Yapay zekâ alanında geliştirilen teknolojiler sayesinde insan gücünün yerini bilgisayarların aldığı sahalarda, günlük hayatımızı oldukça kolaylaştıran uygulamalardan biri de chatbot, yani yapay zekâ sohbet robotu. Kullanıcıların bilgi işlem süreçlerini kısaltarak insan gücüne gerek duyulmadan işlem yapabilmelerini elverişli kılan bu tarz yapay zekâ ürünleri, bir süredir gündemlerin popüler konuları arasında yer almaya başladı. Özellikle 2022 Kasım ayında piyasaya sürülen ChatGPT, gelişmiş teknolojisi ile insan bilgisayar iletişiminin şaşırtıcı örneklerinden birini ortaya koyarak gündeme oturdu.

Chat GPT nedir diye soranlar için kısaca açıklarsak ChatGPT (Generative Pre-trained Transformer), San Francisco merkezli OpenAI şirketi tarafından diyalog biçiminde iletişim kurmak üzere 2022 Kasım ayı sonunda çıkarılan bir chatbottur. Openai’ın üçüncü jenerasyon geniş dil modeli GPT 3’ün bir varyasyonu olan ChatGPT, spesifik olarak chatbot uygulamaları için tasarlanmış bir modeldir. Bu ürünün kardeş yazılım uygulamaları olarak değerlendirilebilecek InstructGPT gibi başka modeller de daha önce aynı şirket tarafından piyasaya sürülmüş olsa da ChatGPT ailenin en gelişmiş modeli kabul ediliyor.

Yapay zekâ odaklı bir araştırma ve dağıtım şirketi olan OpenAI, dil modellerini optimize ettiği bu ürünü sayesinde konuşmayı devam ettirici şekilde soruları cevaplayabilen, uygun olmayan talepleri reddedebilen ve kendi hatalarından öğrenebilen bir robot geliştirmiş oldu. Her ne kadar GPT-3’ün parametre adedi ve kullanım alanları çok daha geniş olsa da, ChatGPT’nin sohbet odaklı tasarımı onu insani yanıtlar vermesi bakımından uzmanlaştırıyor. Tıpkı insan gibi sohbet edebilen ChatGPT’nin, kullanıcıların sağladığı geri dönüşlerle eğitilmeye devam ederek insanları tatmin edebilecek cevaplar vermesi bekleniyor.

ChatGPT’nin karmaşık soruları dahi diyalog formatında cevaplayabilmesinin devrim niteliğinde bir teknolojik gelişime işaret ettiği şimdiden sıkça dile getiriliyor. Zira ChatGPT, cümle içerisindeki herhangi bir kelimeden sonra hangi kelimenin geleceğini doğru tahmin edebilmesi amacıyla oldukça fazla miktarda veriyle eğitilmiş bir geniş dil modeli. Yani, geniş bir veri setiyle eğitilen bu model tam bir sohbet arkadaşı denebilir. Bununla beraber, sayfa dolusu içerik yazabilme yeteneğine sahip olan bu geniş dil modeli, henüz insanların ne istediğini her zaman tam olarak anlayamıyor.

ChatGPT ile Neler Yapılabilir?

Ağırlıklı olarak 2021 yılına kadarki veriler ile eğitilen ChatGPT ile yapılabileceklerin sınırı yok desek abartmış olmayız. Farklı soruları cevaplamadan sevdiğiniz birine mektup yazdırmaya, yakınınızdaki yetkili satıcıları öğrenmeden ürün tavsiyesi almaya kadar sayısız işi ChatGPT'nin yardımıyla halledebilirsiniz. Derin bir veri havuzuna sahip olan bu ürün, kullanıcının tercihlerine göre kişiselleştirilmiş sonuçlar verebilmesi için karmaşık bir öğrenme modeliyle eğitilmiştir. Dolayısıyla ChatGPT'nin sizin için üreteceği şiir, müzik, kod, hikâye vb. içerikler de büyük ölçüde kişiselleştirilmiş ve özgündür.

Hem iş hem bilgi hem eğlence kapsamlarında faydalanabileceğiniz bu robottan yönlendirmelerinize göre herhangi bir konuda öneri alabilir, sizin için kod yazmasını ya da ödevlerinize yardım etmesini isteyebilir veya çeviri desteği alabilirsiniz. En çok da işletmelerin işine yarayacak ChatGPT sayesinde firmalar, yazılım tabanlı ürün ve hizmetlerin oluşturulmasında yapay zekâ teknolojisini kullanabilirler. Bu sohbet robotundan, içerik üretimi; müşteri desteği, kodlama, yönetim, optimizasyonlarla ilgili destek alırken aynı zamanda şirket verimliliğini artırma ve maliyetleri kısma konusunda da faydalanılabilir.

ChatGPT Nasıl Kullanılır?

ChatGPT kullanabilmek için internet bağlantısına sahip olmanız yeterli. Kullanımı ve erişimi son derece hızlı olan yapay zekâ robotunu internet tarayıcınız aracılığıyla kullanabilirsiniz.

ChatGPT Ücretli mi?

Henüz araştırma aşamasında bulunan ChatGPT'nin kullanımı tamamen ücretsiz.

ChatGPT Nasıl Yüklenir?

OpenAI'in ChatGPT internet sayfasına giderek deneme butonuna tıklayarak erişilebiliyor. Henüz bir OpenAI hesabınız yoksa ilk olarak e-posta adresiniz ve kişisel bilgileriniz ile hesap oluşturmanız gerekiyor. Üyelik işlemini birkaç adımda tamamladıktan sonra ChatGPT ile sohbet etmeye başlayabiliyorsunuz. Ayrıca deneyiminiz boyunca, ChatGPT'nin yetenekleri ve sınırları hakkında kullanıcılarla paylaşılan kısa bilgilerden de faydalanabiliyorsunuz.

ChatGPT Ne Zaman Çıktı?

Kasım 2022’de piyasaya sürülen ChatGPT yapay zekâ teknolojisini kullanan ürünlerin ilki olmasa da insani yanıtlar vermesi sayesinde hızla popüler hâle geldi.

ChatGPT Örnek Kullanımları

ChatGPT'nin bazı örnek kullanımlarına bakarak ürünün şaşkınlık yaratan özelliklerinden birkaçını ortaya koymak mümkün. Daha önce de bahsettiğimiz üzere ChatGPT, programcılara taş çıkaracak bir kod uzmanı. Hem kod yazdırırken hem kod hatalarını ayıklarken yararlanabileceğiniz bu robota yazdıracağınız kodları kopyala tuşu sayesinde kolaylıkla kopyalayıp çalışmalarınızda kullanabilirsiniz. Ayrıca yazdığı kodun detaylı adımlarını ve açıklamalarını da ChatGPT’den öğrenebilirsiniz.

Bundan başka ChatGPT’den sizin için orijinal bir hikâye, makale ya da şiir yazmasını veya bir diyet/spor programı oluşturmasını isteyebilirsiniz. ChatGPT, kullandığı veri havuzu sayesinde araştırma, bilgi birikimi ve uzmanlık isteyen bu tarz konularda büyük ölçüde isabetli ve spesifik yanıtlar sunabiliyor. En iyi yanıtı almak için ise ihtiyacınızı detaylıca tanımlamanız öneriliyor. Diğer örnek kullanımlar bakımından, haftalık toplantı ve organizasyonların takibi ya da karmaşık konu ve kavramların açıklanmasında da ChatGPT’ye başvurulabiliyor.

Eğer ChatGPT kullanırken herhangi bir sorun ile karşılaşırsınız problemin çözümü için internette uzun uzun araştırmalar yapmanıza da gerek kalmıyor. Örneğin "ChatGPT 'Network Error' hatası neden olur?" sorusunu ChatGPT'ye yönelttiğimizde:

"ChatGPT, OpenAI tarafından geliştirilen bir dil modelidir ve dil modelinin çalışması için internete bağlı olması gerekir. "Network Error" hatası, ChatGPT'nin internete bağlanamadığı anlamına gelebilir. Bu hatanın neden olacağını söylemek için daha fazla bilgiye ihtiyacım var…."

şeklinde devam eden bir yanıt veriyor. Sorunu çözmek için internet bağlantımızı kontrol ediyoruz. Yine de tüm harikalığına rağmen ChatGPT'nin hâlâ hata payının kayda değer ölçüde olduğunu, kimi zaman anlamsız ve yetersiz yanıtlar verebildiğini de hatırlatmak istiyoruz. Son olarak hâlâ geliştirme evresinde olan yapay zekâ temelli bu robotun bilgi haznesinin 2021’den sonrası bakımından sınırlı olduğunun da altını çiziyoruz.

ChatGPT Google’ın Yerini Alabilir Mi?

Son günlerde alevlenen tartışma konuları arasında ChatGPT'nin Google'u ortadan kaldıracak bir yenilik olup olmadığı da yer alıyor. Tıpkı Google arama motorunda olduğu gibi birçok sorunun cevabını ChatGPT'den elde edebiliriz. Ancak arama motorlarının aksine, ChatGPT veri ile eğitilen bir robot olduğu için sunabileceği bilgi de eğitildiği veri havuzu ile sınırlı kalıyor. Dolayısıyla Google arama motoru gibi bütün bir internet alemini ve güncel makaleleri tarayarak yanıt vermesi mümkün olamıyor.

Hem Google Hem ChatGPT herhangi bir konuda genel bilgiler derleyebilse de Google'ın aksine ChatGPT, kullanıcı ile diyalog içerisinde, karşılıklı konuşma yönteminde ve nüanslı bir iletişim metodu sunuyor. Dolayısıyla soru cevap şeklinde ilerleyen bu iletişim, argümana ve fikre dayalı bir düzlemde gerçekleşiyor. Bu yüzden cevap aranan soruya ya da yardım istenilen konuya göre Google'ın daha efektif olduğu durumlar ayrıyken ChatGPT'nin Google'ın önüne geçtiği alanlar da bulunuyor.

2022 yılının son aylarına damgasını vuran ChatGPT, yapay zekâ alanında ses getiren gelişmelerden biri olarak uzun süre adından bahsettirmeye ve yeni gelişmelerle şaşırtmaya devam edecek gibi duruyor. Henüz bir mobil uygulama sürümü bulunmayan ChatGPT ile tanışmak isteyenler internet tarayıcıları üzerinden OpenAI sayfasına ulaşabilirler. Eğer hata uyarıları ile karşılaşmadan kesintisiz internet ve ChatGPT kullanmak istiyorsanız siz de hemen Millenicom’un uygun fiyatlı evde internet paketleri ve kampanyaları sayfasını ziyaret edebilirsiniz.