler hem ADSL hem VDSL desteğine sahip olabilmektedir.

ADSL’den VDSL’e geçilmek istendiğinde ilk olarak bakılması gereken bulunulan bölgenin altyapının desteklemesidir. İnternet firmalarının sayfalarından adres bilgileri girilerek bulunulan dairenin ya da binanın VDSL altyapı destekleyip desteklemediğine bakılıp; VDSL destekleyen bölgelere, modem bağlantılarında VDSL girişi varsa geçiş yapılabilir. Önceden kullanılmış olan modem VDSL destekli değilse, VDSL bağlantıyı destekleyen modem alınmalıdır. İnternet yetkililerine ulaşarak geçiş talebi iletilerek işlemin gerçekleşmesi sağlanabilir. Bu sayede kullanıcıların internet hızları artar daha yüksek bant genişliğine sahip olurlar.

Millenicom'un uygun fiyatlı, taahhütsüz ADSL, VDSL ve Fiber internet paketlerinden yararlanmak için tıklayın.

 

ADSL Modem Nedir?

ADSL hizmetinden yararlanmak için bir ADSL modeme ihtiyacınız vardır. Bugünkü ADSL bağlantı teknolojisini karşılamak üzere çeşitli teknik özellikte modemler piyasada bulunmaktadır. Kendi ihtiyaçlarınıza uygun bir ADSL modem temin ederek evinizde veya iş yerinizde ADSL hizmetinden yararlanabilirsiniz.

Piyasada kablolu ve kablosuz olmak üzere iki farklı çeşitte ADSL modem bulunmaktadır. Kablolu veya kablosuz bir ADSL modem ile hem dizüstü hem de masaüstü kişisel bilgisayarınızı ya da tabletinizi kullanarak internete bağlanabilirsiniz. VDSL bağlantı kullanıyorsanız ADSL modemi kullanamazsınız. İnternet hızınızı ölçmek için hız testi (speed test) sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Altyapınızın alabileceği maksimum hız için de internet altyapı sorgulama sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

 

VDSL Modem Nedir?

VDSL modem, VDSL altyapısını destekleyen modem türüdür. VDSL ile 300 metreye kadar 55 mbps hıza, 1500 metreye kadar da 13 mbps hıza erişmek mümkündür.

Bugünkü VDSL bağlantı teknolojisini karşılamak üzere çeşitli teknik özellikte modemler piyasada bulunmaktadır.

 

VDSL ya da ADSL Modem Nasıl Anlaşılır?

Modeminizin VDSL modem olduğunu aşağıdaki adımlardan birini takip edip anlayabilirsiniz:

 

Modemin markası ve modelinin anlaşılması ve bu bilgilerin internette araştırılması

Bir modemin markası ve modeli mutlaka üzerinde yazar. Arkasına, sağına, soluna bakın. Markası ve modelini burada görmeniz mümkün olacaktır. Ardından oradaki kelimeleri internette aratın. Örnek olarak belirtmek gerekirse; marka ismi TP-Link, model için de TDW8960N diyebiliriz. İnternete bu bilgileri yazdığınızda modeminizin ADSL modem mi VDSL modem mi olduğunu anlayabilirsiniz.

 

Müşteri hizmetlerinden destek alınması

İnternet hizmetinizi aldığınız internet servis sağlayıcının müşteri hizmetlerini arayıp modeminizin hangi altyapıyı desteklediğini öğrenebilirsiniz.