Çoğu yazılım dili, bilgisayarlar için talimatlardan oluşur. Genel programlama dilleri yerine bir dizi özel talimat kullanan programlanabilir makineler de vardır. Bununla birlikte her programlama dili farklı beceriler gerektirir ve farklı avantajlara ya da zorluklara sahiptir. Teknolojik gelişmeler ve kullanım amaçlarının değişmesi nedeniyle yazılım dillerinin popülerliği dönemsel olarak değişebilir.

Peki 2023 yılında yüksek talep gören yazılım dilleri nelerdir? Python, PYPL (PopularitY of Programming Language) indeksine göre %30.44 ile dünya çapında açık ara en popüler dildir. Java (%16,76) ve JavaScript (%8,44) ise Pyhton'dan sonra en popüler yazılım dilleridir.

Son yıllara ve beklenen trendlere dayanarak belirlenen 2023'ün en çok talep edilen programlama dillerini yazının devamında bulabilirsiniz.

Phyton

Python

Yazılım dilleri listesinin ilk sırasında Python yer alır, çünkü 2023'ün en çok talep edilen programlama dillerinden biridir. Kapsamlı destek modülleri ve kullanıcı dostu veri yapıları ile ücretsiz, açık kaynaklı bir dildir. Python, Hollanda kökenli bir programlama dilidir. 1991'de Hollandalı Guido van Rossum tarafından tanıtılmış ve son derece başarılı olmuştur. Günümüzde ise kar amacı gütmeyen kuruluş Python Software Foundation (PSF) tarafından geliştirilmektedir. Python, işletim sistemlerinde betik dili, matematiksel ve bilimsel programlar için programlama dili olarak ve web uygulamalarının geliştirilmesinde kullanılır.

Python'un popülaritesi sadece geliştiriciler arasında değil, şirketler arasında da giderek arttığı için bu dile en ince ayrıntısına kadar hakim olan geliştiriciler aranır. Çünkü Python, çok sayıda yeni teknolojinin arkasındaki ana dildir. Python'un büyük ölçekli siber güvenlik projelerindeki rolü de oldukça büyüktür. "Hangi yazılım dilini öğrenmeliyim?" diye merak ediyorsanız Python iyi bir seçimdir. Dil son derece çok yönlüdür ve makine öğrenimi (machine learning), yapay zeka (AI), büyük veri (big data) ve robotik için en yaygın kullanılan programlama dillerinden biridir. Dil ayrıca 2D görüntüleme, 3D animasyonlar, oyunlar ve bilimsel yazılım programları için de kullanılır. Örneğin Instagram, Pinterest, Netflix, Youtube ve Spotify, Pyhiton programlama dili kullanılarak üretilmiştir.

C

C

Python gibi C de bu listede oldukça önemli bir yazılım dilidir. Dil, 1969 ile 1973 arasında geliştirilmiştir ve o zamandan beri sağlam bir temele sahiptir. Son yıllarda popülaritesi bir miktar azalmış olsa da hala en çok rağbet gören yazılım dillerinden biridir. C'nin etkisi çok geniştir ve en önemlisi C++, Objective-C, Java, C# ve PHP gibi birkaç yeni programlama dili, C'den etkilenerek geliştirilmiştir.

Dil, yüksek derecede doğruluk gerektirir, bu nedenle bir C programcısı ne yaptığını tam olarak bilmelidir. C'nin en büyük avantajları, hız ve kullanılabilecek birçok farklı uygulamadır.

Java

Java

Java programlama dili yıllardır bu listenin başında yer alıyordu, ancak 2023 yılı gereksinimleri nedeniyle Python daha popüler hale geldi. Fakat Java hala dünyada en popüler yazılım dilleri arasında yer alır.

Java’nın nesne yönelimli yapısı, platformdan bağımsız uygulamalar için standart olarak kabul edilir. Java, veri tabanları, Android uygulama geliştirme ve web- masaüstü uygulamaları için bir arka uç dili olarak kullanılır. Çünkü Java inanılmaz derecede çok yönlüdür ve her platforma uygulanabilir. Hem web ve masaüstü uygulamaları oluştururken hem de mobil uygulamalar veya gömülü uygulamalar geliştirebilirsiniz. Örneğin Minecraft oyunu Java yazılım dili ile geliştirilmiştir.

JavaScript

Javascript

JavaScript oldukça popüler bir programlama dilidir. Çünkü yalnızca web uygulamaları oluşturmak için kullanılmaz, aynı zamanda yerel mobil uygulamalar oluşturmak için de tercih edilir. Ayrıca işletim sisteminden bağımsız olarak herhangi bir platformda çalışabilir. İster Android, iOS veya Windows için bir uygulama geliştiriyor olun, tüm işinizi halletmenize yardımcı olacak JavaScript çerçeveleri vardır.

JavaScript ayrıca bir ön uç dili olarak kullanıldığından, JavaScript kullanarak bir web uygulaması oluşturmak ve daha sonra bunu bir mobil uygulamaya dönüştürmek yaygın bir kullanım şeklidir. Sunucu ve istemci tarafı içeriği arasında bir köprü görevi görerek arka uç programcılarının ön uç geliştiricilerle bağlantı kurmasına bile yardımcı olabilir. JavaScript, etkileşimli web sayfaları oluşturmak için idealdir. Web sitelerinde sürekli etkileşim talebi ve dilin kullanıcı dostu olması nedeniyle JavaScript hala listededir. JavaScript yazılım dili ile geliştirilen en popüler yazılımlar Chrome, Firefox, Edge, Internet Explorer tarayıcılarıdır.

C#

C#

C#, .NET çerçevesindeki popüler ve bir o kadarda güçlü yazılım dilleri arasındadır. Dil en çok Windows, Android ve iOS tabanlı uygulamalar için uygundur. C#, Stack OverflowDell ve Visual Studio gibi popüler web sitelerinin arka uçlarında kullanılır. Dil Java'ya oldukça benzer yapıdadır, çünkü 2001 yılında Microsoft tarafından rakip olarak sunulmuştur. C# ayrıca nesne yönelimlidir ve geliştiricilere masaüstü, sunucu ve mobil uygulamalar oluşturma fırsatı sunar. Başka bir ifadeyle kodu nesneler ve kodun özellikleriyle C# yöntemleri etrafında düzenler. Bu da, yeniden kullanılabilir ve modüler kod yazmayı kolaylaştırır. En popüler C# yazılımı Bing'dir.

C++

C++, işletim sistemlerinden tarayıcılara, oyunlara ve ana bilgisayarlara kadar her karmaşık sistem bu dili kullanır. C++, geliştiricilerin en küçük sistem bileşenlerine erişmesini sağlar. Gömülü sistemlere sahip IoT cihazları ve akıllı saatler giderek daha popüler hale geldiğinden C++ bilgisayar dili gelecekte çok daha fazla kullanılabilir. Bununla birlikte C++ genellikle oldukça karmaşık bir dil olarak görülür. Bu programlama dilini öğrenmek bu nedenle çok fazla zaman ve dikkat gerektirir, ancak kesinlikle çabaya değer.

Visual Basic.NET

Visual Basic .NET genellikle VB.Net olarak kısaltılır. 2002'de Microsoft tarafından tanıtılmıştır ve o zamandan beri Visual Basic .NET'e olan talep istikrarlı bir şekilde gün geçtikçe artar. C# ile birlikte, bu programlama dili (Microsoft'un da geliştirdiği) .NET çerçevesi için kullanılır. Microsoft Visual Basic, tam bir özellik listesi ve sezgisel programlama arayüzü ile güçlü bir programlama aracıdır. Deneyimli programcılar VB.NET'in zengin programlama özelliklerinden yararlanırken acemi programcılar entegre geliştirme ortamının kullanım kolaylığından yararlanabilir. Mevcut özelliklerinden biri, yerleşik işlevleri kullanma veya kendi özel işlevlerinizi yazma yeteneğidir

SQL

SQL

2023 yılının en çok talep gören programlama dillerinden biri olan SQL (Yapılandırılmış Sorgu Dili anlamına gelir), belirli veri tabanlarıyla iletişim kurmak için tasarlanmış ve çeşitli uygulamalar için kullanılabilen bir programlama dilidir. SQL, verileri bir veri tabanında depolamayı mümkün kılar.

Rust

Rust

Rust, Mozilla tarafından geliştirilmiş genel amaçlı bir dildir. Hem hızlı hem de bellek açısından güvenli kullanım sağlayan Rust yazılım dili, çok yönlü ve nispeten kolaydır. Yerleşik cihazlar düşünülerek tasarlandığından çalışma süresi kısadır ve fazla sistem kaynağı gerektirmez. Bu da, Rust'ı gömülü programlama, web sunucuları ve IoT cihazları gibi bellek güvenliğinin önemli olduğu uygulamalar için ideal hale getirir. Rust ile oluşturulan iyi bilinen örnekler ise Dropbox'ın masaüstü istemcisi ve Firefox'un güçlü ağ yığınıdır.

Go

Go

Golang adı ile tanınan Go, Google tarafından statik olarak yazılmış, derlenmiş bir programlama dilidir. Java veya C++ gibi diğer popüler programlama dillerinden çok daha basittir. Go, sözdizimsel olarak C'ye benzer, ancak bellek koruması, çöp toplama, yapısal yazım açısından farklıdır.

Orijinal olarak Google tarafından yayınlanan derleyici ve diğer dil araçlarının tümü ücretsiz ve açık kaynaklıdır. Go'nun birincil hedefi kod basitliğidir. Ayrıca kilitlere veya diğer senkronizasyon ilkellerine olan ihtiyacı ortadan kaldırarak çok iş parçacıklı senaryolarda performansı iyileştirmeyi amaçlar.

Siz de yazılım ve uygulama geliştirmek isterseniz Python yazılım dili gibi hem dünya çapında popüler hem de nispeten kolay bir dil seçerek hemen öğrenmeye başlayabilirsiniz. Ancak yazılım/program geliştirmek için dil öğrenmenin yanı sıra bazı sistem gereksinimlerine yanıt vermeniz gerekir. Örneğin Phyton, Linux işletim sisteminde daha rahat kullanılır. Bununla birlikte yazılım geliştirmede internet hızı da oldukça önemlidir. Bağlantılarınızın kararlı ve sorunsuz olması sisteminizi destekler ve çalışmalarınızı daha kolay hale getirir. Kararlı ve yüksek download/upload hızı için Millenicom’un uygun fiyatlara sunduğu evde internet paketlerine göz atabilirsiniz.